HPV, provocatorul de cancer. Ce îl declanșează și care sunt semnele. Viașu: Toate persoanele vor face infecția în decursul vieții

hpv provocatorul de cancer. FOTO: Freepik @Racool_studio
Virusul HPV (Human Papilloma Virus) are peste 150 de tulpini, din care 40 sunt în sfera ginecologică.

Virusul HPV (Human Papilloma Virus), cel care produce una dintre formele cele mai răspândite de cancer în rândul femeilor, cancerul de col uterin, este un virus care are peste 150 de tulpini. 

Mai mult de jumătate din populația lumii este infectată cu HPV, unii sunt doar purtători ai bolii, în timp ce alții au virusul sub formă de papilomatoza a pielii (negi).

”Este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală. Este foarte ușor de contactat prin contactul tegumentelor sau al mucoaselor, prin contact sexual”, a declarat dr. Roxana Viașu, medic ginecolog la Antena 3.

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt tranzitorii, iar aproximativ 90% dintre ele sunt neutralizate în mod natural de sistemul imunitar după doi ani de la infectare.

Însă uneori infecțiile persistentă și aceste forme repetate cresc riscul de apariție al cancerului de col uterin.

”Toate persoanele active sexual vor face infecția în decursul vieții. Are anumiți factori de risc, precum parteneri sexuali multipli, stilul de viață, fumatul, și cel mai important, un sistem imunitar precar pot duce la apariția acestui HPV și al leziunilor date de acesta”, a mai spus medicul.

Vezi și: Mituri legate de anticoncepționale, demontate. Ginecolog: Infertilitatea vine de la sechelele BTS, nu de la pilule

HPV, simptome

În cele mai multe dintre cazuri, infecția cu HPV nu determină semne sau simptome, astfel că doar testul Babeș Papanicolau, realizat anual poate depista virusul în organism.

”Sunt peste 150 de tulpini, din care 40 sunt în sfera ginecologică. Sunt unele cu risc oncogen crescut, altele cu risc scăzut. Cele cu risc scăzut, care aduc pacientul la medic sunt tulpinile 6 și 11, care generează papilomatoză, care este supărătoare prin apariția acelor negi.

Pe de altă parte, există semne tardive, cum ar fi sângerarea la contactul sexual, care sunt semnele tardive ale unui cancer la colul uterin”, mai spune medicul.

În cazul infecției orale cu virusul HPV, potrivit MDS Manual, alte simptome mai sunt:

- durere de ureche

- durere de gât care nu dispare

- durere la înghițire

- scădere inexplicabila în greutate

- noduli limfatici umflați.

Vezi și: Când trebuie să faci testul Babeș Papanicolau și colposcopia. Cancerul de col uterin, semnal de alarmă. Herghelegiu: Vaccinarea HPV a fetițelor, "imperios necesară"

HPV, prevenția infectării

Potrivit medicului, cea mai importantă metodă de prevenire a acestei infecții este vaccinarea, urmată de eliminarea factorilor de risc, de o viață sexuală cu prudență, partenerii să fie limitați, renunțarea la fumat.

În ceea ce privește vaccinarea, medicul a subliniat că aceasta se recomandă ”după vârsta de 9 ani, ideal 12-13 ani, când sistemul imunitar este cel mai puternic până la 45 de ani. Până la 18 ani, și în România, vaccinarea este gratuită, astfel încurajez mamele să se documenteze mai mult și să fie receptive la sfatul medicului”, a mai spus ginecologul.

HPV, tratament

În majoritatea cazurilor, infecția cu HPV dispare de la sine, fiind eliminate în mod natural de sistemul imun. Nu există tratament care să conducă la eliminarea virusului, prin urmare negii (papilomatoza) pot să apară în aceleași locuri sau în altele.

”Tratamentul trebuie individualizat, în funcție de numărul tulpinilor, ce fel de tulpini de HPV sunt, de vârsta pacientei. Acest HPV poate genera leziuni precanceroase și atunci atitudinea terapeutică poate fi invazivă, în funcție de agresivitate. Dacă este să discutăm ca tratament, poate imunimodulatoare, ai nevoie de un sistem imunitar puternic, care să elimine virusul din organism”, a adăugat medicul.

HPV, campania de vaccinare din 2010, eșuată

România a mai avut o campanie de vaccinare împotriva HPV, în 2010, dar la acel moment a fost considerată agresivă, tocmai din lipsa unei informări corecte, motiv pentru care a și eșuat.

Iar acest lucru nu a fost benefic, având în vedere că România  ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual - echivalentul populației unei localități din mediul rural) și locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii (în țara noastră se înregistrează peste 4.000 de noi cazuri în fiecare an).

Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România, potrivit datelor INSS.

Vezi și: Durerea de cap, factori banali care o pot declanșa. La unii nici nu te-ai fi așteptat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel