Gemeni în vârstă de un an care aveau craniile unite, operați cu succes. Intervenție chirurgicală rară

Gemenii s-au născut cu craniile unite la bază. Fotografii colaj:  Soroka Medical Center in Be’er Sheva
Gemenii israelieni în vârstă de un an care s-au născut cu craniile lipite la bază au fost separați printr-o operațiune complexă, săptămâna trecută, care a implicat o echipă de 50 de cadre medicale și luni de zile de pregătire

Gemenii, care sunt fetițe în vârstă de un an, s-au născut având craniile lipite și au fost separate la Centrul Medical Soroka din Be’er Sheva în prima operație de acest gen din Israel.

„Aceasta este o procedură rară și complexă care a fost efectuată până acum în doar 20 de locuri din lume și pentru prima dată în Israel, în acest caz, copiii fiind foarte mici”, a spus dr. Mickey Gideon, director de neurochirurgie pediatrică la Soroka, citat de haaretz.com.

„Zilele următoare sunt critice în procesul de recuperare a gemenilor”, a adăugat el.

Aproximativ 50 de cadre medicale au participat la operația care a durat mai mult de 12 ore. Chirurgii au început cu separarea vaselor de sânge ale fetelor și au continuat cu separarea porțiunilor de os care erau comune. După aceea, echipa s-a împărțit în două săli de operație, în care au reconstituit craniile celor două fetițe.

Echipa care a efectuat operația a planificat-o luni de zile, utilizând un model tridimensional bazat pe imagistica CT și RMN a gemenelor. Scopul modelului era să simuleze cu precizie interfețele organelor acestora. Folosind un alt model de realitate virtuală, au fost efectuate simulări ale intervenției chirurgicale. Reprezentanții spitalului au spus că au fost efectuate zeci de simulări pentru fiecare etapă a intervenției chirurgicale.

Gemenele, care s-au născut la Soroka în august anul 2020, aveau baza craniilor lipită. În ultimele luni, ele au fost supuse unei serii de teste extinse și monitorizări ale funcțiilor inimilor și plămânilor.

Ca parte a pregătirilor pentru operație, medicii au planificat cum să trateze zona capului care va fi expusă în timpul intervenției chirurgicale. „În acest caz, pielea nu a putut fi luată de la picior sau în altă parte a corpului ori de la un donator. „Modul nostru de a rezolva acest lucru a fost prin crearea de surplusuri”, a spus șeful chirurgiei plastice al Soroka, prof. Eldad Silberstein.

Pentru a obține surplusul necesar, medicii au plantat un balon de silicon sub pielea capului gemenilor, care practic a mărit în timp supafații pielii de pe capetele fetițelor. „De două ori pe săptămână am mărit volumul balonului cu ajutorul unei supape sub piele, până când am avut aproape suficient volum de piele pentru un alt cap”, a adăugat profesorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel