Hipertensiune arterială: când ar trebui început tratamentul

Hipertensiune, boli cardiovasculare
Cercetătorii au constatat că tratamentul pentru hipertensiune arterială aduce beneficii și pacienților care nu sunt încă hipertensivi, dar valorile tensiunii lor arteriale sunt la limita maximă, considerată normală.

Știți deja că medicamentele pot preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale la persoanele diagnosticate cu hipertensiune arterială. Însă un studiu publicat în The Lancet arată că medicamentele pot oferi beneficii și persoanelor cu tensiune arterială care se încadrează în intervalul normal sau „normal spre ridicat” și care nu au semne clare (încă) de boli cardiovasculare.

Cercetătorii au combinat date din 48 de studii randomizate de medicamente pentru tensiunea arterială care au implicat aproape 345.000 de participanți. De-a lungul a patru ani, reducerea tensiunii arteriale cu doar cinci milimetri de mercur (mm Hg) a redus riscul general de probleme cardiovasculare cu 10% - probleme precum arterele coronare înfundate, mușchiul cardiac slăbit (insuficiență cardiacă), dureri toracice și accident vascular cerebral.

Riscul a scăzut, indiferent de cât de mare a fost tensiunea arterială sau dacă participanții au avut deja probleme cardiace sau accident vascular cerebral.

Dieta și exercițiile fizice

Autorii studiului subliniază faptul că concluziile nu înseamnă că toată lumea ar trebui să ia medicamente pentru tensiunea arterială. Medicamentele vin întotdeauna cu costuri și riscuri pentru efectele secundare. Însă acest studiu sugerează că persoanele cu un risc relativ ridicat de infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale ar putea lua în considerare administrarea unui medicament, dacă tensiunea arterială este în intervalul „normal spre ridicat”, întotdeauna în combinație cu dieta și exercițiile fizice.

Totuși, persoanele care au tensiune arterială crescută, mai ales dacă nu o controlează în mod optim, ar trebui să fie precaute în legătură cu orice mișcare care presupune ridicarea unor greutăți foarte mari - nu doar cu greutăți la sala de sport, ci și cu mobilier greu sau alte obiecte grele. Acest lucru se datorează faptului că efortul brusc și intens poate determina creșterea tensiunii arteriale - mai ales dacă vă țineți respirația, lucru pe care oamenii îl fac uneori în încercarea de a-și spori efortul. În timpul exercițiilor de antrenament de forță, asigurați-vă că expirați în timp ce vă ridicați, împingeți sau trageți și inspirați în timp ce eliberați tensiunea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel