Acesta este semnul cancerului...
De multă vreme se știe că fumatul este mai frecvent în rândul persoanelor cu afecțiuni de sănătate mintală. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă fumatul ar putea fi un factor în cauzarea unor astfel de probleme sau este pur și simplu o formă de auto-medicare în rândul celor care trăiesc deja cu o sănătate mentală precară.
Oamenii de știință spun că acum au aflat problema, notează The Guardian.
„Ceea ce am descoperit a fost că există dovezi ale efectelor cauzale în ambele direcții", a spus dr. Robyn Wootton, primul autor al cercetării, de la Universitatea din Bristol.
Wootton a spus că, deși consecințele fizice grave ale fumatului erau deja cunoscute, noile cercetări au subliniat importanța prevenirii oamenilor să nu înceapă obiceiul și să îi ajute pe fumători să renunțe, pentru a-și proteja sănătatea mentală - indiferent dacă au sau nu boli psihice.
„Desigur, dacă fumatul crește riscul de îmbolnăviri mintale, atunci ar trebui să ajutăm persoanele care au probleme de sănătate mentală să se oprească, de asemenea," a spus ea.
Scriind în revista Psychological Medicine, Wootton și colegii lor raportează cum au comparat riscul de a dezvolta depresie sau schizofrenie în rândul persoanelor cu și fără o predispoziție genetică la fumatul țigărilor. Întrucât astfel de variante genetice sunt distribuite aleatoriu între populație și nu sunt modificate de factori precum consumul de alcool, venitul, exercițiul fizic sau alte probleme de sănătate - abordarea este un tip de experiment natural care reduce șansele ca orice legătură să fie redusă la alți factori.
Rezultatele dezvăluie că atât începerea fumatului, cât și nivelurile mai ridicate de fumat sunt legate de un risc mai mare de depresie și schizofrenie. Ca exemplu, o persoană care a fumat 20 de țigări pe zi timp de 15 ani, dar nu a fumat timp de 17 ani, a avut mai mult de două ori șansele de a dezvolta schizofrenie și aproape de două ori șansele de a dezvolta depresie decât cineva care nu a fumat niciodată.
De asemenea, echipa s-a uitat să vadă dacă persoanele cu predispoziție genetică la depresie sau schizofrenie fumau mai mult. În timp ce într-adevăr au găsit un astfel de efect, era mai slab decât în sens invers.
Cu toate acestea, studiul are limitări, inclusiv faptul că s-a concentrat asupra oamenilor de origine europeană.
Wootton a spus că este necesar să se exploreze exact cum fumatul poate crește riscul de schizofrenie și depresie, dar o posibilitate a fost că nicotina influențează căile din creier legate de probleme de sănătate mintală. Acest lucru ar putea fi important, a adăugat ea, deoarece nicotina se găsește și în țigările electronice.
Consumul de canabis ar putea ajuta, de asemenea, la explicarea concluziilor, întrucât canabisul cu rezistență ridicată a fost sugerat anterior că a crește riscul de probleme de sănătate mintală, iar cei care fumează au un risc mai mare de dependență de canabis.
Dr. Ian Hamilton, expert în dependență și sănătate mintală de la Universitatea din York, a declarat: „În timp ce dăunările fizice ale fumatului sunt bine cunoscute, această cercetare indică riscurile pentru sănătatea mintală a consumului de tutun. Acest risc ar trebui comunicat pe scară largă, dar în special copiilor de vârstă școlară, care ar putea fi tentați să încerce să fumeze. "
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...