Hiperactivitate în copilărie, Parkinson la maturitate

TSA
Hiperactivitatea în copilărie poate fi un semn al dezvoltării bolii Parkinson înaintea vârstei de 50 de ani. Cel puțin asta susțin cercetătorii americani care au descoperit o legătură între hiperactivitate și semnele precoce ale acestei afecțiuni neurologice.

Hiperactivitatea, cunoscută și ca ADHD sau tulburare cu deficit de atenție și hiperactivitate, afectează între 3% și 5% dintre copiii de vârstă școlară. Această tulburare de comportament este mai frecventă în rândul băieților decât al fetelor, raportul fiind de 3 la 1. 

ADHD se manifestă prin neatenție, dificultăți de concentrare asupra unei sarcini, agitație permanentă, impulsivitate verbală și motrică. Copiii hiperactivi sunt adesea etichetați ca „neatenți”, „cu capul în nori”, „obraznici”, „impulsivi”, „violenți”. 

Cauzele acestei tulburări nu sunt elucidate de oamenii de știință și numeroase studii se află în curs.

Un studiu recent, însă, se concentrează asupra unei legături dintre hiperactivitate în copilărie și dezvoltarea bolii Parkinson înaintea vârstei de 50 de ani. Studiul este efectuat la Universitatea din Utah (SUA). 

Cercetătorii au analizat dosarele medicale a peste 31.769 de pacienți cu ADHD și 158.790 de pacienți fără ADHD, născuți între 1950 și 1992, în SUA. 

Risc major pentru copiii hiperactivi tratați cu ritalină

Rezultatul a scos la iveală că pacienții diagnosticați cu hiperactivitate în copilărie aveau un risc dublu de a dezvolta boala Parkinson între 22 și 66 de ani. Mai grav, pacienții cu ADHD tratați cu ritalină (metilfenidat), un medicament prescris adesea în astfel de cazuri, aveau un risc de 6-8 ori mai mare de a face boala Parkinson înaintea vârstei de 50 de ani. 

„Din 100.000 de adulți estimăm că, în decurs de un an, 1-2 persoane vor dezvolta boala Parkinson la vârstă precoce”, a explicat dr. Karen Curtis, coordonatorul studiului. „În schimb, într-un grup de 100.00 de persoane tratate cu medicamente pe bază de metilfenidat vor exista 8-9 pacienți care vor face Parkinson înainte de a împlini 5 de ani!”

Studiul a fost publicat în revista de specialitate„Neuropsychopharmacology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel