Acest tratament învinge cancerul și...
Medicii Vasile-Alin Chirteş, specialist neurochirurg, și Pop Sorin, specialist neurochirurg, de la Secţia Neurochirurgie a Spitalului Militar Central din București, spun că hernia de disc este o boală tot mai des întâlnită care clinic se traduce prin apariția unor dureri de spate foarte intense.
”Simptomele herniei de disc lombare sunt durerea foarte puternică a regiunii lombare și/sau durerea in regiunea fesieră, care de obicei se poate transmite în jos în membrul inferior, cu slăbiciune, furnicături și amorțeală. Durerea fiind foarte puternică va determina bolnavul să meargă cu dificultate, șchiopătat sau chiar să recurgă la sprijinul cu baston. Concomitent cu durerea, apare așa cunoscuta criză de lumbago (contractura dureroasă a mușchilor paravertebrali). Cel mai frecvent sunt afectate discurile intervertebrale lombare (L2 până la L5). Debutul simptomelor poate fi brusc sau graduat, cu durere care poate fi constantă sau intermitentă.
De cele mai multe ori hernia de disc lombară se produce unilateral (stânga sau dreapta), astfel fragmentul herniat apasă pe una din rădacinile nervoase ale nervilor spinali, ramuri ale nervului sciatic, producând inflamația acesteia și apariția durerii pe picior (sciatica), iar uneori afectând forța musculară a mușchilor inervați de rădăcina afectată, manifestată prin slăbiciune musculară, imposibilitatea mersului pe varfuri sau călcâie, sau a flexiei coapsei”, explică specialiștii Spitalului Militar.
Hernia de disc lombară se diagnostichează în urma unui consult al unui medic care va evalua simptomele de durere de spate și de picior, printr-o examinare fizică și anamnestică. Diagnosticul va fi în final pus prin cumularea examenului clinic și neurologic efectuat la care se va adăuga examinarea imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) a regiunii lombare a coloanei vertebrale.
”Evoluția herniei de disc este imprevizibilă. Se poate manifesta în pusee (crize) dureroase lombare sau cu dureri în membrul inferior afectat, de intensitate suportabilă sau foarte mare, apărute doar la efort intens, mers sau ortostatism prelungit. Inițial simptomele se ameliorează odată cu încetarea activității fizice, repausul în pat, cu o pernă sub genunchi, dar de cele mai multe ori, ele devin din ce în ce mai frecvente, fără a se mai remite la repaus sau nici măcar la tratamentul conservator medicamentos sau prin fizioterapie, astfel tratamentul neurochirurgical fiind unica soluție.
Tratamentul herniei de disc lombare începe prin cele mai puțin invazive metode, pornind de la repausul fizic, mai ales în pusee, kinetoterapie și înot între pusee, tratament medicamentos antiinflamator, analgezic și decontracturant muscular, administrate în cure scurte de 7 până la 10 zile întrerupte de perioade de pauză, în care pacientul poate recurge la celelalte forme de tratament anterior prezentate. Ca o etapă mai invazivă decât precedentele, se pot efectua infiltraţii epidurale cu substanțe antiinflamatorii, efectuate sub control radiologic. În formele grave sau avansate, intervenția chirurgicală rămâne metoda radicală de tratament, și totodată ultima soluție a cazurilor complicate”, se arată pe site-ul Spitalului Militar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...