Acest tratament învinge cancerul și...
Federația UNOPA, în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș” , HIV Outcomes Romania, Centrul Român HIV/SIDA, Academia Europeană de HIV/SIDA și Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer al Academiei Romane, au organizat evenimentul dezbatere „Calitatea vieții PLHIV în România”, în contextul Zilei Mondiale SIDA, care se marchează în fiecare an, la nivel mondial, în data de 1 Decembrie.
Echipa DC Medical a fost prezentă la eveniment și a vorbit cu Dr. Adrian Marinescu despre infecția HIV și ce ar trebui să facem pentru a preveni infectarea sau pentru a ține-o sub control.
"Din punctul meu de vedere, trebuie să vedem latura plină a paharului. Pentru pacientul seropozitiv fiecare an aduce un plus aici, un plus la nivel de tratament, la nivel de diagnostic, chiar și scăderea discriminării. E adevărat că e loc de mai bine.
Ziua Mondială de Luptă împotriva împotriva HIV/SIDA nu înseamnă altceva decât o dinamică. Înseamnă, după părerea mea, un progres și nu se referă doar la tratament, se referă la reducerea discriminării, la faptul că avem o mai bună evaluare a pacientului seropozitiv.
Sunt lucruri care se întâmplă în România. Până la urmă am ajuns în punctul în care cei mai mulți dintre pacienți să aibă una dintre variantele noi de tratament și eu cred că e loc de mai bine.
Ne dorim o finanțare care să fie totuși dinamică și într-adevăr să asigure o prognoză. Sunt lucruri pe care le vrem mai bune.
Avem o strategie HIV până în 2030, deci eu cred că de la un an la altul vom vedea niște pași care cred eu că se vor vedea", a declarat Dr. Adrian Marinescu – Director medical INBI "Matei Balș", pentru DC Medical.
"Așa cum discutăm de pandemia de SARS-CoV-2, trebuie să știm că există și alte epidemii și pandemii, iar epidemia de HIV este una tăcută și care probabil că fiind de atâta vreme și fără o rezolvare, poate pentru opinia publică într-o oarecare măsură e trecută cumva în plan secundar.
Cred că e o mare greșeală, pentru că vorbim de o sub-diagnosticare, pentru că până la urmă un pacient dacă are diagnostic, poate să fie tratat, dar dacă nu există testare, e clar că cine rămâne netratat va transmite mai departe și lucrurile practic se vor rostogoli.
E clar că testarea ar trebui să se facă la nivel de populație și să fie făcută ori de câte ori e nevoie și marea problemă este cum o numim noi gaura neagră. Adică sunt acei pacienți care nu sunt asigurați, care practic nu ajung la spital, care nu ajung la medic de familie pentru că nu-l au și care rămân undeva în în zona neagră, în zona ascunsă a societății și din păcate sunt destul de mulți.
Și acolo e marea problemă, sunt consumatorii de droguri, cei care transmit și care au un comportament care duce la infecția HIV.
Eu cred că lucrurile se pot rezolva prin programe concrete, caravane care deja se întâmplă, programe sociale. Fiecare medic de familie trebuie să aibă acești pacienți, chiar dacă nu sunt asigurați și lucrul ăsta e reglementat legislativ, doar că trebuie să se întâmple și dacă vom face asta ușor, ușor, nu peste noapte, probabil că lucrurile se vor îmbunătăți", a mai spus medicul.
Dr. Adrian Marinescu - Foto: DC MEDICAL
"Lucrurile sunt sunt similare și nu doar cu cancerul. În general, la afecțiunile cronice vorbim de diabet zaharat, de afecțiuni cardiace, e clar că dacă e un diagnostic pe care îl pui printr-un screening corect, printr-o testare a populației și ai un diagnostic care să fie în acel stadiu incipient, practic poți să spui că pacientul seropozitiv are exact acel speranță de viață ca unei persoane care nu are infecția HIV. Cu condiția să fie un diagnostic la timp, să primească tratament, să fie evaluat și să fie o monitorizare de lungă durată.
Exact cum se întâmplă cu un pacient cu diabet zaharat. Dacă lucrul ăsta nu se întâmplă, este exact ca la alte afecțiuni, ajunge în stadii avansate, își pune practic viața în pericol și în final își scurtează viața.
Să știți că în continuare există acele persoane care sunt diagnosticate târziu și care din păcate decedează și se întâmplă zilnic și vedem în Institutul Matei Balș aceste persoane care neavând diagnostic, din păcate, ajung la cei mai rău, adică la deces", ne-a mai spus medicul Adrian Marinescu.
"De obicei, pacientul tânăr ajunge la spital când chiar are nevoie sau momentul în care își face niște analize de rutină. Și aici cred că e rolul medicului să-l testeze și de hepatită B sau C și pentru pentru infecții HIV. Cred că ar trebui să realizăm că până la urmă și virusul HIV e o problemă de sănătate publică și că în final, dacă n-ai o testare care să presupună niște programe clare în spate, dacă societatea nu ia în calcul că e un diagnostic real și că această epidemie continuă, cred că noi toți vom avea de tras.
Pentru că în final, un pacient care ajunge târziu la spital înseamnă și un consum mare pentru sistemul sanitar.
Pe lângă problema de sănătate e și o prolemă de sănătate publică. Faptul că transmite și o problemă economică, pentru că sunt niște costuri enorme pentru un pacient care ajunge târziu la spital", spune medicul Adrian Marinescu.
"După părerea mea, testarea pentru hepatitele virale B și C, testarea pentru HIV și în general testarea e bine venită în condițiile în care dacă îmi fac acel test și este pozitiv, bineînțeles cu condiția să ajung mai departe la medic, măcar la medicul de familie. C dacă doar îmi fac auto-testarea și urmând cu testul pozitiv nu am rezolvat nimic.
Dar totuși e un lucru bun. Și eu sunt de părere că indiferent ce formă de testare am avea, el nu face decât să ajute. Dar trebuie să fac suficient de des.
Dacă mă auto-testez o dată la 2 ani, eu care am, de exemplu, un comportament la risc, nu am rezolvat nimic.
Probabil că trebuie să mă auto-testez sau să fac teste rapide ori de câte ori consider că e nevoie, adică foarte des", a conchis medicul Adrian Marinescu.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...