Hemocromatoza: cauze și simptome. Ce se întâmplă dacă ai prea mult fier în organism

Hemocromatoza Foto: Freepik
Descoperă efectele nivelului prea mare de fier asupra sănătății tale și ce opțiuni de tratament există.

Acumularea de fier, sau hemocromatoza, este o afecțiune în care organismul acumulează o cantitate excesivă de fier. Această afecțiune genetică are potențialul de a induce daune fiziologice semnificative, afectând inima, ficatul și pancreasul. Deși prevenirea bolii este imposibilă, depistarea și intervenția la timp pot preveni, împiedica sau chiar inversa deteriorarea organelor.

Fierul mineral este prezent în anumite produse alimentare. Un organism bogat în fier este necesar pentru:

- Asistarea hemoglobinei din celulele sanguine în transportul oxigenului în tot corpul.

- Să producă globule roșii din sânge.

- Produce anumiți hormoni.

În mod normal, fierul este absorbit de intestine în cantitatea exactă din alimentele pe care le consumi. Cu toate acestea, în cazul hemocromatozei, organismul acumulează fier în exces în organele sale, în special în inimă, ficat și pancreas.

Vezi și: Cum să dormi dacă te doare șoldul. De la disconfort la un somn odihnitor. Poziția ideală de somn pentru femeile însărcinate

De ce este periculos excesul de fier?

Fierul în exces poate fi toxic. La nivelul inimii, acesta poate provoca:

- Aritmie (bătăi neregulate ale inimii).

- Insuficiență cardiacă.

Prea mult fier în ficat poate duce la:

- Ciroză (cicatrizare).

- Ficat mărit.

- Cancer la ficat.

- Insuficiență hepatică.

În plus, supraîncărcarea cu fier poate provoca:

- Artrita (afectarea articulațiilor).

- Diabet.

- Probleme cu splina, glandele suprarenale, glanda pituitară, vezica biliară sau tiroida.

- Probleme cu sistemul reproducător, cum ar fi disfuncția erectilă la bărbați și menopauza precoce la femei.

- Piele care poate părea vizibil mai cenușie sau mai bronzată decât de obicei.

Dacă afecțiunea nu este tratată, poate duce la deces.

Vezi și: Care este cea mai bună oră să servești cina. Motivul pentru care nu vrei să sari peste ultima masă a zilei

Care sunt cauzele hemocromatozei?

Există două tipuri de hemocromatoză, fiecare cu cauze diferite.

O mutație genetică care se moștenește este cea mai răspândită cauză. Hemocromatoza primară, hemocromatoza ereditară sau hemocromatoza clasică sunt toate denumiri pentru această afecțiune.

Hemocromatoza primară se caracterizează printr-o absorbție excesivă de fier de către organism, care este cauzată de erori de ADN care provin de la ambii părinți, potrivit Cleveland Clinic.

În hemocromatoza secundară, tratamentele medicale sau alte afecțiuni medicale cauzează supraîncărcarea cu fier. Exemplele constau în:

- Anemie (cantitate scăzută de globule roșii din sânge).

- Transfuzii de sânge.

- Pastile sau injecții cu fier.

- Dializă renală pe o perioadă lungă de timp.

- Boală hepatică, cum ar fi infecția cu hepatita C sau boala ficatului gras.

Foto: Freepik

Sunt anumite persoane mai predispuse să aibă hemocromatoză primară?

Hemocromatoza este mai răspândită la bărbați decât la femei. Atât ciclul menstrual, cât și nașterea cauzează epuizarea fierului la femei. De asemenea, fierul este stocat în cantități mai mici în organismul lor. În plus, hemocromatoza este mai răspândită la persoanele în vârstă datorită faptului că toxicitatea fierului are nevoie de ani pentru a se manifesta.

Factorii de risc suplimentari pentru dezvoltarea hemocromatozei cuprind abuzul de alcool și o predispoziție familială la această afecțiune.

- Artrita.

- Diabet.

- Atac de cord.

- Disfuncție erectilă.

- Boală de ficat.

Care sunt simptomele hemocromatozei?

Persoanele cu hemocromatoză sunt mai puțin frecvente. Anumite persoane cu niveluri ridicate de fier rămân asimptomatice, în timp ce altele manifestă simptome severe.

În cele mai multe cazuri, simptomele nu se manifestă până la vârsta mijlocie, iar acestea seamănă frecvent cu indicațiile unor afecțiuni alternative. Indicațiile posibile ale acestor semnale pot cuprinde:

- Oboseală (senzație de oboseală foarte mare).

- Slăbiciune generală.

- Fluturații ale inimii sau bătăi neregulate ale inimii.

- "Pumnul de fier", sau durere în articulațiile degetelor arătătorului și mijlociu.

- Dureri articulare.

- Dureri de stomac.

- Pierdere inexplicabilă în greutate.

Cum este tratată hemocromatoza?

Modificarea dietei și terapiile suplimentare pot contribui la ameliorarea simptomelor hemocromatozei. De asemenea, acestea pot ajuta la prevenirea sau amânarea deteriorării suplimentare a organelor:

Modificări ale dietei: Medicul îți va cere probabil să eviți suplimentele cu fier. De asemenea, este nevoie să stai departe de alimentele cu prea mult fier, să limitezi consumul de vitamina C, și să limitezi și consumul de alcool, de asemenea, deoarece nu este bun pentru ficat.

Terapia de chelare a fierului: Acest medicament elimină fierul în plus din corpul tău. Se ia pe cale orală acasă sau se injectează în sânge de către un medic.

Flebotomia terapeutică: Această procedură folosește un ac și un tub pentru a elimina sângele și fierul pe care îl conține din corpul tău. Tratamentul trebuie repetat frecvent, așa că vei face analize de sânge regulate pentru a măsura nivelul de fier.

Dacă o afecțiune suplimentară a contribuit la apariția hemocromatozei, poate fi necesar un tratament și pentru aceasta. Medicii pot recomanda gestionarea complicațiilor rezultate din hemocromatoză.

Hizocromatoza este o afecțiune răspândită, caracterizată printr-un exces de depozitare a fierului în organism. În ciuda potențialului de complicații severe, această afecțiune este foarte ușor de tratat, în special atunci când este detectată la timp. Dacă prezenți simptome sau aveți antecedente familiale de hemocromatoză, consultă un medic. Prin depistarea precoce a bolii prin intermediul testelor genetice, este posibil să îți prelungești viața.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel