Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Un studiu pe șoareci a demonstrat legătura dintre dieta occidentală în declinul cognitiv și problemele neurodegenerative. E deja cunoscut, confirmat de studiile anterioare, că există o asociere între dieta săracă și obezitate și boala Alzheimer.
Noua cercetare la rozătoare ar putea indica un mecanism din spatele acestui lucru, pe care oamenii de știință l-ar putea folosi pentru a dezvolta potențiale terapii pentru tratarea tulburărilor neurodegenerative. Cercetarea susține că dieta occidentală poate avea un efect negativ asupra creierului, ducând la declin cognitiv și probleme neurodegenerative. Studiul apare în jurnalul iScience.
Tulburările neurodegenerative includ o varietate de afecțiuni care rezultă din pierderea structurii și funcției sistemului nervos central sau periferic - cele mai frecvente astfel de tulburări sunt boala Alzheimer și boala Parkinson.
În studiu, cercetătorii au folosit un model de șoarece modificat genetic. Ei au hrănit șoarecii fie cu o dietă normală, fie cu o dietă de tip occidental timp de 12 săptămâni. De asemenea, au dat șoarecilor antibioticul doxiciclină pentru a activa o peptidă (numită NaKtide care ar bloca semnalele de la pompa celulară de sodiu-potasiu) în celulele adipoase.
La sfârșitul studiului, cercetătorii au observat că șoarecii care consumă dieta occidentală și-au crescut semnificativ greutatea corporală în comparație cu șoarecii care au o dietă normală. În plus, primul grup de șoareci a arătat rezistență remarcabilă la insulină, energie scăzută și niveluri scăzute de oxigen. Mai mult, o dietă occidentală crește tipul de molecule de citokine care favorizează inflamația. Organismul necesită atât citokine antiinflamatorii, cât și proinflamatorii pentru a regla răspunsul celuilalt. A avea prea multe citokine inflamatorii poate provoca anumite afecțiuni, inclusiv boli neurodegenerative.
Autorii studiului au mai descoperit că șoarecii care consumă dieta occidentală au prezentat semne de schimbări comportamentale și modificări ale expresiei genelor și semnalizării, în conformitate cu cele tipice persoanelor cu boli Alzheimer și Parkinson, arată Medical News Today.
Studiul științific poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...