Holera, fatală pentru cei cu sistem imunitar deficitar. Dr. Marinescu: Nu este un lucru de joacă

holera fatala. FOTO Pexels @ Anna Shvets
EXCLUSIV
Holera, una dintre bolile infecțioase ale războiului. Cum se manifestă și ce riscuri sunt pentru România.

Holera este o boală infecțioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de bacteria vibrionul holeric (Vibrio cholerae). Holera face parte din ”bolile sărăciei”, fiind răspândită de obicei prin apa contaminată și se manifestă prin diaree severă și deshidratare.

Manifestările holerei vor apărea după 12 ore, până la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie ușoară la una severă. Bolnavul nu are febră.

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical care sunt riscurile în cazul holerei, pentru România, în contextul în care în Mariupol (estul Ucrainei) a fost anunțată epidemie de holeră. 

”E clar că risc există, nu e foarte mare pentru că noi avem puțini refugiați prin comparație cu Polonia, de exemplu. E clar că sunt situații mult mai complicate în alte țări unde sunt mulți refugiați, plus că cei care vin la noi tranzitează pentru o scurtă durată”, a spus medicul Adrian Marinescu

De altfel, acesta a ținut să sublinieze faptul că războiul este cel care poate aduce toate bolile infecțioase, de la poliomielită până la hepatite sau difterie, însă riscul major este pentru cei aflați în zona de conflict.

”Dar din păcate, asta discutam de când a început războiul, boli infecțioase pe care le consideram, poate nu eradicate, nu mai discutam despre ele, erau cazuri izolate prin lume și nu ne gândeam că vor veni.

Dar risc o să existe și nu doar pentru holeră, inclusiv difterie, hepatite. Cu cât războiul va ține mai mult, cu atât va fi acest risc. Până la urmă este una dintre bolile infecțioase, vorbim de o boală bacteriană, vibrionul holeric, o boală intestinală acută, care este clar transmisibilă, contagioasă.

Iar aici e vorba de apa contaminată. E clar că riscul este mare pentru ei, nu știu dacă se vorbește de o epidemie acolo sau de o endemie cu riscul de a ajunge la o epidemie”, a mai spus medicul infecționist.

Poliomielita, ALERTĂ în România. RISC major după valul de refugiați din Ucraina: Sechelele pot rămâne FĂRĂ a fi remediate!

Holera, fatală și în câteva ore

Potrivit medicului infecționist, ”holera la persoanele cu sistem imunitar deficitar poate să dea diaree severă și deshidratare și să fie fatală în câteva ore. Nu este un lucru de joacă”.

În același timp, susține specialistul, pentru ”țări cu pretenții”, care au canalizare modernă și sisteme de tratare a apei, nu trebuie pusă în discuție apariția holerei.

”Vorbeam de Africa sau zone izolate. Fiind război, situația se schimbă. Nu trebuie să fie neapărat sărăcie. Războiul poate să aducă bolile infecțioase, pentru că oamenii locuiesc în zone aglomerate, nu au igienă”, a mai spus medicul.

Cum se manifestă holera și ce tratament există

Holera provoacă diaree severă și vărsături, care duc la deshidratare și o stare generală proastă, dar poate fi tratată dacă pacienții sunt izolați.

Semnele deshidratării:

- pliu lent cutanat;

- ochi înfundați în orbită;

- gură uscată;

- scăderea secreției sudoripare;

- tahicardie;

- hipotensiune;

- vertij;

- pierdere rapidă în greutate;

- șoc.

”Partea bună este că este ușor de tratat, și trebuie să fi foarte atent pe partea asta cu deshidratarea, poate fi cu mari probleme. Toată lumea poate să ia holera în situație de igienă precară. Nu cred că este un risc de transmitere în masă, mai ales la noi, unde lucrurile sunt clare. Nu aș vedea o problemă.

Aici marea discuție este, nu neapărat tratamentul cu antibiotic, care este util pentru a nu se extinde infecția, dar altfel, trebuie să înlocuiești pierderile de lichide. Și trebuie făcută, uneori, pe cale injectabilă”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Vezi și: Holera, ce este și cum se transmite. Epidemie în Mariupol. Dorobăț: Există! Sindrom diareic deosebit de SEVER care a zguduit lumea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel