Hiponatremia: cauze, simptome și tratament. Ce se întâmplă dacă nu tratezi nivelurile scăzute de sodiu

Hiponatremia Foto: Freepik @jamookajeab
Hiponatremia, o afecțiune caracterizată prin niveluri scăzute de sodiu în sânge, poate provoca simptome grave și necesită gestionare medicală promptă pentru a preveni complicații severe.

Hiponatremia este o afecțiune în care nivelul de sodiu din sânge este mai mic decât normal, adesea din cauza consumului excesiv de apă. Acest dezechilibru este esențial pentru menținerea sănătății și prevenirea complicațiilor precum convulsiile sau coma.

Prea multă apă diluează valoarea Na+, ducând la umflarea celulelor corpului și cauzând probleme cerebrale. Hiponatremia poate fi cauzată de diverse boli și medicamente, iar majoritatea persoanelor se recuperează complet cu ajutorul medicului.

Se recomandă să vă urmați setea ca ghid pentru aportul de apă, cu excepția cazului în care vi se recomandă altfel.

Hiponatremia este o anomalie chimică comună, dar este mai probabil să apară la persoanele cu insuficiență renală, insuficiență cardiacă congestivă, boli pulmonare, hepatice sau cerebrale, afecțiuni hormonale, intervenții chirurgicale sau anumite medicamente.

Este cea mai frecventă anomalie chimică observată în spital și în ambulatoriu, cu rate mai ridicate în rândul persoanelor internate în unități de îngrijire spitalicească sau al celor cu afecțiunile medicale menționate anterior. Hiponatremia este cea mai frecventă anomalie chimică în domeniul medical.

Cauze

Hiponatremia este cauzată în principal de excesul de apă din organism, care diluează nivelul de sodiu. Cu toate acestea, ea poate rezulta și din pierderea semnificativă de sodiu.

Persoanele care aleargă în curse lungi sau în zile călduroase pierd adesea atât sare, cât și apă în transpirație, înlocuind aceste pierderi cu apă în principal. Această combinație poate fi mortală, deoarece diluează sodiul rămas în organism.

Cauzele comune ale pierderii de sodiu includ utilizarea diureticelor, consumul excesiv de alcool și diareea netratată, care poate duce la deshidratare și hiponatremie.

Diureticele pot crește excreția de sodiu în urină, în timp ce consumul excesiv de alcool poate duce la creșterea producției de urină și la pierderea de lichide. Diareea netratată poate provoca, de asemenea, deshidratare și hiponatremie.

Simptome

Hiponatremia este o afecțiune caracterizată prin niveluri scăzute de sodiu în sânge, care duce la simptome neurologice precum confuzie, convulsii și comă. Severitatea depinde de scăderea treptată a nivelului de sodiu și de scăderea rapidă.

Alte semne includ crampe musculare, greață, vărsături, letargie, dureri de cap și modificări ale stării mentale. Hiponatremia prezintă un risc semnificativ pentru diverse organe, în special pentru creier, deoarece poate provoca leziuni neurologice grave.

Citește și: Cum pot schimbările alimentare să îmbunătățească funcția mitocondrială și să reducă grăsimea corporală. Un nou pas în combaterea obezității și inflamației

Foto: Freepik @EyeEm

Diagnostic

Un medic va efectua un diagnostic pentru a determina dacă sodiul din sânge este scăzut. Aceasta include măsurarea concentrațiilor de sodiu, potasiu și creatinină din urină, precum și analize de sânge care arată apa corporală totală, nivelurile de sodiu și hormonii care reglează absorbția apei de către rinichi. Pentru a determina nivelul scăzut de sodiu și cauza hiponatremiei, se vor efectua un istoric medical, întrebări și un examen fizic.

Factorii luați în considerare includ participarea sportivă, metodele de antrenament, medicamentele prescrise, afecțiunile medicale anterioare, consumul de alcool și substanțele ilegale precum Ecstasy. Scopul este de a determina particularitățile stării pacientului.

Vezi și: Tratamentul care repară țesuturile și poate inversa paralizia. Ce sunt moleculele dansatoare și cum vindecă leziunile măduvei spinării

Tratament

Hiponatremia este o afecțiune în care nivelurile scăzute de sodiu din sânge sunt cauzate de o lipsă de sodiu în sânge. Tratamentul depinde de cauza de bază și de severitatea simptomelor. Pentru cazurile ușoare, un doctor poate face mici ajustări, cum ar fi limitarea aportului de apă și ajustarea medicației.

Pentru cazurile severe, este necesară o vizită la spital pentru evaluare medicală și tratament. În cazurile grave, se poate administra intravenos un înlocuitor de sodiu, iar consumul de apă trebuie limitat, potrivit Medscape.

Pot fi prescrise medicamente  pentru a corecta nivelul de sodiu din sânge. În plus, furnizorul poate trata problemele medicale subiacente, cum ar fi insuficiența cardiacă, insuficiența renală și ciroza hepatică.

Metode de prevenție

Hiponatremia poate fi prevenită prin respectarea planului de tratament și limitarea aportului de apă, conform recomandărilor medicului dumneavoastră. Este esențial să vă informați medicul de orice simptome noi și să efectuați analize de sânge dacă monitorizați nivelurile de sodiu din sânge.

Pentru a preveni hiponatremia, evitați consumul excesiv de alcool, mențineți un aport adecvat de apă și evitați consumul de substanțe ilegale. Sportivii trebuie să includă electroliții în hidratare în timpul evenimentelor sportive.

Gestionați în mod consecvent afecțiunile medicale și mențineți o dietă echilibrată, inclusiv alimente cu conținut ridicat de proteine. Este esențial să vă informați furnizorul de servicii medicale cu privire la orice simptome noi și să efectuați analize de sânge dacă monitorizați nivelul de sodiu din sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel