Helicobacter pylori, cum colonizează peretele stomacului. Explicațiile cercetătorilor

Helicobacter pylori se ascunde în peretele stomacului, pe care îl străpunge
Cercetătorii au descoperit cum se ascunde și se înmulțește Helicobacter pylori, astfel că în viitor vor putea concepe un tratament pentru a o eradica.

Un nou studiu efectuat pe șoareci a utilizat tehnici avansate de imagistică pentru a afla modul în care Helicobacter pylori, bacteria prezentă la aproximativ jumătate din populația planetei, supraviețuiește și se dezvoltă în stomac și cum poate coloniza atât de mulți oameni, depășind barierele precum medicamente sau sistemul nostru imunitar.

Helicobacter pylori este o bacterie cu o capacitate incredibilă de colonizare. La majoritatea oamenilor, bacteria pare să nu facă rău; totuși, în unele cazuri, poate duce la cancer gastric și ulcer peptic. Aproximativ 75% cancerul gastric și 5,5% din afecțiunile maligne din întreaga lume sunt cauzate de inflamația și leziunile induse de Helicobacter pylori.

În ciuda prevalenței și a ramificațiilor infecției cu Helicobacter pylori, înțelegerea modului în care se comportă bacteria în stomacul nostru s-a dovedit a fi o provocare.

Cercetătorii, mulți de la Școala de Medicină a Universității Stanford din California, au efectuat recent un set de studii pentru a înțelege modul în care bacteria rămâne în stomac atât de eficient. Oamenii de știință speră, de asemenea, să ofere indicii cu privire la modul în care aceste bacterii ar putea fi strămutate.

Folosind tehnică de top pentru vizualizare, oamenii de știință au identificat loculunde se  ascunde bacteria. Concluziile lor au fost publicate în PLOS Biology.

Stomacul conține un mediu acid, extrem de neospitalier pentru o bacterie. În ciuda acestui fapt, Helicobacter pylori se dezvoltă și își pot menține poziția de zeci de ani, scrie medicalnewstoday.com.

În afară de chimia intensă a stomacului, celulele sale sunt înlocuite rapid, ceea ce face și mai dificilă menținerea unui punct de sprijin în stomac.

Antibioticele pot ucide Helicobacter pylori, dar, de obicei, ele nu elimină în întregime bacteriile, iar populația se înmulțește din nou, în scurt timp. Autorul principal al studiului, dr. Manuel Amieva, explică faptul că "tulpina reemergentă este invariabil la fel ca cea despre care se credea că a fost eradicată".

Acest lucru sugerează că Helicobacter pylori are un loc de ascundere, undeva, unde bacteriile se pot regenera în siguranță. Autorii lucrării recente au dorit să descopere acest loc ascuns.

Cum se ascunde Helicobacter pylori

Bacteria are structuri alungite, care îi permit să se deplaseze în mediul ei. Oamenii de știință cred că bacteria folosește aceste structuri alungite ca pe un motor, pentru a străpunge stratul de mucus protector al tomacului și, prin urmare, ar putea să ofere bacteriei o anumită protecție.

Oamenii de știință au descoperit că această tactică joaca un rol important, dar au descoperit și un alt mod în care bacteriile se protejează. Pentru a investiga, cercetătorii au infectat șoareci cu două tulpini de Helicobacter pylori; unul a fost modificat genetic pentru a emite lumină fluorescentă verde, cealaltă a produs lumină roșie fluorescentă. Ei au folosit, de asemenea, o tehnică numită CLARITY, care a permis oamenilor de știință să "vadă prin" țesutul intact și să dezvolte o imagine 3D a locului în care bacteriile s-au stabilit în stomacurile șoarecilor.

Cercetările anterioare făcute de același grup au arătat că Helicobacter pylori se ascund în glandele gastrice, care sunt mici gropi în peretele stomacului.

Dacă o bacterie deosebit de dură se ascunde într-una din aceste gropi și se înmulțește, ele devin incredibil de dificil de distrus. Oamenii de știință s-au așteptat ca cele doua tulpini de bacterii (care erau identice în afara culorii lor) să se amestece și sa devină o populație mixtă, de ambele culori.

Cu toate acestea, au descoperit că, odată ce o bacterie - fie roșie sau verde – s-a așezat într-o glandă gastrică, a redus capacitatea altor bacterii de a intra. Deci, chiar dacă aceste bacterii erau tot aceeași tulpină a aceleiași specii, cercetătorii au stabilit că vor concura cu celelalte bacterii, chiar de același tip.

Odată ce o bacterie roșie sau verde a colonizat o glandă și s-a înmulțit, vor prelua poziții în glandele vecine; acest lucru a creat un model mozaic, de culoare roșie și verde, de-a lungul căptușelii stomacului la șoareci.

Tulpinile probotice le-ar putea lua locul

Încă nu este clar modul în care fiecare bacterie preia o groapă și o ocupă. Cu toate acestea, într-unul din experimentele lor, ei au folosit bacterii care au fost concepute ca fiind lipsite de mecanismele senzoriale chimice, pe care le folosesc pentru a naviga; aceste bacterii nu au putut crea colonii exclusiv roșii sau verzi.

În trecutul recent, probioticele au fost folosite pentru a scăpa de așa-numitele bacterii proaste; dar, așa cum explică Dr. Amieva: "Nu este suficient să găsiți o tulpină probiotică bună care să supraviețuiască organului în care doriți să trăiască. Trebuie să creați un spațiu pentru ea".

Dr. Amieva sugerează o abordare: „Îndepărtați bacteriile din locurile lor ascunse, apoi le înlocuiți cu o bacterie mai puțin virulentă. Acest studiu oferă o imagine mai clară a modului în care H. pylori se așează în stomac. Sperăm că, în viitor, aceste informații ne-ar putea ajuta să găsim o modalitate de a o elimina.”

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel