Îmbrăcămintea, risc pentru sănătatea mintală. Medic: Suntem crescuți cu anumite stereotipuri despre ceea ce este estetic

imbracamintea - FOTO: Freepick
Îmbrăcămintea poate fi riscantă pentru sănătatea mintală. Află de ce se întâmplă acest lucru.

Îmbrăcămintea poate să ne afecteze sănătatea mintală. Potrivit specialiștilor tindem să alegem haine care se potrivesc cu standardele societății, însă acest lucru poate avea efecte negative asupra sănătății noastre mintale, notează Health Shots.

Îmbrăcămintea, implicații sociale

Ați decis vreodată să purtați haine pentru a se încadra în normele societății? Se pare că ceea ce porți sau nu porți are implicații pe termen lung asupra sănătății mintale. Te poți gândi la cel puțin un caz în care ai purtat ceva și ai decis să schimbi îmbrăcămintea doar pentru că nu "se potrivea tipului tău de corp", dar se potrivea cu standardele societății.

La un moment dat, fiecare a purtat ceva doar că se încadra în tendințele actuale. Ceea ce poate nu ne-am dat seama este că a venit cu prețul sănătății noastre mintale, arată Health Shots.

Mai simplu spus, imaginea corpului este modul în care un individ își vede propriul corp. Acest punct de vedere cuprinde gândurile, sentimentele și percepția lor despre ei înșiși. Aşadar, de fiecare dată când stai în faţa oglinzii şi îţi spui că braţele arată prea flasc sau corpul arata disproporţionat, de fapt te îndepărtezi de propriul simţ al imaginii corporale. Acest tip de atac în mod regulat este suficient pentru ca stima de sine fie afectată.

Vezi și: Durerea de cap de dimineață, cauze. Când trebuie să vezi un medic

Îmbrăcămintea, efect asupra sănătății

Acest efect al conformării noastre cu standardele sociale ale frumuseții ne poate afecta nu numai sănătatea mintală, ci și sănătatea noastră fizică, deoarece ne alegem haine care nu ni se potrivesc. Mai exact, îmbrăcămintea poate lăsa urme pe corp, dacă este mult prea mulată. Aceste articole pot fi incomode sau nesănătoase. Pentru a înțelege cu adevărat această nevoie de conformare trebuie mai întâi să înțelegi de unde începe totul.

Kamna Chhibber, șef de departament, sănătate mintală și științe comportamentale, Fortis Memorial Institutul de Cercetare, Gurugram a explicat ce se întâmplă în creierul nostru.

"Tuturor le place să fie percepuți într-un anumit fel. Impresiile contează pentru noi. Unul dintre principalele lucruri de care avem grijă în această privință este modul în care arătăm și ceea ce purtăm. Cu toții ne dorim să fim priviți pozitiv.

Ne bazăm atât pe mass-media, cât și pe cultură atunci când vine vorba de formarea unei idei despre ceea ce trebuie să purtăm pentru a fi considerați frumoși", a precizat Chhibber.

Vezi și: Palmele transpirate, cauze și remedii. Care sunt bolile de care poți suferi

Îmbrăcămintea și stereotipurile

Anumite stereotipuri legate de corpul perfect ne-au fost inoculate de-a lungul timpului, iar acestea și-au pus amprenta asupra modului în care ne alegem îmbrăcăminte.

”Suntem crescuți cu anumite stereotipuri despre ceea ce este estetic. Acestea servesc drept fundament a ceea ce este acceptabil și a ceea ce nu este. Este posibil că bătrânii din jurul tău să fi glumit despre greutatea ta sau să-ți fi spus să mănânci mai puțin pentru a ține kilogramele departe.

Este posibil ca aceste tipuri de comentarii și sfaturi să te fi făcut să crezi că un anumit tip de corp este greșit cu totul. Aşadar, începi să porţi haine care pot ascunde ceea ce crezi că este imperfect", a mai precizat Chhibber.

Vezi și: Băuturile acidulate, riscuri pentru organism. Cum îți afectează sănătatea

Îmbrăcămintea, efect asupra sănătății mintale

Îmbrăcămintea are și efecte asupra sănătății mintale. Dr. Chhibber a abordat trei moduri principale în care alegerea hainelor pentru a respecta normele societății ne poate afecta pe termen lung.

Stima de sine

Dacă îți iei constant ținutele ținând cont de ceea ce societatea consideră ideal, atunci în cele din urmă stima de sine poate avea un succes. O imagine corporală slabă poate duce la gânduri negative despre tine. Potrivit expertului, "ajungem să simțim că judecata oamenilor are o valoare mult mai mare decât ceea ce ne dorim".

Vezi și: Unt sau margarină, diferențe și asemănări. Care este mai sănătos, de fapt

Încredere

Nivelul tău de încredere este afectat atunci când nu porți haine care ți se potrivesc, ci porți îmbrăcăminte care este în tendințe, doar de teama de a nu fi judecat de societate.

"Dacă crezi că nu ar trebui să porți ceea ce îți dorești cu adevărat să porți pentru că tipul tău de corp este ”nepotrivit”, sau cum oamenii te pot judeca negativ, arată că nivelul tău de încredere este scăzut. Acest lucru poate duce la evitarea activităților pe care ați putea dori să le desfășurați, cum ar fi vorbitul în public. Mai mult, s-ar putea să te oprească și să formezi relații puternice", a spus Chhibber.

Boli psihice

Potrivit expertului, "nu în toate cazurile, ci la unele persoane, acest lucru poate duce la depresie, anxietate și tulburări de alimentație. Acest lucru poate provoca, de asemenea, gânduri extrem de negative și o scădere a productivității".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel