Greșeala pe care o facem când depozităm cartofii și duce la cancer. Natașa Belc: Cantitatea de zahăr va crește

cartofii - FOTO: Freepik@jcomp
EXCLUSIV
Cum trebuie, de fapt, depozitați cartofii. Ce greșeală facem și ne poate îmbolnăvi de mai multe tipuri de cancer.

Când vine vorba de depozitarea cartofilor, e important să le găsiți un loc potrivit pentru a-i menține prospeți. Alegeți un colț întunecat și răcoros în casă, cum ar fi o pivniță sau un dulap bine ventilat. Lumina soarelui poate face mai mult rău decât bine, așa că evitați să-i expuneți direct la lumină. Circulația aerului este, de asemenea, esențială pentru a preveni acumularea de umiditate, care poate duce la putrezire.

Nu-i lăsați să stea în aceeași cutie cu alte fructe sau legume care produc etilenă, precum merele sau bananele, deoarece acestea pot accelera maturarea și degradarea cartofilor. Este important să-i verificați din când în când pentru a elimina orice cartofi care s-ar putea fi stricat, astfel încât să nu afecteze întreaga provizie.

Și nu uitați, evitați să-i spălați înainte de depozitare, pentru că umiditatea poate duce la mucegai și putrezire. Păstrați-i uscați și curați-i doar înainte de a-i folosi.

Vezi și: De ce nu putem mânca sănătos. Dr. Tudor Ciuhodaru: Unde vedeți produse de calitate și la un preț accesibil?

Cum trebuie depozitați cartofii

Cartofii - FOTO: Freepik

Specialiștii avertizează asupra pericolelor depozitării incorecte a cartofilor și impactul asupra sănătății noastre. Prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, a explicat cum trebuie, de fapt, să depozităm cartofii.

"Atenție la cartofi, pentru că nu trebuie depozitați pentru o perioadă îndelungată în frigider, sub 8 grade Celsius.Cantitatea de zahăr din aceștia va crește, iar odată pregătiți la cald, nivelul de acrilamidă va fi mai mare.

Nu în ultimul rând, o depozitare în condiții ferite de lumină va ajuta la evitarea formarii părților verzi care conțin multă acrilamidă", a explicat prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Bărbatul înecat cu mâncare la restaurant a murit. Ce au găsit medicii și de ce au venit medici tocmai de la București. Detaliul nespus de nimeni. Dr. Beatrice Mahler, pentru DC Medical

Ce este acrilamida

Acrilamida, un compus chimic care se formează în timpul procesului de gătire la temperaturi ridicate, a fost asociată cu diverse efecte negative asupra sănătății, inclusiv riscul de cancer. De aceea, este esențial să fim conștienți de modul în care ne depozităm și gătim cartofii pentru a reduce expunerea la acest compus potențial periculos.

Impactul asupra sănătății asociat cu acrilamida este încă cercetat, dar studiile preliminare indică faptul că poate fi nocivă pentru sănătate în concentrații ridicate. Acrilamida a fost asociată cu un risc crescut de cancer în studiile pe animale de laborator. La om, expunerea la niveluri ridicate de acrilamidă poate fi legată de un risc crescut de cancer, în special cancerul de colon, rinichi și endometru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel