Guta: patru factori de risc majori influențează apariția artritei inflamatorii

Hiperuricemia din sânge, asociată cu apariția gutei, pare a fi influențată de patru factori de risc majori. Cercetătorii au stabilit care sunt aceștia și cum cresc riscul de gută.

Nivelul crescut al uraților din sânge (hiperuricemie) este un precursor al gutei, care este cea mai comună formă de artrită inflamatorie la nivel mondial. Un studiu publicat în Arthritis & Rheumatology care a inclus 14.624 de adulți din SUA a descoperit că patru factori de risc modificabili - indicele de masă corporală, dieta, consumul de alcool și utilizarea diureticelor - au fiecare roluri importante în dezvoltarea hiperuricemiei.

Concluziile indică faptul că eforturile de sănătate publică pentru promovarea unei alimentații sănătoase și prevenirea obezității ar contribui la reducerea frecvenței hiperuricemiei și, eventual, la riscul de gută în populația generală. 

„Aceste descoperiri sugerează că factorii modificabili au un loc important în prevenirea primară a hiperuricemiei și a gutei probabile. Eforturile de sănătate publică ar trebui să promoveze schimbări de comportament individuale, precum și schimbări mai largi de politică ce vizează mediul alimentar”, a declarat autorul principal Hyon K. Choi, doctor în medicină, de la Spitalul General din Massachusetts și de la Harvard Medical School.

Beneficiile de sănătate preconizate s-ar extinde cu mult peste hiperuricemie și gută și ar îmbunătăți numeroasele lor co-morbidități majore, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul.

Riscuri mai mari în funcție de factori

Folosind datele de la 14.624 de adulți reprezentanți ai populației civile din SUA neinstituționalizate, au fost calculate riscurile atribuibile ale populației și variația explicată în funcție de cei patru factori: indicele de masă corporală, aportul de alcool, neaderarea la o dietă în stil DASH și utilizarea diureticelor.

Acești patru indici au fost asociați cu niveluri de urat seric și prezența hiperuricemiei. Riscul de hiperurricemie atribuit populației, corespunzător pentru exces de greutate / obezitate a fost de 44%, neaderare la o dietă în stil DASH a fost de 9%, pentru  consum de alcool riscul a fost de 8% și pentru consum diuretic riscul a fost de 12%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel