Gabapentina și pregabalina, efecte adverse respiratorii. Avertisment FDA

Medicamente
FDA avertizează că pot apărea dificultăți grave respiratorii la pacienții care utilizează gabapentină (Neurontin, Gralise, Horizant) sau pregabalină (Lyrica, Lyrica CR), care au factori de risc respirator

Gabapentina și pregabalina sunt aprobate de FDA pentru o varietate de afecțiuni, incluzând convulsii, dureri nervoase și sindromul picioarelor neliniștite.

FDA a emis joi un avertisment destinat medicilor, pacienților și farmaciștilor prin care atrage atenția că pot apărea dificultăți grave de respirație la pacienții care utilizează gabapentină (Neurontin, Gralise, Horizant) sau pregabalin (Lyrica, Lyrica CR), care au factori de risc respirator.

Acestea includ utilizarea medicamentelor opioide pentru durere și alte medicamente care deprimă sistemul nervos central, și afecțiuni precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) care reduce funcția pulmonară. Persoanele în vârstă prezintă, de asemenea, un risc mai mare.

FDA cere ca noi avertismente cu privire la riscul depresiei respiratorii să fie adăugate la informațiile de prescriere a gabapentinoizilor. FDA a cerut, de asemenea, producătorilor de medicamente să efectueze studii clinice pentru a evalua în continuare potențialul lor de abuz, în special în combinație cu opioide, deoarece utilizarea necorespunzătoare și abuzul acestor produse sunt în creștere în SUA, iar co-utilizarea poate crește riscul de decompensare respiratorie.

RECOMANDARE: Pacienții (și persoanele pe care îi îngrijesc) trebuie să solicite imediat asistență medicală dacă prezintă simptome ale unor probleme respiratorii, deoarece acestea le pot pune viața în pericol. Printre simptomele de urmărit se numără:

- Confuzie sau dezorientare;

- Amețeli neobișnuite;

- Somnolență extremă sau letargie;

- Respirație lentă, superficială sau dificilă;

- Dacă pacientul nu răspunde sau nu reacționează normal sau nu poate fi trezit;

- Piele de culoare albăstruie sau nuanțată, în special pe buze, degetele de la mâini și de la picioare.

„Informați întotdeauna medicul despre toate medicamentele pe care le luați, inclusiv medicamentele eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală ori alte substanțe precum alcoolul. Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să înceapă trataentul cu gabapentinoizi la cea mai mică doză și să monitorizeze pacienții pentru simptomele depresiei respiratorii și sedării atunci când co-prescriu gabapentinoizi cu un opioid sau alt depresor al sistemului nervos central, cum ar fi benzodiazepina", notează FDA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel