Hipotermia, semnalul de alarmă al termometrului tău intern. Cum să îți menții temperatură internă a corpului

Hipotermia Foto: Freepik @alexkich
Descoperă cauzele hipotermiei și de ce apa poate grăbi procesul în care organismul pierde căldură.

Hipotermia este o urgență medicală care apare atunci când corpul pierde căldură mai repede decât o poate produce, provocând o temperatură corporală periculos de scăzută. Temperatura medie a corpului uman este de 37 C. Atunci când temperatura corpului scade sub 35 C, deveniți hipotermic.

Inima, sistemul neurologic și alte organe nu pot funcționa corespunzător atunci când temperatura corpului scade. Hipotermia poate provoca o insuficiență totală a inimii și a sistemului respirator, ceea ce poate duce în cele din urmă la moarte dacă nu este tratată.

Scufundarea în apă rece sau expunerea la vreme rece sunt cauze comune ale hipotermiei. Încălzirea corpului la temperatura normală este principalul tratament pentru hipotermie.

Vezi și: Semnele deficienței de vitamina C. Care sunt alimentele bogate în vitamina C și de ce să nu le expui la căldură

Pe măsură ce temperatura scade, tremuratul este probabil primul lucru pe care îl vei observa, deoarece este încercarea naturală a corpului tău de a se încălzi ca răspuns la frig.

Semnele și simptomele hipotermiei includ:

- Frisoane

- Vorbire încețoșată sau mormăială

- Respirație lentă și superficială

- Puls slab

- Neîndemânare sau lipsă de coordonare

- Somnolență sau energie foarte scăzută

- Confuzie sau pierderi de memorie

- Pierderea cunoștinței

- Piele roșie, rece și strălucitoare (la sugari)

Cauze

Atunci când corpul pierde căldură mai repede decât o generează, aveți hipotermie. Expunerea la vreme rece sau la apă rece este cea mai frecventă cauză a hipotermiei. Cu toate acestea, hipotermia poate rezulta în urma unei expuneri prelungite la orice mediu care este mai rece decât corpul tău, dacă nu ești bine pregătit sau dacă nu ești capabil să faci față condițiilor.

Vezi și: Băutura naturistă care scade inflamația și întărește sistemul imunitar. Cum poți să o prepari acasă

Următoarele circumstanțe specifice pot duce la hipotermie:

- Purtarea de haine care nu sunt suficient de călduroase pentru condițiile meteo

- Statul prea mult timp în frig

- Imposibilitatea de a vă dezbrăca de hainele ude sau de a vă deplasa într-un loc cald și uscat

- Căderea în apă, ca în cazul unui accident de navigație.

- Să locuiești într-o casă prea rece, fie din cauza încălzirii deficitare, fie din cauza aerului condiționat prea puternic.

Foto: Frepik @mumemories

Cum pierde corpul tău căldură

Următoarele sunt câteva dintre modalitățile prin care corpul tău pierde căldură:

- Căldura a fost radiată. Căldura emisă de suprafețele expuse ale corpului dumneavoastră reprezintă majoritatea pierderilor de căldură.

- Contact direct. Căldura este transferată din corpul tău prin contactul direct cu suprafețe extrem de reci, cum ar fi apa înghețată sau pământul. Căldura corporală se pierde mult mai repede în apa rece decât în aerul rece, deoarece apa este un excelent conductor al căldurii din corp. La fel ca atunci când ești prins în ploaie, corpul tău pierde căldură mult mai repede dacă hainele tale sunt ude.

- Vântul. Prin îndepărtarea micului strat de aer încălzit de la suprafața pielii, vântul elimină căldura corpului. Un aspect semnificativ care contribuie la pierderea de căldură este răcirea vântului, conform Mayo Clinic.

Cum să te încălzești pe vreme rece

Ține cont de următoarele sfaturi înainte ca tu sau copiii tăi să vă aventurați afară în frig: acoperire, suprasolicitare, straturi, uscat.

Acoperire. Poartă fes sau orice altă îmbracăminte calduroasă dacă vrei să nu pierzi cădură. Pune-ți mănuși pentru a-ți proteja mâinile.

Suprasolicitare. Ferește-te de lucrurile care te pot face să transpiri mult. Este posibil să pierzi căldura corporală mai repede în condiții de frig atunci când porți haine umede.

Straturi. Îmbrăcă-te cu haine lejere, în straturi și largi. Cea mai bună îmbrăcăminte exterioară pentru a te proteja împotriva vântului este cea din material strâns țesut, hidrofug. Straturile interioare din lână, mătase sau polipropilenă rețin căldura corporală mai eficient decât bumbacul.

Rămâi cât mai uscat posibil. De îndată ce poți, schimbă hainele umede. Deoarece zăpada pătrunde ușor în mănuși și cizme, ai grijă să îți menții mâinile și picioarele uscate.

Sfaturi pentru mașina

Asigură-te că cineva știe unde mergi și când intenționezi să ajungi dacă ai de parcurs o călătorie pe vreme rea. În acest fel, personalul de urgență va ști unde să-ți caute automobilul dacă ai probleme în timpul călătoriei.

Păstrarea proviziilor de urgență în mașină este, de asemenea, o idee inteligentă în cazul în care te rătăcești. O trusă de prim ajutor, alimente uscate sau conservate, un desfăcător de conserve, o frânghie de remorcare, cabluri de rapel, o busolă, mai multe pături, chibrituri, lumânări, un recipient curat în care să topiți zăpada pentru a o transforma în apă potabilă și un sac cu nisip sau nisip pentru pisici pe care să îl împrăștii pentru tracțiune în cazul în care rămâi blocat în zăpadă sunt câteva exemple de provizii. Ia cu tine un telefon mobil de rezervă sau o baterie externă, dacă este posibil.

Puneți tot ce aveți nevoie în mașină, adunați-vă și stați la adăpost în cazul în care rămâneți blocați. Pentru a încălzi mașina, pornește motorul timp de zece minute la fiecare oră. În timp ce motorul este în funcțiune, asigură-te că un geam este ușor deschis și că nu s-a adunat zăpadă în jurul țevii de eșapament.

În concluzie, recunoașterea semnelor și simptomelor hipotermiei este crucială pentru intervenția timpurie și prevenirea complicațiilor severe.

Acordă întotdeauna prioritate păstrării căldurii, purtării de îmbrăcăminte adecvată și căutării unui adăpost atunci când este necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel