Gastrită sau ulcer? Cum faci diferența, deși simptomele sunt asemănătoare
02 noi 2018, 16:36

Indigestie
Fie că vorbim de gastrită, fie de ulcer, ambele sunt afecțiuni gastro-intestinale care afectează stomacul. Până aici, nimic anormal. Doar că foarte multă lume le confundă. Însă, fiecare afecțiune are caracteristici diferite care te ajută să le diferențiezi.

Gastrita - cum se manifestă

Se manifestă prin arsuri la stomac, indigestie sau prin senzația permanentă de foame, chiar după mesele sățioase. Printre cauzele care provoacă apariția acesteia se numără cantitatea prea mare de suc gastric secretată în timpul digestiei, consumul de alcool în exces, administrarea medicamentelor antiinflamatoare sau stresul.

De asemenea, alți factori declanșatori pot fi prezența bacteriei Helicobacter pylori, situată în interiorul mucoasei stomacului, refluxul biliar, deficitul de vitamina B12 și infecțiile. Netratată, gastrita crește riscul de cancer, deși, în majoritatea cazurilor, este o boală care se vindecă repede.

Ulcerul devine periculos în lipsa tratamentului

Ulcerul se poate declanșa, la fel ca gastrita, în urma infectării cu bacteria Helicobacter pylori. Alte cauze pot fi reprezentate de administrarea medicamentelor iritante, precum aspirina, ibuprofenul și diclofenacul, sau a pastilelor destinate tratării osteoartritei.

Simptomele întâlnite în cazul celor care suferă de această afecțiune sunt tulburările digestive, regurgitarea, durerea în zona abdomenului, deasupra ombilicului.

Tratamentul constă în administrarea antibioticelor (dacă boala e cauzată de infecția cu H. pylori) sau de medicamente cu rol antiacid și antihistaminice H2.

De evitat prăjelile, produsele care provoacă aciditate, dulciurile, grăsimile și laptele. Netratată, boala poate duce la cancer gastric. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?