Hipertensiunea arterială: poate fi scăzută folosind un dispozitiv de respirație pentru pacienții cu probleme pulmonare
20 sep 2021, 15:49

Hipertensiune   Foto: Pixabay
Sunt suficiente 5minute de exerciții de respirație pe zi, cu ajutorul unui dispozitiv destinat pacienților cu probleme pulmonare, pentru întărirea rezistenței pulmonare. Exercițiile ajută la scăderea tensiunii arteriale, indică un studiu.

Utilizarea unui dispozitiv care întărește mușchii respirației, timp de doar cinci minute pe zi, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, potrivit unui mic studiu.

Exercițiile pentru respirație folosesc un mic dispozitiv portabil care oferă rezistență pe măsură ce inspirați și expirați. A fost inițial dezvoltat pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare grave, pentru a-și întări mușchii respirației.

Cercetătorii au testat dispozitivul pe 36 de adulți în vârstă cu tensiune arterială crescută. Jumătate au făcut exerciții cu rezistență ridicată timp de cinci minute, șase zile pe săptămână, în timp ce ceilalți au făcut un program de respirație cu rezistență scăzută, pentru comparație.

După șase săptămâni, tensiunea arterială sistolică (prima cifră) a scăzut cu o medie de nouă puncte, în rândul celor care au făcut tratamentul. Acest beneficiu pare să provină din îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și din creșterea oxidului nitric, o moleculă care ajută la lărgirea arterelor.

Potrivit autorilor, exercițiile de respirație cu acest dispozitiv pot oferi beneficii similare exercițiilor fizice, dar în mult mai puțin timp.

Deși antrenamentul pare a fi sigur, oamenii ar trebui să consulte un medic înainte de a încerca dispozitivul.

Descoperirile au apărut pe 29 iunie 2021 în Journal of the American Heart Association.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gura leului, efecte asupra sănătății. Cum te ajută

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?