Importanța protejării pielii copiilor. Medic: Îi expunem la un risc pe tot parcursul vieții

importanta protejarii pielii.FOTO Pexels @ Susanne Jutzeler
Bebelușii și copiii au nevoie de o atenție sporită în privința protecție solare. Ce fel de SPF trebuie folosit pentru aceștia.

Copiii și bebelușii au nevoie de o atenție sporită în privința protejării pielii, aceasta fiind una mult mai sensibilă decât a tinerilor sau a adulților. Dermatologul Amalia Anghel susține că protecția pielii celui mic înseamnă ”pielea sănătoasă de mai târziu”, lucru de care generația actuală de părinți trebuie să țină cont.  

”Este doar o piele mai sensibilă, iar părinții au o atenție și o precauție specială. Mai mult decât atât, am observat că foarte mulți dintre copiii noștri suferă de o problemă des întâlnită de atopie, este o boală celebră prin generația aceasta. Este o piele sensibilă și sensibilizată și, într-adevăr, este nevoie de o atenție specială”, a explicat dr. Amalia Anghel, medic primar dermatolog, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

De altfel, susține medicul, mesajul care trebuie transmis tuturor este acela de a folosi produse de îngrijire și de rutină care să fie protectoare cu pielea noastră, mai ales că tendința în ultima vreme este să folosim extrem de multe lucruri.

Protecția solară a bebelușilor

De asemenea, dermatologul afirmă că atunci când facem referire la protecția solară este de fapt vorba de un cumul de elemente, de la expunerea la soare, la protecția mecanică.

”Vorbim de expunerea la soare, limitată, așa cum vorbim de fiecare dată. Scoatem bebelușul afară, dimineața, ideal până în ora 10, iar după-amiaza după ora 17. Îl scoatem, bine-înțeles, protejat, inclusiv mecanic, cu hăinuțe de protecție, cu pălăriuță, și folosind creme topice cu factor de protecție”, a mai spus medicul.

Totodată a explicat și faptul că de multe ori se face comparația între soarele din copilărie cu cel de acum, în vremurile actuale impactul razelor fiind însă unul mult mai mare. ”Din păcate, și noi, culegem acum multe dintre lucrurile pe care le-am pățit pe vremea noastră. Expunerea la soare ne expune la un risc pe tot parcursul vieții”. 

Cât privește abordarea protecției solare, mai spune medicul, aceasta trebuie să fie pentru întreaga familie. ”Folosim SPF 50 pentru pielea copilului, cu 20 de minute înainte de a-l expune la soare, folosim hăinuțele de protecție, trebuie să reaplicăm factorul atunci când stăm cu copiii pe plajă, ideal este la fiecare 2 ore. Acum nici nu mai avem o scuză.

Dacă în trecut erau doar creme, părinte se gândea că trebuie să se spele pe mâini, acum avem variante de spray, imediat reușim să reaplicăm. Deci trebuie să protejăm pielea copilului căci va fi pielea sănătoasă de mai târziu, și, bine-înțeles că avem o responsabilitate și o obligație față de noi să facem acest lucru”, a explicat dermatologul.

Specialistul a subliniat că produsele SPF nu trebuie să fie folosite doar în vacanță, fie că este la mare sau la piscină, ci și atunci când ieșim pe stradă sau în parc, dar și când mergem la munte, deoarece există arsură solară și după drumeții.

Mai mult, produsele de protecție trebuie să fie folosite chiar și atunci când lucrăm de la birou, iar acesta are ferestre. ”Soarele ne vede. De asta trebuie să fim extrem de atenți și să nu ne mai ascundem în spatele unor explicații și să înțelegem că trebuie să folosim cremele cu factor de protecție”.

Ce trebuie făcut în caz de arsură solară

”Vom aplica o loțiune after-sun. Acum depinde, dacă insolația se agravează, adică dacă cel mic face și puțină febră, puțin frison, va trebui să ăi administrăm și un antiinflamator, cât despre piele, aceasta se va epiteliza spontan, doar că noi trebuie să calmăm senzația, de arsură, inițial. Ea se va vindeca, uneori, așa cum am observat, cu preșul unor pete pigmentare. Cel mai mare risc de melanom îl aduce arsura ca urmare a expunerii intense și intermitentă la soare”, a mai spus Amalia Anghel. 

Melanomul, cauze și variante de tratament. Depistat din timp poate avea o rată ridicată de vindecare

Melanomul este o formă de cancer care apare în momentul în care celulele producătoare de melanină, cele care dau culoarea pielii - melanocite se multiplică foarte mult.

Unele tipuri de melanim se dezvoltă din cauza expunerii fără utilizarea cremelor de protecție solară, la razele ultraviolete, pe fondul arsurilor solare.

Melanomul este mai puțin frecvent decât alte tipuri de cancer piele, potrivit studiilor realizate de Societatea Americană de Cancer, însă este mai periculos pentru că este mult mai probabil să se răspândească în alte părți ale corpului în cazul în care nu este depistat și tratat din timp. 

Cele patru tipuri de melanom

Melanomul cu extensie superficială, acesta fiind cel mai frecvent tip, cu apariții adesea pe trunchi sau pe membre, el reprezentând aproximativ 70% din totalul cancerelor de piele.  

Acesta variază în funcție de culoare și poate avea diferite nuanțe de roșu, albastru, negru, gri sau alb. De precizat că acest tip de melanom pornește de obicei de la o simplă aluniță, tinzând să apară pe spate, la bărbați, și pe picioare, la femei. 

Melanomul nodular, al doilea cel mai frecvent, dar și cel mai agresiv tip de melanom malign, apare pe trunchi, cap sau gât. Acest tip de melanom reprezintă 15-20% din toate cancerele de piele.

De reținut, că acest tip de melanom poate să apară și în zonele care nu sunt expuse la soare și tinde să crească mai repede decât alte tipuri, putând avea o culoare roșiatică, negru-albastru sau chiar aceeași nuanță cu pielea. Acesta poate fi identificată după forma de ciupercă pe care o are. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Tulburările digestive ale copiilor, în vacanță. Ce să faci pentru a scăpa de ele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel