Greșeala pe care o facem după ce am ținut post. Anca Ioniță: Duce la reflux gastroesofagian

Greșeala pe care o facem după ce am ținut post - Foto: Freepik
EXCLUSIV
După un post, sistemul digestiv poate fi sensibil. Iar cum perioada sărbătorilor este asociată și cu abuzul culinar, medicii nutriționiști ne arată care sunt consecințele.

Dacă ați respectat un regim de post și vă pregătiți să vă bucurați de mâncărurile specifice sărbătorilor, este esențial să abordați acest proces cu atenție și echilibru pentru a vă menține starea de bine. 

Înainte de a începe să savurați bucatele festive, luați în considerare planificarea meselor și a gustărilor. Fiți conștienți de alegerile alimentare și stabiliți limite clare pentru a evita excesele.

Tranziția de la postul alimentar la perioada de abuz culinar în timpul sărbătorilor poate fi realizată treptat și cu atenție pentru a evita inconvenientele digestive sau sentimentul de disconfort. Deși este tentant să încercați toate deliciile sărbătorilor, încercați să vă mențineți echilibrul și să evitați excesele alimentare.

Greșeala pe care o facem după ce am ținut post

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care este cea mai mare greșeală pe care o facem după perioada de post. Aceasta poate duce la probleme de sănătate, dar și la acumularea unor kilograme nedorite. 

”După o perioadă de post, de cele mai multe ori urmează o perioadă de exces alimentar. Pofta, abţinerea, restricţionarea pot să ducă către o supraalimentare.

Este important de ştiut că organismal se adaptează de fiecare dată în funcţie de ceea ce primeşte. În perioada de post, se produc mai puţine enzime care duc la scindarea proteinelor în aminoacizi. 

Din acest fapt, un exces ulterior de proteine animale, după un consum redus către zero, poate duce la discomfort abdominal, balonare, stare de oboseală, somnolenţă. Nu doar această este singurul dezavantaj, însă dacă aducem un aport alimentar rapid şi mai mare decât necesarul, stomacul se destinde foarte mult şi poate duce către reflux gastroesofagin. 

Pe lângă simptomele imediate, pe termen mediu şi lung, acest exces poate însemna şi creştere în greutate”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Pe lângă simptomele imediate, un exces alimentar după post poate avea consecințe pe termen mediu și lung, inclusiv creșterea în greutate. Aportul caloric în exces, în special în combinație cu o reducere a activității fizice, poate duce la acumularea de grăsime corporală.

După perioada de sărbători, reintroduceți treptat alimentele specifice postului și mențineți un echilibru în alimentație pentru a vă ajuta să reveniți la obiceiurile alimentare sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel