Ghid internațional pentru îngrijirea diabeticilor. Ce se schimbă

diabet - FOTO: Freepik@EyeEm
Un nou ghid internațional a fost lansat pentru a ajuta medicii să îngrijească mai bine persoanele la risc de diabet de tip 1 (T1D) în stadiile incipiente ale bolii.

Documentul oferă îndrumări clare pentru monitorizarea și gestionarea persoanelor care au testat pozitiv pentru autoanticorpii asociati cu T1D, dar nu au dezvoltat încă simptomele caracteristice. Această inițiativă are ca scop reducerea riscului de complicații grave și identificarea timpurie a celor care ar putea beneficia de terapii noi pentru întârzierea debutului bolii.

Documentul abordează în mod specific îngrijirea copiilor și adulților care au fost supuși screening-ului și au testat pozitiv pentru unul sau mai multe autoanticorpi ai celulelor izletului asociați cu T1D. Aceste persoane sunt clasificate în:

- Risc sau Stadiul 0 (un singur autoanticorp sau un autoanticorp tranzitoriu unic)

- Stadiul 1 (doi sau mai mulți autoanticorpi cu normoglicemie)

- Stadiul 2 (doi sau mai mulți autoanticorpi cu disglicemie, fără simptome și fără a îndeplini încă criteriile diagnostice pentru stadiul clinic T1D, Stadiul 3).

Un grup de 60 de experți din 11 țări de pe patru continente, reprezentând organizații de prestigiu în domeniul diabetului, inclusiv Breakthrough T1D (fostă JDRF), Advanced Technologies & Treatments for Diabetes, Asociația Americană de Endocrinologie Clinică, Asociația Americană de Diabet, și altele, au colaborat pentru a elabora un nou ghid internațional.

Acest ghid a fost prezentat într-un simpozion de 90 de minute la Ședințele Științifice Anuale ale Asociației Americane de Diabet pe 24 iunie 2024 și a fost publicat simultan în revistele Diabetes Care și Diabetologia.

Vezi și: Fibrilația atrială și complicațiile post-AVC la pacienții cu cancer: un risc crescut

Cui se adresează ghidul

"Acestea nu sunt îndrumări cu privire la cine și când să fie supuși screening-ului. Acesta este un ghid pentru sutele de mii de oameni din întreaga lume care au participat la screening, în mare parte prin programe de cercetare, și au fost identificați cu autoanticorpi pozitivi și au nevoie de îngrijire în cadrul setării clinice", a declarat co-președintele panelului, Anastasia Albanese-O'Neill, PhD, APRN, CDCES, de la Breakthrough T1D, pentru Medscape Medical News.

Orientările anterioare ale ISPAD se concentrau pe monitorizarea precoce a T1D, dar nu abordau aspectele specifice legate de adulți sau nu ofereau recomandări clare pentru educația sau suportul psihosocial al persoanelor cu autoanticorpi pozitivi. De asemenea, nu se detaliază monitorizarea indivizilor în Stadiul 0 (cu un singur autoanticorp) sau când ar trebui început tratamentul cu insulină.

În contrast, noul document acoperă toate aceste aspecte esențiale. Această schimbare este crucială pentru comunitatea medicală, iar din octombrie 2024, vor fi introduse trei coduri ICD-10 noi pentru T1D în stadii incipiente, facilitând diagnosticul și gestionarea timpurie a acestei boli.

Vezi și: Hook Test, examenul clinic pentru ruptura tendonului bicepsului. Dr. Liviu Ojoga: Înainte de operație, RMN sau ecografie

Prevenția, esențială

Neil Skolnik, MD, profesor de medicină de familie și comunitară la Sidney Kimmel Medical College, Thomas Jefferson University, Philadelphia, care nu a fost implicat în dezvoltarea ghidului, a explicat beneficiile monitorizării.

"Diabetul de tip 1 are o fază preclinică în care monitorizarea atentă și specifică poate realiza obiective importante. Mai exact, această monitorizare poate reduce probabilitatea ca persoana să dezvolte cetoacidoză diabetică și poate ajuta la determinarea pacienților care sunt candidați pentru terapii noi care pot întârzia debutul T1D", a explicat dr. Neil Skolnik.

Dr. Skolnik, care este și director al Programului de Rezidențiat în Medicină de Familie la Jefferson Health - Abington, a spus că a constatat că documentul "oferă îndrumări clare și utile" privind modul de urmărire a persoanelor cu pozitivitate la autoanticorpi.

Vezi și: Durerea de spate, simptom comun pentru 3 boli diferite. Testul care pune diagnosticul. Mihai Dobra: Dacă răspunsul e DA, atunci e clar

Concepte recomandate

Diabet - FOTO: Freepik@harsh2030fp

Documentul include următoarele concepte:

- Furnizorii de îngrijire primară și endocrinologii ar trebui să colaboreze pentru îngrijirea persoanelor pozitive la autoanticorpi T1D.

- Când oamenii testează pozitiv pentru unul sau mai mulți autoanticorpi T1D, ar trebui testată o a doua mostră pentru confirmare.

- Pozitivitatea pentru un singur autoanticorp conferă un risc mai mic de progresie decât în cazul mai multor autoanticorpi.

- Persoanele cu T1D în stadiu incipient ar trebui să beneficieze de monitorizare medicală periodică, inclusiv teste regulate de glucoză, educație regulată despre simptomele diabetului și cetoacidozei diabetice și suport psihosocial.

- Persoanele cu T1D Stadiul 2 ar trebui să li se ofere participare la studii clinice sau terapii aprobate. (Până în prezent, doar teplizumab (Tzield; Provention Bio) a fost aprobat de FDA pentru T1D Stadiul 2, dar altele sunt în curs de dezvoltare).

Se oferă îndrumări detaliate separate privind modul și momentul de monitorizare a copiilor, adulților (la care diabetul autoimun progresează în mod tipic mai lent în comparație cu copiii) și femeilor gravide, precum și în fiecare dintre cele trei etape.

Conceptul general este că îngrijirea primară și endocrinologia ar trebui să colaboreze în stadiile incipiente, cu endocrinologia preluând când persoanele ajung la T1D Stadiul 2, deoarece aproape 100% dintre acești pacienți sunt garantați să progreseze la Stadiul 3.

Vezi și: Cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume este finalizat. Va funcționa abia peste 15 ani. Conține cel mai puternic magnet din lume

De ce este esențială colaborarea dintre diabetologi și endocrinologi

Diabetologii se concentrează pe managementul diabetului, în timp ce endocrinologii tratează o gamă largă de tulburări hormonale. Colaborarea lor permite o abordare holistică, asigurând că toate aspectele stării de sănătate a pacientului sunt acoperite. Pacienții cu diabet pot avea și alte tulburări endocrine, cum ar fi probleme tiroidiene sau de metabolism. Colaborarea asigură o gestionare eficientă a acestor comorbidități.

Diabetologii și endocrinologii pot împărtăși cele mai bune practici și strategii de tratament, îmbunătățind astfel calitatea îngrijirii oferite. Colaborarea permite dezvoltarea de planuri de tratament personalizate, adaptate nevoilor individuale ale pacienților, potrivit NHS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel