GLICLAZIDUM – prospect

Foto: Pixabay
GLICLAZIDUM – prospect. Acțiune: Antidiabetic oral, derivat de sulfoniluree; inițial crește secreția de insulină din celulele beta-pancreatice, apoi inhibă biosinteza hepatică a glucozei și crește sensibilitatea receptorilor la insulină.

GLICLAZIDUM – prospect:

Denumiri comerciale: DIAPREL, ESQUEL, GLICLAZIDA TERAPIA, GLICLAZIDA ZENTIVA, GLYCLADA 

Forma: Capsule cu eliberare prelungită

Indicații: Diabet non-insulino-dependent (de tip 2), al adultului, atunci când  regimul dietetic, efortul fizic și scăderea în greutate nu sunt suficiente pentru a controla glicemia. Prevenția complicațiilor determinate de diabet: reducerea riscului de complicații macro- și microvasculare, în special a nefropatiei nou-apărute sau agravate, la pacienți cu diabet zaharat de tip 2 tratați pe baza unei strategii de control intensiv al glicemiei.

Contraindicații: Hipersensibilitate la gliclazidă, la alți derivați de sulfoniluree sau la excipienții produsului; diabet zaharat insulino-dependent, mai ales diabet juvenil, diabet complicat cu ceto-acidoză sau stările precomatoase diabetice; IR sau IH severă; trat. concomitent cu miconazol; sarcină și alăptare.

Atenție!: Monitorizarea glicemiei; prudență la vârstnici; subnutriție; degradarea stării generale; insuficiență suprarenală sau hipopituitarism; regim alimentar neregulat; febră, traumatisme, procese infecțioase, intervenții chirurgicale; Insuficiență Renală sau Insuficiență Hepatică; interacțiuni cu miconazol, fenilbutazonă, administrată sistemic crește efectul hipoglicemiant al derivaților de sulfoniluree (desface legăturile acestora de proteinele plasmatice), alcool etilic, beta-blocante, fluconazol, IEC, clorpromazină, glucocorticoizi, progestogeni, ritodrină, salbutamol, terbutalină; șoferi și activități de precizie.

Reacții Adverse: Hipoglicemie, tulburări gastrointestinale (greață, dispepsie, diaree și constipație), reacții la nivelul pielii și mucoaselor (rash, prurit, urticarie, erupții maculopapulare), tulburări hematologice (anemie, leucopenie, trombocitopenie, creșteri ale fosfatazei alcaline, hepatită), icter colestatic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel