Hipertensiune și monitor holter. De ce e bine să știi ce tensiune ai noaptea

Holterul înregistrează tensiunea pe o durată de 24 de ore. FOTO: Intelesens/Zensor
EXCLUSIV
Lt. col. dr. Silviu Dumitrescu, medic primar cardiolog și șef al Secției Cardiologie 1 de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”, explică, EXCLUSIV la Interviurile DC MEDICAL, că nu e normal să avem tensiunea foarte mare nici măcar atunci când suntem stresați, agitați sau obosiți. Ca să vedem exact dacă e vorba de un puseu hipertensiv sau de o problemă gravă cardiovasculară, medicul spune că pacienții por fi monitorizați cu un dispozitv numit holter, tip de 24 de ore.

„O persoană normotensivă, care brusc ajunge să facă 18-20, indiferent de cât de mare ar fi suprasolicitarea, indiferent de ce situație stresantă sau ce bivel de anxietate are – pentru că de foarte multe ori, pacientul spune „eram foarte nervos atunci, eram foarte obosit, eram foarte stresat, de asta a fost tensiunea așa mare". Nu, nu e normal. Într-o situație de genul acesta, da, tensiunea crește, dar nu atât de mult. Și în momentul în care găsim aceste valori anormale trebuie să ne întrebăm dacă ele se repetă în mod sistematic”, explică Lt. col. dr. Silviu Ionel Dumitrescu, medic primar cardiolog și șef al Secției Cardiologie 1 de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila".

O soluție ar fi să faci o auto-măsurătoare, un soi de jurnal de tensiune, luată dimineața și seara, timp de o lună de zile. Însă această nu este o monitorizare cu acuratețe medicală, dat fiind faptul că tensiunea ne-o luăm singuri, la domiciliu. Mai contează și faptul că dimineața și seara, teoretic, suntem mai relaxați decât în plină zi, când la muncă avem tot felul de sarcini de îndelinit, socializăm și evenimentele se derulează cu o rapiditate – uneori – amețitoare.

La ce e bun holterul și ce arată el

„Există și posibilitatea de a vedea ce se întâmplă în 24 de ore printr-un dispozitv de măsurare ambulatorie a tensiunii arteriale, numit popular holter de tensiune. Acest holter de tensiune face niște măsurători la intervale definite de medic, atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, și oferă informații extrem de importante despre comportamentul tensiunii arteriale, în circumstanțe așa cum le-ați descris, dar nu numai”, arată dr. Silviu Dumitrescu. 

Dar, de ce e important să știm ce tensiune avem noaptea? 

„Pentru că, spre exemplu, în timpul somnului, dacă tensiunea arterială nu scade așa cum ar trebui și rămâne la valori similare cu cele din timpul zilei, sau dimpotrivă are tendința de a crește, acesta este un semn de risc cardiovascular crescut. Hipertensivii care au valori crescute de tensiune pe timpul nopții, sunt pacienții hipertensivi cu risc cel mai mare pentru a face evenimente cardiovasculare majore. Și de aceea, holterul de tensiune – da – este un instrument extrem de util în a monitoriza ceea ce se întâmplă cu tensiunea noastră", explică chirurgul.

În astfel de situații, organismul îți dă puține semne de alarmă, pe care e bine să le știi în mod special pentru că unele dintre ele sunt înșelătoare. Partea proastă e că dacă nu le bagi în seamă te poți trezi la Urgență cu viața pusă în pericol. Iată care sunt semnele hipertensiunii și cum faci să știi din timp dacă ai sau nu tensiunea mai mare decât normal: 

Youtube video image

 

Cum arată un monitor Holter de ultimă generație și cum se montează el, vezi în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel