Încărunțirea, semn al înaintării în vârstă. Șase cauze care o declanșează

incaruntirea - FOTO: Freepick
Încărunțirea părului este unul din semnele înaintării în vârstă.

Încărunțirea este absolut normală, susțin specialiștii. Numai că acest fenomen poate apărea de la vârste tinere. Odată cu înaintarea în vârstă este posibil să observi subțierea în anumite zone ale capului său părul tău se poate schimba de la culoarea inițială la gri sau alb.

Ce se întâmplă când părul începe să încărunțească

Corpul tău are foliculi de păr. Foliculii de păr au celule pigmentare cunoscute sub numele de melanină. Aceste celule dau parului culoarea sa. Dar, în timp, foliculii de păr pot pierde pigment, rezultând un fir de păr alb, arată Healtline.

Încărunțirea apare și la tineri

Părul alb este mai vizibil la persoanele cu o culoare mai închisă a părului. Deși părul alb este caracteristic îmbătrânirii, firele de păr incolore pot apărea la orice vârstă - chiar și în timp ce sunteți încă în liceu sau facultate. Dacă ești adolescent sau la 20 de ani, s-ar putea să găsești unul sau mai multe fire de păr alb, arată Healthline.

Vezi și: Alergii și intoleranțe, asemănări și diferențe. Mihaela Bilic: Se face o confuzie gravă

Iată cauzele comune ale părului alb prematur.

Specialiștii arată că sunt mai multe cauze care pot face ca părul să încărunțească încă din tinerețe.

Genetica

Dacă observați părul alb la o vârstă fragedă, este posibil ca părinții sau bunicii să aibă, de asemenea, părul gri sau alb la o vârstă fragedă. Nu poți schimba genetica. Dar dacă nu-ți place felul în care arată părul tău gri, poți oricând să-ți colorezi părul.

Stresul

Toată lumea se confruntă cu stresul. Stresul cronic poate include și:

- probleme cu somnul

- anxietate

- schimbarea apetitului

- hipertensiune arterială

Stresul poate afecta, de asemenea, părul tău. Un studiu din 2013 a descoperit o legătură între stres și epuizarea celulelor stem din foliculii de păr ai șoarecilor. Deci, dacă ați observat o creștere a numărului de fire albe, stresul ar putea fi vinovat.

Vezi și: Pielea de găină, cauze. Medic: Am păstrat acest mecanism de apărare

Boli autoimune

O boală autoimună poate duce, de asemenea, la apariția prematură a firelor de păr albe. Acest lucru este atunci când sistemul imunitar al organismului atacă propriile celule. În cazul alopeciei și vitiligo, sistemul imunitar poate ataca părul și poate provoca pierderea pigmentului.

Modificări hormonale

Modificările hormonale cauzate de o problemă tiroidiană - cum ar fi hipertiroidismul sau hipotiroidismul - pot fi, de asemenea, responsabile pentru părul alb prematur. Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului. Ajută la controlul multor funcții ale corpului, cum ar fi metabolismul. Sănătatea tiroidei tale poate influența, de asemenea, culoarea părului tău. O tiroidă hiperactivă sau subactiva poate determina organismul să producă mai puţină melanina.

Vezi și: Urechile înfundate, cauze și tratament. Poate indica o tumoră și provoacă stări de panică și anxietate

Deficitul de vitamina B 12

Părul alb la o vârstă fragedă poate indica, de asemenea, un deficit de vitamina B 12. Aceasta vitamină joacă un rol important în corpul tău. Îţi da energie, plus că contribuie la creşterea sănătoasă a părului şi la culoarea părului.

Un deficit de vitamina B12 este asociat cu o afecţiune numită anemie pernicioasa, care este atunci când organismul tău nu poate absorbi suficient de aceasta vitamină. Corpul tău are nevoie de vitamina B 12 pentru celulele roşii sănătoase din sânge, care transporta oxigen la celulele din corpul tău, inclusiv celulele părului. O deficiență poate slăbi celulele părului și poate afecta producția de melanină.

Fumatul

Există, de asemenea, o legătură între părul alb prematur și fumat. Un studiu efectuat pe 107 subiecți a descoperit o legătură între "apariția părului gri înainte de vârsta de 30 de ani și fumatul de țigări".

Este bine cunoscut faptul că fumatul țigărilor crește riscul de cancer pulmonar și boli de inimă. Cu toate acestea, efectele pe termen lung pot depăși inima și plămânii și pot afecta părul. Fumatul contractă vasele de sânge, ceea ce poate reduce fluxul de sânge către foliculii de păr și poate provoca căderea părului. În plus, toxinele din țigări pot deteriora părți ale corpului, inclusiv foliculii de păr, provocând părul alb timpuriu.

Vezi și: Pesticid, identificat în înghețată. Cauzează cancer

Poate fi prevenită încărunțirea

Capacitatea de a inversa sau de a preveni părul alb depinde de cauză. Dacă cauza este genetică, nu puteți face nimic pentru a preveni sau inversa permanent schimbarea culorii.

Dacă suspectați o problemă de sănătate, consultați un medic pentru a vedea dacă o afecțiune de bază este responsabilă pentru părul alb. Dacă tratați problema de sănătate care stă la bază, pigmentarea poate reveni, dar nu există garanții.

Dacă o problemă tiroidiană provoacă încărunțirea, repigmentarea poate apărea după tratamentul cu terapie hormonală. Luând vitamina B 12 pentru a corecta o deficientă poate îmbunătăți, de asemenea, starea de sănătate a foliculilor de păr. Dacă părul alb apare ca urmare a stresului sau a fumatului, nu există dovezi care să susțină revenirea pigmentării după renunțarea la fumat sau reducerea stresului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel