Hernia de disc, cauze și tratament. Cum să SCAPI de OPERAȚIE. Dr. Tarek Nazer: Cele mai bune rezultate

Hernia de disc - Foto: Freepick
Dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, a explicat care sunt cauzele herniei de disc și care sunt cele mai bune metode de tratament. 

Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale din ce în ce mai întâlnită în rândul tinerilor. Aceasta afecțiune este cauză a poziției incorecte la masa de lucru, a orelor petrecute în șezut în fața calculatorului, a activității sportive incorect efectuate sau chiar și a kilogramelor în plus, o altă problemă serioasă a omului modern.

„Hernia de disc este o afecțiune care apare atunci când unul dintre discurile coloanei vertebrale se deplasează. Mai exact, discurile intervertebrale sunt niște cartilaje localizate între vertebre. Aceste discuri au rolul de a asigura stabilitatea coloanei vertebrale, de a permite mișcarea vertebrelor şi de a funcționa ca un amortizor, protejând vertebrele de șocuri sau de uzură. Un disc intervertebral are două componente.

Este vorba despre inelul fibros și nucleul pulpos. Hernia apare în momentul în care inelul fibros se rupe, iar nucleul pulpos începe să se deplaseze prin acea fisură. În cele mai multe cazuri, nucleul ajunge să preseze un nerv din zona coloanei vertebrale, ceea ce provoacă durerile specifice herniei", explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Prima și cea mai importantă atenționare atunci când vine vorba despre instalarea unei hernii de disc este momentul în care apare durerea.

Aceasta trebuie musai să ne trimită în cabinetul medicului specialist pentru că, așa cum foarte plastic o spun ei, cu hernia de disc nu e de joacă. Tratată necorespunzător, hernia de disc poate genera un tablou clinic de complicații care, mai devreme sau mai târziu, va afecta serios viața pacientului care, într-un stadiu avansat, poate să rămână cu invaliditatate.

Cum se tratează hernia de disc

În hernia de disc, primul pe lista principalelor obiective terapeutice pe care trebuie să îl ai în vedere este scăderea presiunii de la nivelul discului herniat, împreună cu diminuarea presiunii pe rădăcinile nervului sciatic. Kinetoterapia înglobează exerciții care au rolul de a tonifia musculatura spatelui, pentru a obține o poziție corectă a coloanei, dar și de a calma durerile și a stabiliza coloana vertebrală pe termen lung, tratând efectiv afecțiunea.

„Cele mai bune rezultate atunci când vorbim despre tratamentul în cazul herniei de disc, mai ales în cazul tinerilor, este un protocol de recuperare compus din ședințe de kinetoterapie și fizioterapie. Putem vorbi despre fiziokinetoterapie specială pentru coloana vertebrală, care include tracțiunii și întărirea musculaturii paravertebrale, sau în cazurile în care avem o deplasare mai mare asociată cu semne neurologice atunci discutăm deja de tratamente chirurgicale.

Pacienţii operaţi trebuie să urmeze o lungă perioadă de recuperare, ei având restricţii la activităţile sportive pentru timp îndelungat, însă aceasta este cu totul și cu totul altă discuție", a mai spus specialistul.

Mai multe despre tratamentul herniei de disc și cum să scapi de operație - Citește mai departe pe SPECTACOLA.RO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel