Guvernul, decizie discriminatorie între pacienții oncologici și cei cu boli cronice. Radu Gănescu: Această taxă nu ar trebui să existe. Nu este normal! Trebuie să protejăm cei 3 milioane de bolnavi

concediu medical boli cronice foto:freepik@drazen zigic
EXCLUSIV
Guvernul introduce Ordonanța de Urgență, în care se scutesc de la plata contribuției sociale pentru îndemnizațiile de concediu medical doar mamele cu copii bolnavi, gravidele, pacienții cu afecțiuni oncologice și cazurile de urgență, discriminând pacienții cu boli cronice din România. ”Nu este normal. Vom încerca toate măsurile posibile pentru eliminarea acestei ordonanțe”.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a exprimat vehement opoziția față de decizia guvernului de a scuti doar pacienții oncologici de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical, fără să includă și ceilalți pacienți cu boli cronice în aceeași măsură. Considerând că această acțiune este nedreaptă și discriminatorie, Radu Gănescu a pledat pentru protejarea drepturilor tuturor pacienților și eliminarea acestei ordonanțe considerate inechitabile: ”Nu este normal! Este discriminatoriu. Încercăm toate măsurile să protejăm cei 3 milioane de bolnavi din România!”, a spus acesta.

Vezi și: Pacienții cu cancer, scutiți de contribuție, restul nu. Rozalina Lepădatu (A.P.A.A): Toți bolnavii sunt la fel de bolnavi ca cei oncologici, ba chiar duc o bătălie mai grea

Discriminarea pacienților în funcție de diagnosticul lor medical este inacceptabilă

Radu Gănescu a subliniat faptul că toți angajații plătesc regulat asigurările de sănătate, iar concediul medical este un drept pe care îl au în calitate de contribuabili. Astfel, consideră că nu este corect ca în momentul în care au nevoie de sprijin medical, unii pacienți să fie scutiți de la această contribuție, în timp ce alții sunt lăsați în afara acestei măsuri.

De asemenea, el a adus în discuție argumentul că discriminarea pacienților în funcție de diagnosticul lor medical este inacceptabilă și că nu putem compara suferința și nevoile acestora pentru a decide cine merită să beneficieze de scutiri fiscale și cine nu. Astfel, a subliniat că dreptul la tratament și protecție socială ar trebui să fie garantat pentru toți pacienții, indiferent de afecțiunea lor medicală.

În ceea ce privește acțiunile viitoare, Radu Gănescu a afirmat că va colabora cu alte organizații de pacienți pentru a face o sesizare către Avocatul Poporului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Curtea Constituțională, dacă este cazul. El a subliniat că vor fi luate toate măsurile posibile pentru a proteja drepturile celor peste 3 milioane de bolnavi din România și pentru a încerca să elimine această ordonanță considerată injustă.

Radu Gănescu a exprimat ferm opoziția față de decizia Guvernului și a pledat pentru egalitate și justiție, în ceea ce privește accesul la serviciile medicale și protecția socială pentru toți pacienții.

Nu este normal. Nu este corect. Este discriminatoriu. 

În primul rând, această taxă nu ar fi trebuit să existe, pentru că orice angajat își plătește asigurările de sănătate în fiecare lună la salariu și concediul este un drept. Nu este un beneficiu din partea statului, este un drept pe care îl plătește.

Faptul că în momentul în care are nevoie, fiecare dintre noi trebuie să plătim această taxă, cu niște excepții, excepții pe care nu le înțelegem, pentru că nu știu cum am putea să punem în balanță un pacient oncologic cu un pacient cu HIV/SIDA sau cu un pacient cu tuberculoză, probabil că Guvernul are mai multe date decât noi.

Noi nu credem că este normal să diferențiem pacienții, toți au aceleași drepturi, toți încercăm să îi integrăm și să devină contribuitori ai sistemului de sănătate, nu persoane cu ajutor social, dar se pare că e mai bine să fii cu ajutor social decât angajat, pentru că în momentul în care devii angajat, statul te penalizează și îți ia 10% ca fiind infractor, dacă îți iei concediu medical.

E nenormal și nu susținem și vom încerca să facem toate măsurile posibile pentru eliminarea acestei ordonanțe, care, de fapt, vine după o primă ordonanță la fel de injustă.

Discut cu celelalte organizații de pacienți și vrem să facem o sesizare către Avocatul Poporului, să vedem și către Consiliul Antidiscriminare și către Curtea Instituțională, în funcție de pașii pe care îi vom vedea că se vor întâmpla.

Încercăm toate măsurile posibile, pentru a proteja cei peste 3 milioane de bolnavi din România, pacienți care mulți dintre ei sunt angajați, își duc viața, trăiesc și, atunci când au nevoie, statul nu trebuie să îi taxeze, dimpotrivă, trebuie să îi sprijine și să îi ajute pentru ca ei să se reîntoarcă în câmpul muncii, dacă vor bani la buget (n.r. statul).

Dacă nu vor bani la buget, ieșim la pensie, intrăm pe ajutor social și statul va recupera banii de unde va vrea”, a spus Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), în exclusivitate pentru DC Medical.

Comunicatul transmis de Comitetul Director al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România 

”Vă rugăm să dați share cât mai mult la această declarație. Împreună putem opri lucrurile incorecte pe care le suportăm toți, așa cum este și impozitarea concediilor medicale.

Nu, Domnule Prim-ministru, concediile medicale nu sunt o sursă de venit! Sunt incluse în dreptul fundamental al cetățenilor acestei țări și nu pot fi tratate în alt fel!

Și, noi, cei din Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, vrem să vă reamintim că bolile cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt și alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menționăm tuberculoza sau HIV/SIDA. Și, din păcate, un pacient cu tuberculoza este nevoit să stea în concediu medical timp de șase luni sau doi ani.

Să știți că noi, pacienții cronici, nu ne-am dori să stăm în concediu medical. Ne-am dori să fim bine și activi și utili societății. Doar că uneori este imposibil.

Ar trebui să descoperiți acele cazuri de fraudă și nu să pedepsiți pe toată lumea pentru că este și incorect și discriminatoriu.

Vrem să vă reamintim și faptul că în februarie ați declarat că toți pacienții cronici vor fi scutiți, iar acum a rămas, așa cum fusese de fapt stabilit de la început: doar pacienții oncologici. Așa că, în al 12-lea ceas, COPAC vă solicită să vă țineți promisiunile făcând ca pacienții cronici să nu fie de două ori pedepsiți. Dacă legea va ieși în această formă, ca reprezentanți ai pacienților cu boli cronice și boli rare o vom ataca pe toate căile posibile.

Comitetul Director COPAC”, au transmis pe pagina oficială de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel