Genele, cum ne ajută sau ne defavorizează în fața bolii COVID-19

Genele pot fi nefavorabile în fața infecției
Moștenirea genetică pare că este mai importantă în fața maladiei COVID-19 decât am fi crezut. Cercetătorii au descoperit cum o genă moștenită ne poate ajuta sau defavoriza în fața acestei infecții.

Anul trecut, Institutul Karolinska, Suedia, a publicat un raport care arăta o predispoziție genetică majoră la forme grave ale bolii COVID-19 pentru persoanele care au moștenit gene de la neandertalieni.
Acum, aceiași cercetători au efectuat un alt studiu care a arătat că neandertalii au contribuit și cu o variantă de protecție.
Studiul, publicat în revista PNAS, a afirmat că jumătate dintre toți oamenii din afara Africii poartă o variantă genică neandertală care reduce riscul de a face forme grave ale bolii COVID-19 cu peste 20%.
În schimb, spun cercetătorii, un factor major de risc genetic este localizat pe cromozomul 3 și crește dramatic riscul de insuficiență respiratorie și chiar de deces din cauza coronavirusului.

Hugo Zeberg și Svante Pääbo de la Karolinska Institutet și Institutul Max Planck de antropologie evolutivă au descoperit anul trecut că această variantă de risc este moștenită de la neandertali.
Acum, duo-ul de cercetare a demonstrat că neandertalii au contribuit și cu o variantă de protecție a oamenilor din zilele noastre. Ei au descoperit că o regiune de pe cromozomul 12 care reduce riscul de a ajunge la terapie intensivă din cauza infectării COVID-19 cu peste 20% este moștenită de la Neandertali.

Genele din această regiune se numesc OAS și reglează activitatea unei enzime care descompune genomii virali. Varianta neanderthaliană a enzimei pare să facă acest lucru mai eficient, se menționează în studiu.
„Acest lucru arată că moștenirea noastră din Neandertals este o sabie cu două tăișuri, atunci când vine vorba de răspunsul nostru la SARS-CoV-2. Ne-au oferit variante pe care le putem blestema și unele pentru care le putem mulțumi ”, spune Hugo Zeberg, cercetător la Departamentul de Neuroștiințe, Institutul Karolinska și Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă.

Studiul a arătat, de asemenea, că varianta de protecție de la Neandertals a crescut în frecvență de la ultima epocă glaciară, astfel încât acum aproximativ jumătate din toți oamenii din afara Africii sunt purtători ai acestei variante genetice. „Este frapant faptul că această variantă a genei neandertale a devenit atât de comună în multe părți ale lumii. Acest lucru sugerează că a găsit mediu favorabil în trecut", a declarat Svante Pääbo, director la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă".
El a adăugat, „Este, de asemenea, izbitor faptul că două variante genetice moștenite de la neandertali influențează rezultatele Covid-19 în direcții opuse. Sistemul lor imunitar ne influențează în mod evident atât în ​​mod pozitiv, cât și în mod negativ astăzi. ”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel