A început sezonul accidentelor pe...
Într-un studiu condus de dr. Josefine Freiberg de la Departamentul de Design de Medicamente și Farmacologie al Universității din Copenhaga, a fost stabilită o legătură directă între presiunea sanguină, presiunea intraoculară și schimbări semnificative în morfologia vaselor retiniene. Publicată în revista Acta Ophthalmologica la 2 iulie 2024, cercetarea oferă noi perspective asupra etiologiei vasculare a îmbătrânirii și a bolilor cronice precum glaucomul.
Studiul cuprinzător a analizat datele a 2089 de indivizi dintr-o cohortă daneză, predominant compusă din femei (63%), cu o vârstă medie de 61 de ani. Acești participanți au suferit două examinări extinse ale ochilor într-o perioadă de urmărire de cel puțin trei ani, cu o durată medie de urmărire de 4,1 ani.
Cercetătorii au măsurat meticulos presiunea sanguină și presiunea intraoculară, evaluând simultan lățimea și tortuozitatea vaselor retiniene mici și mari.
Rezultatele studiului sunt profunde, subliniind relația dinamică între schimbările vasculare în retină și fluctuațiile în presiunea sanguină și intraoculară.
Îngustarea și învârtirea arteriolelor: S-a constatat că arteriolele retiniene mici se îngustează cu 0,13 pixeli pentru fiecare creștere a presiunii arteriale sistolice cu 10 mm Hg (P < 0,001).
În plus, fiecare creștere a presiunii intraoculare contribuie la o reducere cu 0,02 pixeli a lățimii arteriolelor (P < 0,05). De asemenea, s-a observat că o creștere a presiunii intraoculare la urmărire a fost corelată cu o creștere semnificativă cu 0,59% a învârtirii acestor vase pe mm Hg (P = 0,024).
Expansiunea venulelor: În mod concomitent, studiul a observat că parametrii mai ridicați ai presiunii sanguine la urmărire au fost asociate cu venule mai largi, evidențiind un model contrastant în comportamentul vaselor retiniene mari, notează Medscape.
Vezi și: Gestionarea durerii în cazul persoanelor pe moarte. Tratamentul, dificil
Descoperirile acestui studiu au implicatii semnificative pentru practica clinică, în special în înțelegerea schimbărilor vasculare ce însoțesc îmbătrânirea și contribuția lor la afecțiuni oculare cronice precum glaucomul. Cercetătorii subliniază necesitatea investigațiilor suplimentare pentru elucidarea mecanismelor subiacente care conduc la aceste schimbări.
"Variațiile în presiunea sanguină și presiunea intraoculară sunt esențiale în modificarea lățimii și tortuozității vaselor retiniene", notează autorii, "și înțelegerea acestor schimbări este crucială pentru avansarea cunoștințelor noastre despre procesul de îmbătrânire și baza vasculară a bolilor cronice".
Vezi și: Medicamentele pentru hipertensiunea arterială, asociate cu un risc mai mic de epilepsie
Studiul recunoaște anumite limitări. Perioada relativ scurtă de urmărire și dimensiunea limitată a eșantionului ar putea fi influențat capacitatea de a reproduce descoperiri anterioare legate de tortuozitate și lățimea venulelor. În plus, absența datelor privind tratamentele antihipertensive, lungimea axială și intervențiile chirurgicale pentru cataractă ar fi putut introduce biasuri în măsurarea lățimii vaselor retiniene.
Potrivit Healthline retinopatia hipertensivă apare atunci când presiunea arterială ridicată afectează vasele de sânge delicate ale retinei din spatele ochiului. Această afecțiune poate determina schimbări în vederea și umflarea ochilor, necesitând intervenții medicale pentru management.
Retina este stratul sensibil la lumină situat în partea posterioară a ochiului, responsabil pentru transformarea luminii în semnale nervoase trimise către creier pentru interpretare.
Când presiunea arterială este excesiv de mare, pereții fragili ai vaselor de sânge din retina se pot îngroșa, ceea ce duce la îngustarea acestora și, implicit, la o circulație sanguină redusă către retina. În unele cazuri, acest fenomen poate provoca umflarea retinei.
Pe termen lung, presiunea arterială crescută poate deteriora ireversibil vasele de sânge ale retinei, afectând funcționalitatea acesteia și exercitând presiune asupra nervului optic, determinând apariția problemelor de vedere. Această condiție este cunoscută sub denumirea de retinopatie hipertensivă (RH).
Vezi și: Prezentarea la serviciile de urgență, risc de mortalitate în cazul pacienților cu ciroză
Retinopatia hipertensivă - FOTO: Freepik@Max_B17
Cel mai semnificativ factor de risc este tensiunea arterială crescută pe termen lung. Alte aspecte de luat în considerare includ:
- Istoricul de boli cardiovasculare, inclusiv boala arterelor carotide (care afectează arterele majore din gât).
- Fumatul sau utilizarea de tutun.
- Colesterolul ridicat.
- Obezitatea.
- Niveluri crescute de zahăr din sânge (prediabet sau hiperglicemie).
- Niveluri ridicate de creatinină (un produs deșeu pe care rinichii îl filtrează în mod normal).
- Cantități mici de albumină (un tip de proteină) în urină.
Vezi și: Te uiți la Insula Iubirii? Ce spune asta despre tine. Radu Leca, mesaj acid: Mari probleme...
În absența tratamentului adecvat, retinopatia hipertensivă poate duce la:
- Reducerea progresivă a vederii, cu riscul de orbire.
- Edem macular (umflarea retinei).Insuficiența fluxului sanguin către retina și nervul optic.
- Desprinderea retinei de țesuturile de suport (desprinderea de retină).
Factorul de risc principal pentru retinopatia hipertensivă, respectiv tensiunea arterială crescută, crește și probabilitatea altor probleme oculare, cum ar fi:
- Blocarea unei artere care furnizează sânge retinei (ocluzie de arteră retiniană).
- Blocarea unei vene care drenază sânge din retina (ocluzie de venă retiniană).
- Înrăutățirea retinopatiei diabetice, potrivit Cleveland Clinic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...