Gust acru în gură, cauze. Cele mai frecvente șapte motive

gust acru in gura - FOTO: Freepick@volodymyr-t
Gust acru în gură? Iată cauzele care pot determina această senzație.

Simți un gust acru în gură? Identificarea vinovatului poate sugera o soluție. Observi un gust acru în gură care te deranjează între mese? Sau pofta ta de mancare sufera pentru ca mancarea ta pur si simplu nu are un gust la fel de bun ca de obicei?

Din când în când, cu toții experimentăm acel sentiment de gust acru în gură. Acest lucru se poate întâmpla din cauza alimentelor sau băuturilor pe care le-am consumat în ultimele două ore. Cu toate acestea, dacă un gust acru sau un gust amar în gură apare frecvent, acesta nu trebuie ignorat, deoarece acest lucru indică o problemă mai mare de sănătate.

Medicul de medicină de familie Amber Tully, MD, discută despre cele mai frecvente șapte motive pentru care s-ar putea întâmpla - și când puteți face ceva în acest sens, potrivit Cleveland Clinic.

Deshidratare

În unele cazuri, acest gust acru ar putea proveni de la ceva la fel de simplu precum a nu bea suficientă apă.

"Deshidratarea îți poate lăsa gura uscată și îți poate modifica simțul gustului", spune dr. Tully.

Ce puteți face. Asigurați-vă că beți suficientă apă pentru a preveni deshidratarea.

Vezi și: Lecitina, ingredientul minune din bucătărie. Care este produsul alimentar în care se găsește și ce beneficii are asupra sănătății

Fumat

Fumatul este un alt vinovat comun. Nu numai că este cauza numărul 1 a bolilor și a morții care pot fi prevenite. De asemenea, vă alterează simțul gustului și poate lăsa un gust acru sau neplăcut în gură. Ce puteți face: Adăugați acest efect secundar la lista de motive pentru a încerca să renunțați la fumat.

Nu periați și folosiți corect ața dentară

"Igiena orală precară poate provoca adesea un gust acru în gură. Igiena orală precară poate provoca adesea un gust acru în gură", spune dr. Tully.

Ce puteți face: Periați cel puțin de două ori pe zi și folosiți ața dentară cel puțin o dată. Și nu săriți peste acele curățări și controale dentare obișnuite, recomandă dr. Tully.

Vezi și: Bronșita: cauze, simptome, tratament. Mahler: Rezistența la antibiotic, o problemă majoră

Infecții sau boli

Când vă îmbolnăviți (cu o răceală sau o infecție a sinusurilor, de exemplu), papilele gustative pot simți efectele. Când te simți mai bine, gustul acru ar trebui să dispară.

Ce puteți face: Reduceți-vă șansele de a vă infecta spălându-vă des pe mâini. Ține-ți mâinile departe de față (în special gură, nas și ochii). Și, desigur, evitați contactul cu persoanele bolnave, mai arată Cleveland Clinic. 

Medicație și tratamentul cancerului

Uneori nu infecția sau boala, ci medicația pe care o luați pentru a o trata vă lasă un gust rău în gură. Unele antibiotice pot provoca un gust acru, spune dr. Tully. Și nu doar medicamentele eliberate pe bază de rețetă au acest efect.

"Medicamentele precum antihistaminicele pot provoca problema aceasta. De asemenea, este uneori un efect secundar al radioterapiei la cap sau gât sau chimioterapie pentru a trata cancerul”, spune ea. 

Vezi și: Acidul ferulic, ingredientul anti-îmbătrânire pe care trebuie să-l folosești. Te vei îndrăgosti de el. Marinescu: Sunt un fan declarat

Boala de reflux gastroesofagian

Dacă mușchiul care realizează închiderea și deschiderea dintre esofag și stomac nu se închide complet după ce mâncați, alimentele și acidul din stomac pot călători înapoi în esofag. Aceasta este o altă cauză comună a unui gust acru sau neplăcut.

Ce puteți face: Puteți ajuta la gestionarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian cu dietă și schimbarea stilului de viață, cum ar fi reducerea dimensiunii mesei. În plus, este recomandat să nu mâncați timp de câteva ore înainte de culcare.

Înaintarea în vârstă

Dr. Tully observă că înaintarea în vârstă este un alt posibil vinovat în spatele acestui gust acru în gură.

"Pe măsură ce îmbătrânim, papilele noastre gustative se micșorează și devin mai puțin sensibile. Acest lucru vă poate afecta simțul gustului", spune ea. 

Vezi și: "Text neck", noua epidemie cu daune permanente. Obiectul folosit de toți care o provoacă. Florin Govor: Afectează coloana vertebrală

Când trebuie să discutați cu medicul

Dacă gustul acru din gură nu vă trece după ce v-ați spălat bine pe dinți sau ați eliminat alte cauze precum boala de reflux gastroesofagian, atunci ar trebui să luați legătura cu un medic pentru a identifica motivele care mai provoacă această senzație. 

"Există mai multe motive pentru care este posibil să aveți un gust acru în gură.În general, dacă nu ai alte simptome, nu este un motiv de îngrijorare. Dar ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră", spune dr. Tully. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel