Printr-un gest care durează doar...
Un vaccin împotriva herpesului genital a fost dezvoltat și testat de către cercetătorii de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania. Testele au fost făcute atât la șoareci, cât și la cobai, imunizarea a dus la „sterilizarea în cea mai mare parte a imunității” împotriva virusului - cel mai puternic tip de imunitate. Rezultatele studiului sunt publicate în Science Immunology.
În studiu, cercetătorii au administrat vaccinul Penn pe care l-au dezvoltat la 64 de șoareci și apoi i-au expus la herpes genital. După 28 de zile s-a descoperit că 63 dintre șoareci aveau imunitate sterilizantă, ceea ce înseamnă că nu a existat nicio urmă de infecție cu herpes sau boală, după expunere. Un singur șoarece a dezvoltat o infecție latentă, fără nicio boală genitală anterioară. În mod similar, 10 cobai, care au răspuns la infecții cu herpes aseamănătoare cu cel al oamenilor, au fost, de asemenea, vaccinați și apoi expuși la virus. Niciun animal nu a dezvoltat leziuni genitale și doar doi au arătat dovezi că s-au infectat, dar infecția nu a fost într-o formă prin care animalele să poată transmite virusul.
„Suntem extrem de încurajați de efectul substanțial de imunizare pe care l-a avut vaccinul nostru în aceste modele animale”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Harvey Friedman, doctor în medicină, profesor de boli infecțioase. „Pe baza acestor rezultate, sperăm că acest vaccin ar putea fi tradus în studii umane pentru a testa atât siguranța cât și eficacitatea abordării noastre.”
Bazându-se pe abordările multor cercetători de cancer și imunoterapie de ultimă oră, echipa Penn și-a completat vaccinul cu mesagerul ARN specific (ARNm), care poate crea proteine necesare pentru un răspuns imun puternic. Acest vaccin stimulează trei tipuri de anticorpi: unul care blochează virusul herpetic să intre în celule și alte două care asigură că virusul nu „oprește” funcțiile de protecție înnăscute ale sistemului imunitar. Această abordare diferă de alte vaccinuri herpetice, care adesea se bazează doar pe blocarea intrării virusului, ca modalitate de atac a virusului.
Acest vaccin a fost dezvoltat cu finanțare de la NIH și ca parte a unei colaborări între Penn Medicine și BioNTech, încheiat în octombrie 2018, pentru cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor ARNm pentru diferite boli infecțioase.
Herpesul genital, numit și virus Herpes simplex tip 2 sau HSV-2, este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală. Aproximativ 14% dintre americanii cu vârste cuprinse între 14 și 59 de ani și 11% dintre persoanele cu aceeași vârstă în întreaga lume sunt infectați. HSV-2 poate duce la stări dureroase, care se pot răspândi în alte zone ale corpului. Virusul crește riscul de a contracta HIV, iar femeile gravide infectate pot transmite herpesul la făt sau, mai frecvent, la copil, în timpul nașterii.
„Împreună cu simptomele fizice, HSV-2 are un efect emoțional”, a spus Friedman. „Oamenii își fac griji pentru transmiterea bolii și, cu siguranță, poate avea un efect negativ asupra relațiilor intime”.
Întrucât herpesul este atât de răspândit, dar de asemenea deseori nedetectat, deoarece este vizibil doar în timpul unui focar, cercetătorii spun că un vaccin de succes ar fi de neprețuit pentru mulți adulți din întreaga lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Durerea și disconfortul în jurul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...