Hepatita D, cauze, simptome, tratament. Liana Gheorghe: Nu avem terapie. O boală orfană

hepatita d - FOTO: Freepik@WangXiNa
EXCLUSIV
Hepatita D, cunoscută și sub numele de virusul hepatitei delta, este o infecție care provoacă inflamarea ficatului.

Hepatita D poate afecta funcția hepatică și poate cauza probleme hepatice pe termen lung, inclusiv cicatrici hepatice și cancer. Spre deosebire de celelalte forme, hepatita D nu poate fi contractată pe cont propriu. Ea poate infecta doar persoanele care sunt deja infectate cu hepatita B.

Hepatita D poate fi acută sau cronică. Hepatita D acută apare brusc și, de obicei, provoacă simptome mai severe. Aceasta poate dispărea de la sine. Dacă infecția durează șase luni sau mai mult, afecțiunea este cunoscută sub numele de hepatita D cronică.

Versiunea pe termen lung a infecției se dezvoltă treptat, în timp. Virusul ar putea fi prezent în organism timp de câteva luni înainte de apariția simptomelor. Pe măsură ce hepatita cronică D progresează, cresc șansele de complicații. Multe persoane cu această afecțiune dezvoltă în cele din urmă ciroză, sau cicatrizare severă a ficatului.

În prezent, nu există un tratament sau un vaccin pentru hepatita D, dar poate fi prevenită la persoanele care nu sunt deja infectate cu hepatita B. Tratamentul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea insuficienței hepatice atunci când afecțiunea este detectată la timp.

Vezi și: Ucis de cancer în 24 de ore de la primirea diagnosticului. Medic: Oamenii mor dacă nu primesc tratament în câteva ore sau câteva zile. Crește rapid. Poate fi descoperit doar în stadii avansate.

Hepatita D, liste de așteptare pentru transplant

Prof. Dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroentorologie și hepatologie a vorbit în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL, care sunt noutățile în ceea ce privește tratamentul în cazul Hepatitei D.

”Hepatita D deține locul 1 în lista noastră de așteptare pentru transplant. Ciroza consecutivă infecției B cu D deține locul 1 ca indicații de transplant hepatic. Sunt foarte mulți oameni tineri, între 20 și ceva de ani și 50 de ani. Este o boală pentru care nu avem terapie specifică, de aceea este considerată o boală orfană. 

Avem câteva terapii emergente, dintre care aș menționa Bulevirtide care și-a făcut loc. Este primul tratament specific anti-virus hepatitic D aprobat de EMA în 2020, pe care îl așteptăm cu mare nerăbdare în interesul pacienților noștri. E un tratament care se administrează cronic, pe termen lung, ca o injecție subcutanată, dar care poate fi administrat chiar în stadii avansate de boală, în ciroza hepatică și ar fi de foarte mare nevoie pentru miile de pacienți cu hepatită D.

Este un inhibitor al intrării virusului în celulă și previne infecția altor celule sănătoase din parenchimul hepatic”, a explicat prof. Dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroentorologie și hepatologie în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi și: David Beckham, mărturisiri despre tulburarea sa: Știu, e ciudat. Trebuie să am totul în linie dreaptă

Hepatita D, simptome

Hepatita D nu provoacă întotdeauna simptome. Atunci când apar simptome, acestea includ adesea:

- îngălbenirea pielii și a ochilor, care se numește icter

- dureri articulare

- dureri abdominale

- vărsături

- pierderea poftei de mâncare

- urină închisă la culoare

- oboseală

Simptomele hepatitei B și ale hepatitei D sunt similare, astfel încât poate fi dificil să se determine ce boală vă provoacă simptomele. În unele cazuri, hepatita D poate agrava simptomele hepatitei B. De asemenea, poate provoca simptome la persoanele care au hepatita B, dar care nu au avut niciodată simptome, arată Healthline.

Vezi și: Boala care afectează inima și plămânii. Este descoperită târziu și nu se vindecă. Tratamentul doar ameliorează simptomele

Hepatita D, factori de risc

Aveți un risc crescut de a face hepatita D dacă:

- aveți hepatita B

- primiți frecvent transfuzii de sânge

- folosiți droguri injectabile sau intravenoase (IV), cum ar fi heroina

Hepatita D, diagnostic

Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveți simptome de hepatită D. Dacă aveți simptome ale bolii fără icter, este posibil ca medicul dumneavoastră să nu suspecteze hepatita.

Pentru a pune un diagnostic precis, medicul dumneavoastră va efectua un test de sânge care poate detecta anticorpii anti-hepatită D în sângele dumneavoastră. Dacă se găsesc anticorpi, înseamnă că ați fost expus la virus.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă va face un test al funcției hepatice dacă suspectează că aveți leziuni hepatice. Acesta este un test de sânge care evaluează sănătatea ficatului dumneavoastră prin măsurarea nivelului de proteine, enzime hepatice și bilirubină din sânge. Rezultatele testului funcției hepatice vor arăta dacă ficatul dumneavoastră este stresat sau deteriorat.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel