Un nou instrument de evaluare a...
Halvaua grecească tradițională făcută manual este făcută din tahini (semințe de susan decorticate și zdrobite), sirop de glucoză 41%, zahăr 5,5% și ulei vegetal 2%, cu texturi (nuci) și arome diferite.
Halvaua de susan este populară în Balcani, în Orientul Mijlociu și în alte zone din jurul Mării Mediterane. Ingredientele principale ale acestei dulciuri sunt untul sau pasta de susan (tahini) și zahărul, glucoza sau mierea.
"Ce e de fapt halvaua? Semințe măcinate mărunt și “legate” cu sirop de zahăr(33% glucide). Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale." explică medicul nutriționist Mhaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
"Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Și nu greșeam, la conținut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g. Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40%grasime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui." continuă nutriționistul Bilic.
Nu rata: Kaki: un fruct exotic plin de nutrienți. Ce beneficii aduce sănătății și cum se mănâncă
"Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahar si calorii, 30g ajung- adică o felie cât 3 degete!" explică Mihaela Bilic.
Vitaminele B și E, calciul, fosforul, magneziul, magneziul, zincul, seleniul și antioxidanții sunt toate abundente în halva. În ceea ce privește valoarea calorică, amestecul de ingrediente - zahăr și susan - este o sursă hrănitoare și susținută de energie, despre care se spune că revitalizează celulele organismului. Este o mâncare vegetariană gustoasă, bună atât pentru copii, cât și pentru adulți.
În timp ce halvaua nu este o sursă deosebit de bună de vitamine, ea furnizează cantități semnificative de minerale. Fiecare porție de 30 de grame are 17% din doza zilnică recomandată de cupru și fosfor, 15% din doza zilnică pentru magneziu și 12% din doza zilnică pentru mangan.
Corpul tău are nevoie de cupru pentru formarea globulelor roșii, de fosfor și magneziu pentru formarea ADN-ului și de mangan pentru vindecarea rănilor.
Foto: Freepik
Uleiul de susan este cunoscut de mult timp ca fiind un aliment sănătos, datorită componentelor sale bogate și a echilibrului său bun. Susanul conține proteine de înaltă calitate (20%), grăsimi (50%), calciu, fier, vitamina B1, B2 și E într-un mod bine echilibrat. Acesta poate reface energia organismului și crește forța musculară.
Uleiul de susan conține mai mulți antioxidanți importanți, sesamolina și sesamina, care previn oxidarea grăsimilor din vasele de sânge, inclusiv a lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), protejând astfel arterele de întărire.
Descoperă și: Cum să porți cămașa dacă ai burtă. Adina Buzatu: Asta e o problemă
Unul dintre cei doi constituenți principali din halva este zahărul, într-o formă sau alta. Zaharurile adăugate cresc aportul de calorii fără a contribui cu niciun nutrient necesar dietei tale. Acest lucru explică de ce mulți se referă la aceste calorii ca fiind calorii "goale", potrivit Healthline.
Dietele bogate în zahăr au potențialul de a înlocui dietele bogate în nutrienți și de a crește riscul de obezitate și de boli legate de obezitate. Acest lucru nu te împiedică să mănânci halva; mai degrabă, îți sugerează să o consumi cu moderație.
"Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post. Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva... măcar și in amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei." a adăugat Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un nou instrument de evaluare a...
Procedurile estetice pentru...
Creșterea popularității băuturilor...
Ce efect nociv are ciocolata pentru rinichii noștri. Ce trebuie să...
Ce trebuie să știi despre nodulii...
O vorbă din popor spune că în lunile...
Mestecatul gumelor tari pentru a...
Progresul într-un antrenament...