Fulgii de ovăz, sursă de energie pentru diabetici. Cum să consumi pentru a ține glicemia sub control

Fulgii de ovaz – FOTO: Pexels@JÉSHOOTS
Fulgii de ovăz reprezintă o sursă de cereale care asigură beneficii pentru organism.

Fulgii de ovăz sunt un aliment nutritiv care se pot folosi și în dietă. Fulgii de ovăz au o compoziţie nutriţională echilibrată. Aceştia conţin o cantitate moderată de  carbohidraţi şi proteine, au un conţinut scăzut de grăsimi şi sunt o sursă excelentă de fibre. De asemenea, conţin şi acizi graşi Omega-3 şi Omega-6. Nu au în compoziţie colesterol şi reprezintă o sursă bună de vitamine şi minerale. Fulgii de ovăz conţin compuşi fenolici, în mod particular avenantramide, substanţe naturale antioxidante. 

Vezi și: Unghii cu gel sau ojă semipermanentă. Cătănaș: RISC foarte crescut de reacție alergică. Se UMFLĂ, își schimbă culoarea

Sursă de energie

Fulgii de ovăz, datorită carbohidraților pe care îi conțin sunt o sursă bogată de energie. Carbohidraţii reprezintă substratul energetic preferat al organismului. Folosind glucoză, organismul produce adenozin trifosfat necesar pentru metabolismul celular, dar şi pentru activităţile sportive. Atunci când fulgii sunt combinaţi cu fructe, aportul de carbohidraţi creşte şi mai mult, oferind şi mai multă energie. 

Vezi și: Endocardita, infecția cu efecte FATALE. Simptomele TĂCUTE la care să fii atent. Care este tratamentul

Reduc colesterolul

Fulgii de ovăz conțin multe fibre, astfel că aceștia au rolul de a regla colesterolul și acizii biliari din sistemul digestiv. Potrivit nutriționiștilor, fulgii de ovăz scad riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Cercetările arată că persoanele care au tensiune arterială mărită și consumă cel puțin 3 grame de fibre solubile pe zi își pot reduce colesterolul cu aproximativ 8% – 23%. Numai o cană de fulgi de ovăz are un conținut de 4 grame de fibre solubile, așadar este ușor să îți obții necesarul zilnic numai dintr-o masă pe bază de ovăz.

Țin glicemia sub control

Studiile clinice mai arată că fulgii de ovăz gătiți sub formă de terci țin glicemia sub control. Astfel, fulgii de ovăz pot fi consumați și de persoanele care suferă de diabet. În rândul culturilor de cereale, ovăzul a avut cele mai bune rezultate în ceea ce privește atenuarea răspunsului glicemic. Această revizuire a evaluat zeci de ani de cercetare cu privire la efectele componentelor de ovăz asupra nivelului glicemiei. Terciul de ovăz poate fi combinat cu diferite fructe.

Vezi și: Autotransplantul de celule stem, RESET al imunității. Ce BOLI tratează. Dr. Alina Tănase: Boala stă pe loc, nu mai avansează

Susţin sănătatea intestinală

Fibrele alimentare reprezintă substratul de creştere pentru bacteriile benefice din intestin (probiotice), care alcătuiesc microbiota intestinală. Microbiota intestinală se ocupa cu reglarea tranzitului intestinal, dar are şi un rol important în imunitate. Astfel, fulgii de ovăz sunt o sursă importantă pentru a menține și regla tranzitul intestinal. Prin conţinutul de fibre, fulgii de ovăz favorizează o digestie uşoară şi pot ţine la distanţa constipaţia. 

Conținut ridicat de gluten

Fulgii de ovăz pot avea un conținut ridicat de gluten. Persoanele diagnosticate cu intoleranță la gluten trebuie să consume doar fulgii de ovăz pur, care nu conţin gluten.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel