Gestul simplu care menține sănătatea creierului. Ciurea: Ne ajută să ne antrenăm memoria, ne ajută la vorbire, la organizare

gestul simplu care mentine sanatatea creierului - FOTO: Freepik@georgejmclittle
Gestul simplu care menține sănătatea creierului a fost dezvăluit de prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

Gestul simplu care menține sănătatea creierului îl învățăm din copilărie. Numai cu trecerea anilor, dar și odată cu evoluția tehnologică îl neglijăm. În lumea modernă, importanța telefoanelor inteligente, a tabletelor și a computerelor face ca noi să comunicăm mai degrabă prin tastare decât prin intermediul cuvântului scris. Arta de a scrie de mână devine rapid o tradiție a trecutului. Cu toate acestea, potrivit științei, scrisul de mână este benefic pentru creierul nostru în mai multe moduri.

Acest gest banal ne menține creierul într-o stare optimă, a dezvăluit prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, pe pagina sa de Facebook. 

”În fiecare an, la 23 ianuarie, celebrăm Ziua scrisului de mână. Am militat mereu pentru scrisul de mână, o acțiune benefică pentru creier: mecanismul prin care se realizează scrisul este un proces cognitiv complex, ce cuprinde partea vizuală, partea motorie…

Ca să fac o paralelă: întâi învățăm să mergem pe jos, apoi cu mașina! Așa este și cu scrisul de mână și cel la calculator.

Să nu uităm de unde am plecat…Scrisul ne ajută să ne antrenăm memoria, ne ajută la vorbire, la organizare. Vă recomand, așadar, să nu renunțați la scris! Este o punte de dezvoltare și menținere a creierului în activitate”, a scris prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Tiroida, glanda responsabilă de metabolism. Poiană: Pacientul hipertiroidian este un pacient care are anxietate. Cel cu hipotiroidism este mult mai lent, vorbește greu

Scrisul de mână, o artă pierdută

Îți amintești când ai pus ultima dată pixul pe hârtie? Dacă răspunsul este nu, atunci probabil că faceți parte dintr-un număr tot mai mare de persoane care folosesc acum doar dactilografia în locul scrisului de mână.

Deși este greu de stabilit o cifră exactă a declinului scrisului de mână de-a lungul timpului, unii prezic că aceasta este o formă de artă pe cale de dispariție. Un studiu realizat de Docmail a constatat că, din 2000 de respondenți, unul din trei nu a scris nimic pe hârtie pe o perioadă de șase luni, potrivit Learning Mind.

Scrisul de mână, beneficii

Scrisul de mână oferă beneficii creierului, dar îmbunătățește și abilitățile de rezolvare a problemelor. Deci, de ce suntem încurajați să luăm un stilou și să exersăm arta de modă veche a scrisului de mână? Să aruncăm o privire la modurile în care scrisul de mână poate fi benefic pentru abilitățile cognitive.

Vezi și: Stenoza aortică, tratament. Iliescu: Aorta se mai strică. Cum se mai strică la motor, se strică și la om. Românul de 75 de ani e mort, elvețianul e cu bicicleta pe munte

Scrisul de mână ne ajută să învățăm

Atunci când scriem de mână sau scriem la calculator, folosim părți diferite ale creierului nostru, ceea ce ne afectează capacitatea de a învăța. Mișcările pe care le facem atunci când scriem declanșează activarea unor regiuni mai mari ale creierului decât atunci când scriem la tastatură, inclusiv a celor care se ocupă de limbaj, de vindecare, de gândire și de memoria noastră.

Un studiu realizat de Longcamp a comparat efectul pe care scrisul de mână și dactilografierea îl au asupra capacității noastre de a învăța. Aceștia au constatat că copiii care au învățat să scrie literele de mână au fost mai capabili să își amintească literele și să le recunoască decât copiii care au învățat literele prin dactilografiere pe un computer.

Alte cercetări au demonstrat, de asemenea, că scrisul de mână este mai benefic pentru capacitatea noastră de învățare decât dactilografierea. Mueller și Oppenheimer au comparat capacitatea studenților de a înțelege informațiile care le-au fost transmise în timp ce asistau la o prelegere, comparându-i pe cei care au luat notițe pe laptopuri cu cei care le-au scris de mână.

Pe parcursul a trei experimente, ei au constatat în mod repetat că studenții care au luat notițe de mână au fost mai buni la a răspunde la întrebări despre prelegere decât cei care au dactilografiat notițele.

Studiul a concluzionat că, atunci când scriem notițele la mașină, este mai probabil să le transcriem textual. În același timp, atunci când le scriem de mână, suntem nevoiți să procesăm informațiile și să le reformulăm în propriile cuvinte, ceea ce ajută procesul de învățare.

Vezi și: Cancerul rectal, tratament prin chirugie robotică. Buliga: Trebuie să ajung în orașul vecin. Am două posibilități: să merg cu căruța sau cu mașina ultramodernă

Scrisul de mână menține sănătatea creierului

Păstrarea capacității cognitive pe măsură ce îmbătrânești poate fi ajutată și prin scrierea de mână. Deoarece atunci când scriem, ne implicăm creierul mai mult decât atunci când scriem la tastatură, practica scrisului de mână vă stimulează performanța cognitivă.

Acest lucru, la rândul său, poate reduce apariția declinului cognitiv mai târziu în viață. Scrierea de scrisori, ținerea unui jurnal scris de mână sau scrierea de planuri pot contribui la menținerea creierului în formă pe măsură ce îmbătrâniți.

Scrisul de mână îți poate îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor

Procesul de scriere poate ajuta, de asemenea, la rezolvarea problemelor. Mulți consideră că scrierea problemei poate ajuta la eliminarea confuziei din mintea lor și face mai ușor să se ajungă la o soluție.

Tehnica de "brain dumping" este o modalitate excelentă de a vă putea vedea toate ideile pe hârtie și de a conceptualiza care sunt următorii pași. Ne poate ajuta să organizăm cunoștințele, să identificăm tipare și să facem conexiuni pe măsură ce le scriem.

Vezi și: Obiceiul care ne atacă creierul. Îl îngroapă. Afectează pe toată lumea și generează anxietate și stres

Scrisul ne ajută să ne relaxăm mintea

Într-o lume în ritm alert, găsirea timpului pentru a sta jos și a scrie poate fi problematică. Cu toate acestea, concentrându-ne mintea în acest mod, putem folosi scrisul ca o modalitate de a fi atenți și de a ne relaxa mintea.

Ne obligă să încetinim puțin și să scriem cu răbdare ceea ce vrem să spunem. Similar cu mâzgălitul sau pictura, scrisul poate fi o modalitate de a găsi un moment de pace într-o lume haotică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel