Hernia hiatală, cauze, simptome, tratament. Care e legătura cu refluxul gastroesofagian: O poți avea și să trăiești fericit până la adânci bătrâneţi

Hernia hiatala - Foto: Freepick @brgfx
Hernia hiatală. Care sunt cauzele, simptomele și care e legătura cu refluxul gastroesofagian.

Este foarte important de reținut că hernia hiatală nu este o boală. Dar totuși, care sunt cauzele, simptomele și care e legătura cu refluxul gastroesofagian.

O hernie hiatală apare atunci când partea superioară a stomacului se împinge în sus prin diafragmă și în zona pieptului. Hernia hiatală nu provoacă întotdeauna simptome. Simptomele herniei hiatale pot include arsuri la stomac, reflux de acid și dureri în piept.

Diafragma este un mușchi mare care se află între abdomen și piept. Folosiți acest mușchi pentru a vă ajuta să respirați. În mod normal, stomacul se află sub diafragmă, dar la persoanele cu hernie hiatală, o porțiune a stomacului se împinge în sus prin mușchi. Deschiderea prin care se deplasează se numește hiat.

"1 din 3 persoane poate avea hernie hiatală. În mod normal, esofagul are un traseu intră-abdominal, adică coboară sub diafragn 2-3 centimetri și se unește cu stomacul. La cei la care acest traseu se mută în torace, se numeşte hernie hiatală, adică mucoasa gastrică herniază prin diafragmă, deasupra acestuia.

Poţi să nu ai niciun fel de simptom, să ai o hernie hiatală și să nu te deranjeze nimic. Se poate asocia cu simptomele refluxului, precum arsurile şi regurgitațiile.

Dar ce important să știe oamenii este că poți avea o hernie hiatală și să nu ai niciun fel de simptome.

Totodată, poți să ai reflux supărător, deranjant şi să ajungi să te adresezi medicului, dar să nu ai hernie hiatala. Deci, nu este condiționată boala de reflux de prezenţa herniei.

Există hernii mari, voluminoase la pacienții vârstnici. Este o cauză de anemie feriprivă în cazul femeilor și ulcerațiile la nivelul coletului herniar. Poți avea hernie hiatale și să trăiești fericit până la adânci bătrâneţi fără niciun fel de simptome", a declarat gastroeneterologul Lucian Negreanu, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Hernia hiatală nu este o boală, pacienții așa se nasc

 

"Există pacienţii care aşa se nasc. Sunt hernii congenitale, unele voluminoase, care necesită corecții chirurgicale.

Există oameni care dobândesc acest lucru, mai ales dacă ajung să ia în greutate şi slăbesc sau cei care au o anumită conformaţie. Sunt o multitudine de cauze, şi nu întotdeauna colonoscopiile digestive se fac cu sedare și în condiții perfecte.

Poți face terapie medicamentoasă pentru simptomele refluxului sau dacă e nevoie, te poți adresa chirurgului. Există o chirurgie antireflux în care se reduc aceste hernii. La pacientele cu anemii cronice feriprive uneori e nevoie să faci o corecție chirurgicală.

Boala de reflux e extrem de supărătoare, de aceea scade calitatea vieții. E de văzut în ce măsură hernia hiatală are vreo legătură cu ce simte pacientu respectiv", a mai spus medicul.

Dieta potrivită în caz de hernie hiatală

 

"Nu poţi să spui că poți preveni apariția unei hernii hiatale. Evident, trebuie să fii cumpătat, să nu fumezi, să ai grijă cu anumite alimente care pot cauza reflux, însă pentru hernie în sine nu există măsuri speciale.

Această hernie hiatală poate să apară la un sfert din populație. Până la urmă nu e neapărat cauzatoare de probleme sau de boală.

Important e că putem duce un stil de viață normal. Dacă ești simptomatic, trebuie să tratezi ce se întâmplă, mai ales dacă este un reflux", a completat medicul Lucian Negreanu.

Tipuri de hernie hiatală


Există în general două tipuri de hernie hiatală:

1. hernia hiatală glisantă

2. hernia hiatală fixă sau paraesofagiană.

1. Hernia hiatală glisantă


Acesta este cel mai frecvent tip de hernie hiatală. Ea apare atunci când stomacul și esofagul alunecă în și din piept prin hiat. Herniile glisante tind să fie mici. De obicei, acestea nu provoacă niciun simptom și este posibil să nu necesite tratament.

2. Hernia hiatală fixă

Acest tip de hernie nu este la fel de frecvent. Este cunoscută și sub numele de hernie paraesofagiană.

Într-o hernie fixă, o parte din stomac împinge prin diafragmă și rămâne acolo. Cele mai multe cazuri nu sunt grave. Dar există riscul ca fluxul de sânge către stomac să fie blocat. Dacă se întâmplă acest lucru, ar putea provoca daune grave și este considerată o urgență medicală.

Simptomele unei hernii hiatale


Este rar ca și herniile hiatale fixe să provoace simptome. Dacă aveți simptome, acestea sunt de obicei cauzate de acidul gastric, bila sau aerul care intră în esofag. Simptomele comune includ:

- arsuri la stomac care se înrăutățesc atunci când vă aplecați sau vă întindeți

- reflux de acid sau GERD

- dureri în piept sau dureri epigastrice

- probleme de înghițire

- eructații

Intervenție chirurgicală pentru o hernie hiatală

Tratamentul chirurgical este uneori necesar pentru a repara herniile hiatale mai mari și pentru a trata simptomele arsurilor la stomac. Intervenția chirurgicală pentru hernia hiatală este utilizată dacă simptomele de reflux nu pot fi controlate cu succes cu medicamente sau dacă aveți un tip de hernie numită hernie esofagiană gigantică, cunoscută și sub numele de stomac intratoracic.

În timp ce herniile hiatale pot fi adesea tratate cu modificări ale stilului de viață sau cu medicamente, unele persoane pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-și repara herniile hiatale.

Intervenția chirurgicală pentru repararea herniei hiatale poate implica strângerea diafragmei și tragerea stomacului în jos din cavitatea toracică înapoi în abdomen.

Un chirurg va recomanda intervenția chirurgicală în funcție de stadiul în care se află hernia hiatală.

Opțiunile chirurgicale comune includ:

- Operația de reparare a hiatusului. Această intervenție chirurgicală folosește suturi și plasă protetică pentru a strânge și a micșora dimensiunea hiatusului mărit, care este deschiderea din diafragmă prin care trece esofagul în drumul său spre stomac. Aceasta împiedică stomacul să se umfle în sus prin hiat și este utilizată în cazul herniilor hiatale în stadiu incipient.

- Fundoplicarea Nissen. Această procedură presupune utilizarea de copci pentru a înfășura partea superioară a stomacului, numită fundus, în jurul porțiunii inferioare a esofagului pentru a menține stomacul în poziție sub hiatusul diafragmatic. Cusăturile creează o presiune la capătul esofagului, ceea ce împiedică acidul gastric și alimentele să urce din stomac.

- Gastroplastia Collis-Nissen. Această intervenție chirurgicală este utilizată pentru a prelungi esofagul la pacienții cu forme mai complexe de hernie hiatală din cauza scurtării esofagului. În cadrul acestei proceduri, un chirurg va folosi țesut din partea superioară a stomacului pentru a prelungi esofagul.

Intervenția chirurgicală pentru repararea unei hernii hiatale durează de obicei între 2 și 3 ore și se face în timp ce sunteți sub anestezie generală, astfel încât veți adormi și nu veți simți durere în timpul procedurii.

Intervenția chirurgicală pentru repararea unei hernii hiatale se poate face folosind diferite tehnici:

- Reparația deschisă. Într-o operație de reparare deschisă, chirurgul dumneavoastră va face o tăietură chirurgicală mare în burta dumneavoastră pentru a efectua operația.

- Reparație laparoscopică. În cadrul unei intervenții chirurgicale laparoscopice, chirurgul dumneavoastră va face mai multe tăieturi mici în burtă și va introduce un tub subțire cu o cameră mică prin una dintre tăieturi. Instrumentele chirurgicale vor fi introduse prin celelalte tăieturi. Chirurgul dumneavoastră va folosi un monitor conectat la cameră pentru a vedea interiorul stomacului dumneavoastră și pentru a efectua operația, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel