Fumătorii ușori și foștii fumători, risc crescut de leziuni pulmonare

Fumatul dăunează sănătății
Fumătorii care fumează mai puțin de cinci țigări pe zi își provoacă daune pe termen lung la plămâni, potrivit unui nou studiu condus de cercetătorii de la Colegiul Medicilor și Chirurgiilor din Universitatea Columbia. La fel, nici foștii fumători n-au scăpat de pericol.

„Mulți oameni presupun că fumatul a doar câteva țigări pe zi nu este atât de rău", spune liderul studiului dr Elizabeth Oelsner, asistent-profesor de medicină la Colegiul Medicilor și Chirurgilor din Universitatea Columbia. „Dar se dovedește că diferența de pierdere a funcției pulmonare între cineva care fumează cinci țigări pe zi față de două pachete pe zi este relativ mică", arată ea.

Cum scade capacitatea plămânilot

Pentru un nou studiu, publicat în The Lancet Respiratory Medicine ieri, cercetătorii au analizat în mod special funcția pulmonară - cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira și expira - la fumători, foști-fumători și niciodată fumători. Funcția pulmonară scade în mod natural odată cu vârsta (începând de la 20 de ani) și este cunoscut faptul că fumatul accelerează declinul.

Din cauza numărului mare de oameni încluși în studiu - mai mult de 25.000 - Oelsner și colegii ei au putut observa diferențe în funcția pulmonară între fumătorii ușori (30) pe care alte studii nu au reușit a detecta.

Analiza lor a constatat că funcția pulmonară la fumătorii ușori scade într-un ritm mult mai aproape de cea a fumătorilor grei decât a nefumătorilor. [Comparativ cu rata de declin a unui nefumător, stabilit la zero pentru analiză, scăderea suplimentară pentru fumătorii ușori este de 7,65 ml / an și 11,24 ml / an pentru fumătorii grei].

Asta înseamnă că un fumător ușor ar putea pierde aproximativ aceeași cantitate de funcții pulmonare într-un an pe care un fumător puternic ar putea-o pierde în nouă luni.

„Fumatul a doar câteva țigări pe zi este mult mai riscant decât o mulțime de oameni cred", spune Oelsner. „Toți ar trebui să fie încurajați să renunțe la fumat, indiferent de câte țigarete pe zi consumă".

După ce renunți, plămânii nu se recuperează pe deplin

De asemenea, studiul a testat o presupunere, bazată pe un studiu de 40 de ani, potrivit căruia rata de scădere a capacității pulmonare „se normalizează" în câțiva ani de la renunțarea la fumat.

Noul studiu arată că, deși capacitatea pulmonară scade cu un ritm mult mai mic la foștii fumători (un plus de 1,57 ml / an în comparație cu nefumătorii) decât fumătorii actuali (un plus de 9,42 ml / an), rata nu se normalizează (atinge zero ) timp de cel puțin 30 de ani.

„Acest lucru este în concordanță cu o mulțime de studii biologice", spune Oelsner. „Există diferențe anatomice în plămâni care persistă ani de zile după ce fumătorii renunță și activitatea genelor rămâne, de asemenea, modificată".

Fumători ușori și BPOC

Efectul fumatului asupra funcției pulmonare explică de ce fumătorii sunt mai susceptibili să dezvolte o boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), care este diagnosticată atunci când funcția pulmonară scade sub un anumit prag.

Fumătorii pot avea un risc mai mare de a dezvolta BPOC decât au realizat majoritatea cercetătorilor, spune Oelsner. Majoritatea studiilor BPOC s-au uitat doar la fumătorii cu obiceiuri mai grele (> 10 pachete pe an).

„Probabil trebuie să ne extindem noțiunile despre cine este în pericol", spune Oelsner. „În viitor, dacă vom găsi terapii care reduc riscul de a dezvolta BPOC, toți cei cu risc crescut ar avea de beneficiat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel