Zgomotul alimentar, o preocupare...
Medicul neurochirurg Ovidiu Grămescu, de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre metodele de intervenție în cazul herniei de disc. Întrebat despre operația minim invazivă pentru hernia lombară, la care a apelat și președintele Traian Băsescu în urmă cu mai mulți ani, medicul a spus că, totuși, operația clasică este mult mai bună în cazul herniei, pentru că există un risc mult mai scăzut de a atinge nervii sau măduva spinării.
În urmă cu mai mulți ani, președintele Traian Băsescu a plecat tocmai la Viena, la Spitalul AKH pentru a se opera de hernie lombară.
"Am văzut în cazul președintelui României (n.r. Traian Băsescu), în urmă cu mulți ani de zile, a mers în străinătate pentru o intervenție minim invazivă pentru spate", a spus Val Vâlcu.
Întrebat despre cum se intervine în cazul herniei de disc, medicul Ovidiu Grămescu a spus că: "ce înseamnă minim invaziv? Că unii înțeleg să introduci un instrument și să faci ceva acolo. Fel de fel de tratamente au apărut. Minim invaziv, din punctul meu de vedere, este să operezi cu cuțitul, sub anestezie generală, dar deranjul este minim. Adică pe o suprafață mică de mușchi, iei puțin din os ca să poți să-ți faci loc să operezi. Dar trebuie rezolvat tot chirurgical și lași rădăcina și măduva libere".
Mai mult, medicul Ovidiu Grămescu ne-a vorbit și despre cage-urile care se pot pune pe coloana vertebrală în anumite cazuri, dar la care nu apelează neapărat, pentru că organismul are capacitatea de a se reface în mod natural.
Un cage este ca un suport de spațiu între vertebrele afectate și permite osului să crească prin ea, devenind în cele din urmă o parte a coloanei vertebrale. Cage-urile sunt plasate între corpurile a două vertebre adiacente, în urma îndepărtării discului intervertebral care ocupă de obicei acest spațiu.
"Acum, la fracturi, noi punem cage-uri, proteze, șuruburi, dar e un pic cam în exces în cazul acestei patologii.
De obicei, la o hernie lombară obișnuită nu e nevoie de cage-uri. Le poți pune, stabilizează coloana, însă nepunând cage-uri, organismul repară. Cum este o fractură, îți formează țesut fibros în zona respectivă. Natura repară și repară foarte bine.
Poți să pui și aceste cage-uri, proteze, între discuri, ca să păstrezi distanța, ele sunt de bună calitate, sunt de RMN compatibile în ultimii 20 de ani, sunt de titan, nu ai probleme să le respingă organismul decât în cazuri rarisme. Însă orice corp străin determină un proces de fibroză. Eu am văzut în jurul acestora un țesut fibrotic cicatrizant, ceea ce nu se întâmplă dacă îl lași în pace și doar natura lucrează.
Dacă vii cu aceste corpuri străine, ele stimulează osteogeneza și țesutul cicatreal și periferic. El în sine poate să determine compresiunea", a declarat Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cele mai frecvente afecțiuni la care poate ajuta un cage sunt:
- Boala degenerativă a discului: O afecțiune în care discul începe să degenereze și să își piardă funcția.
- Spondilolistezis: Alunecarea unei vertebre peste cea de sub ea.
- Tumori sau mase vertebrale: Creștere în interiorul țesuturilor coloanei vertebrale care poate să se impună în segmentul vertebral, perturbând stabilitatea coloanei vertebrale.
- Stenoză spinală: O afecțiune care determină îngustarea deschiderilor osoase pentru nervii spinali.
- Hernia de disc, potrivit spine-health.
"Practic, principala grijă este să observi sub microscop să nu intersecteze un nerv", a completat Val Vâlcu.
"Este esențial lucrul acesta. Nervul ca nervul, că poți să-l mai deplasezi ușor, deși e de preferat să nu-l deranjezi, dar măduva spinării mai ales în anumite zone, cum e zona toracală, unde T4 și T6, unde e mai puțin vascularizată, și dacă te uiți mai urât nu-i face bine. Deci trebuie să fii foarte atent. Nu creierul și cu măduva nu e de joacă.
Dacă la intestin mai tai 5 cm, 10 cm, sferă oncologică, la măduvă, un vârf de ac lezat poate să rămână cu consecințe toată viața:
- să nu urineze
- să aibă probleme de deficit motor.
Sunt niște inconveniente și atunci trebuie să nu se ajungă la leziunea ei, pe cât de mult posibil".
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...