Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Hipertensiune arterială. „Cele mai recente date statistice indică faptul că aproximativ 45% din populația adultă din România suferă de hipertensiune arterială - o afecțiune care reprezintă principalul contributor la decesele de cauza cardiovasculară, la nivel mondial", se arată într-o postare a reprezentanților Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), de 17 mai, Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale.
Doctorița Roxana Darabont, medic primar cardiolog și coordonator al Unității de Supraveghere și Tratament Avansat a Pacienților Cardiac Critici din cadrul SUUB explică, în respectiva postare, care sunt cauzele, simptomele, complicațiile la care poate duce hipertensiunea și care este tratamentul.
„Ca să putem preveni complicațiile redutabile ale acestei boli trebuie să o diagnosticăm la timp și să o tratăm corect. Ea se poate manifesta multă vreme fără să provoace niciun fel de simptome. Prevalența hipertensiunii arteriale crește odată cu înaintarea în vârstă, dar se poate regăsi și în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor. În consecință, consider ca efectuarea anuală a unui control medical, chiar și atunci când ne consideram sănătoși, reprezintă o modalitate eficientă de prevenire a multor boli, inclusiv a celor pe care le poate genera hipertensiunea arterială în timp. În funcție de valorile de tensiune găsite la o anumită persoană, la un moment dat, se stabilește ritmul la care să aibă loc verificările ulterioare", susține medicul Roxana Darabonț pe Facebook-ul SUUB.
Ghidurile medicale definesc hipertensiunea arterială în valori mai mari sau egale cu 140 mmHg pentru tensiunea sistolică și valori mai mari sau egale cu 90 mmHg pentru tensiunea diastolică. Este considerată optimă la valori mai mici de 120/80 mmHg.
Specialiștii susțin că în aproape 90% din cazuri hipertensiunea arterială nu are o cauză precizabilă la un consult obișnuit.
„Tratamentul hipertensiunii arteriale devine cu atât mai eficient cu cât țintește cât mai multe din verigile acestea patologice. Din acest motiv strategia actuală de tratament constă în administrarea a cel puțin două medicamente din clase antihipertensive diferite, preferabil asociate într-o singură pastilă.
Celelalte 10% din formele clinice de hipertensiune arterială sunt cele secundare, adică sunt induse de anumite condiții patologice.
Unele dintre acestea sunt afecțiuni la nivel renal sau la nivelul glandelor endocrine. Deși aceste cazuri sunt rare și se regăsesc în special la adulții tineri diagnosticarea lor este foarte importantă: odată cu rezolvarea situației care a condus la creșterea presiunii arteriale aceasta revine la normal", precizează specialistul SUUB.
Hipertensiunea arterială evoluează în marea majoritate a cazurilor și pentru mult timp fără a produce simptome.
Dintre factorii ce duc la hipertensiune arterială, cel mai important este consumul excesiv de sare. Aceasta generează și întreține valori de tensiune arterială constant crescute.
Un ultim studiu făcut de Societatea Română de Hipertensiune Arterială demonstrează că românii consumă, în medie, 12 grame de sare pe zi în condițiile în care consumul recomandat este sub 5 grame pe zi (o linguriță). „Pentru a evita aportul excesiv de sare în alimentație nu trebuie doar să renunțăm la adăugarea de către noi a sării în mâncare, ci trebuie să fim atenți și la cantitatea de sare existentă în alimentele procesate pe care le consumăm și la pâine care conține și ea multă sare", se mai arată în postare.
Hipertensiunea arterială duce complicații cardiovasculare: accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă. „Complicațiile acestea nu se produc după o creștere izolată de tensiune arterială, ci după o evoluție îndelungată cu valorile constant crescute", mai afirmă doctorița Roxana Darabont.
Primul pas în tratamentul hipertensiunii arteriale este evitarea consumului excesiv de sare. Un alt element care ajută la menținerea tensiunii arteriale la valori normale este sportul - favorizează vasodilatația.
„Am fost întrebată dacă mersul pe jos ar fi util. Răspunsul este: orice activitate fizică este mai bună decât deloc, mai ales dacă este efectuată minimum o oră, de cel puțin trei ori pe săptămână.
Hipertensiunea arterială beneficiază de un arsenal de medicamente disponibile și în sistemul sanitar din țara noastră. Este foarte important să se stabilească un tratament adecvat care să conducă valorile tensionale în domeniul celor normale, iar acest tratament sa fie respectat de pacient. S-a dovedit că în aproape 40% din cazuri pacienții la care s-a inițiat un tratament antihipertensiv renunță la el după un an", precizează specialistul SUUB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...