Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Gastrita poate provoca greață și indigestie, printre alte simptome. Adesea, aceasta dispare de la sine. Gastrita cronică poate necesita tratament cu medicamente, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni sau antiacidele.
Gastrita este o inflamație a mucoasei protectoare a stomacului.
Gastrita acută implică o inflamație bruscă și severă. Gastrita cronică implică o inflamație pe termen lung, care poate dura ani de zile dacă nu este tratată.
Gastrita erozivă este o formă mai puțin frecventă a acestei afecțiuni. De obicei, nu provoacă multă inflamație, dar poate duce la sângerări și ulcere în mucoasa stomacului.
Gastrita nu provoacă simptome vizibile la toată lumea. Cele mai frecvente simptome sunt:
- Greață
- Vărsături
- Indigestie
- O senzație de plenitudine în partea superioară a abdomenului, în special după ce mâncați
Dacă suferiți de gastrită erozivă, este posibil să aveți simptome diferite, inclusiv vărsături cu sânge sau materiale care arată ca zațul de cafea.
Tratamentul pentru gastrită depinde de cauza afecțiunii.
Dacă aveți gastrită cauzată de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau de alte medicamente, evitarea acelor medicamente poate fi suficientă pentru a vă ameliora simptomele. Dacă credeți că medicamentele pe bază de rețetă provoacă gastrită, discutați cu medicul care vă prescrie înainte de a întrerupe sau de a modifica doza.
Medicii tratează în mod obișnuit gastrita ca urmare a H. pylori cu antibiotice pentru a distruge bacteria.
Discută cu medicul tău de a începe unul dintre aceste medicamente pentru a crea un plan de tratament potrivit pentru tine.
S-a demonstrat că probioticele ajută la refacerea florei digestive și la vindecarea ulcerelor gastrice. Cu toate acestea, nu există dovezi că au vreun impact asupra secreției acide.
În prezent, nu există ghiduri care să susțină utilizarea probioticelor în gestionarea ulcerului.
Cumpărați suplimente probiotice online.
Slăbiciunea mucoasei stomacale permite sucurilor digestive să o deterioreze și să o inflameze, provocând gastrită. O mucoasă gastrică subțire sau deteriorată crește riscul de gastrită, potrivit Healthline.
O infecție bacteriană gastrointestinală poate provoca, de asemenea, gastrită. Cea mai frecventă infecție bacteriană care o provoacă este H. pylori, o bacterie care infectează mucoasa stomacului. Infecția se transmite de obicei de la o persoană la alta, dar poate fi transmisă și prin alimente sau apă contaminate.
Anumite condiții și activități pot crește riscul de a dezvolta gastrită. Alți factori de risc includ:
- Consumul de alcool în cantități mari
- Vârsta, deoarece mucoasa stomacului se subțiază în mod natural odată cu vârsta
- Consumul de tutun
- Consumul de droguri
Alți factori de risc mai puțin obișnuiți includ:
- Stres
- Tulburări autoimune
- Infecții virale
- Tulburări digestive precum boala Crohn
Medicul tău va efectua un examen fizic, te va întreba despre simptomele tale și îți va cere istoricul familial. De asemenea, îți poate recomanda un test de respirație, de sânge sau de scaun pentru a verifica prezența H. pylori. În plus, medicul tău poate:
- Efectueze o endoscopie digestivă superioară. Aceasta este pentru a verifica dacă există inflamații în esofag, stomac și duoden. Medicul tău poate lua o mică mostră, sau biopsie, din mucoasa stomacului. Un patolog va examina această mostră la microscop pentru a detecta orice lucru neobișnuit.
- Efectuați o serie gastrointestinală superioară. Aceasta presupune efectuarea de radiografii ale tractului digestiv după ce ați înghițit o soluție de bariu. Acest lucru va ajuta la distingerea zonelor de îngrijorare.
- Vă va trimite pentru un test de sânge. Acest lucru este pentru a verifica dacă există alte cauze pentru simptomele gastritei dvs. sau semne de complicații.
- Să vă ceară o probă de scaun. Acest lucru poate exclude o infecție cu H. pylori sau prezența de sânge în scaunul tău. Sângele poate indica faptul că există o sângerare în stomac.
- Vă va cere să faceți un test de respirație cu uree. Acesta testează, de asemenea, o infecție cu H. pylori, punându-vă să înghițiți o capsulă de uree și apoi văzând dacă expirați atomi de dioxid de carbon. Acest lucru ar indica faptul că aveți infecția.
Dacă gastrita este lăsată netratată, poate duce la o varietate de complicații. Anumite forme de gastrită vă pot crește riscul de a dezvolta cancer de stomac, în special la persoanele cu mucoasa stomacală subțiată.
Complicațiile pot include:
- Anemie
- Deficiențe de vitamina B12, vitamina D, acid folic, vitamina C, zinc, calciu și magneziu
- Gastrită atrofică cronică, care provoacă pierderea celulelor din glandele gastrice, pe lângă inflamație
- Metaplazia și displazia gastrică, care sunt tipuri de leziuni precanceroase în stomac
- Sângerări la nivelul stomacului
- Perforație în interiorul stomacului
- Ulcere peptice
- Aclorhidria, care împiedică stomacul să producă acidul de care are nevoie pentru a digera corect alimentele
- Perforarea stomacului
- Cancere, cum ar fi adenocarcinomul (cancer gastric), limfomul de țesut limfoid asociat mucoasei (MALT) și tumorile neuroendocrine (NET)
Din cauza acestor potențiale complicații, este important să vă consultați medicul dacă prezentați simptome de gastrită, mai ales dacă acestea sunt cronice.
Strategiile preventive pot depinde de starea dumneavoastră de sănătate și dacă aveți sau nu afecțiuni care vă expun la riscul de a dezvolta gastrită. Dar, din moment ce gastrita nu are întotdeauna o cauză clară, poate fi greu de prevenit.
Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le puteți face:
- Menținerea unor bune obiceiuri de igienă. Obiceiuri precum spălatul pe mâini te pot ajuta să reduci riscul de a avea o infecție cu H. pylori.
- Mâncând mese mai mici, mai lent și mai regulat. De asemenea, evitarea sau limitarea alimentelor prăjite, sărate, zaharoase și picante (acestea sunt lucruri care, conform cercetărilor, ar putea declanșa simptomele gastritei).
- Renunțarea la fumat, dacă fumezi.
- Având grijă de sănătatea ta mentală. Practicile de autoîngrijire și de detensionare pot reduce riscul de a dezvolta gastrită indusă de stres.
- Evitând sau limitând alcoolul și cofeina.
Perspectivele gastritei depind de cauza care stă la baza acesteia. De obicei, gastrita acută se rezolvă rapid cu tratament. Infecțiile cu H. pylori, de exemplu, pot fi adesea tratate cu una sau două runde de antibiotice.
Cu toate acestea, uneori, tratamentul eșuează și se poate transforma în gastrită cronică, sau pe termen lung. Discutați cu medicul tău pentru a dezvolta un plan de tratament eficient pentru tine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...