Pelargonidina, substanța care ne ferește de Alzheimer, demență și cancer. În ce FRUCT o găsim: Inhibă tumorile

Pelargonidina, substanța care ne ferește de Alzheimer, demență și cancer - Foto: Freepick @jcstudio
Care este și ce conține fructul care ne poate feri de Alzheimer, de bolile de inimă, de cancer. Are o mulțime de vitamine.

Căpșunul este un hibrid din două specii de căpșuni sălbatice din America de Nord și Chile și este unul dintre cele mai iubite fructe, pentru că este colort, dulce și suculent.

Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C și mangan și conțin, de asemenea, acid folic (vitamina B9) și potasiu.

Căpșunile sunt foarte bogate în antioxidanți și compuși vegetali, care pot avea beneficii pentru sănătatea inimii și controlul glicemiei. Consumate de obicei crude și proaspete, aceste fructe de pădure pot fi, de asemenea, folosite într-o varietate de gemuri, jeleuri și deserturi.

Potrivit unui studiu inițiat de un grup de cercetători, căpșunile conțin un compus care ar putea ajuta la protejarea creierului împotriva bolii Alzheimer.

Studiul, publicat în Journal of Alzheimer's Disease, s-a axat pe un compus bioactiv cunoscut sub numele de pelargonidină.

Compusul poate fi asociat cu mai puține încurcături neurofibrilare tau în creier.

"Acest studiu a investigat dacă aportul de pelargonidină sau de fructe de pădure este asociat cu neuropatologia bolii Alzheimer (AD) în creierul uman. Studiul a fost realizat în rândul a 575 de participanți decedați din cadrul Rush Memory and Aging Project, cu date dietetice (evaluate cu ajutorul unui chestionar de frecvență alimentară) și evaluări neuropatologice", au explicat autorii în lucrarea lor, potrivit Mental Daily.

"Un aport mai mare de pelargonidină, un bioactiv prezent în căpșuni, este asociat cu mai puțină neuropatologie a bolii Alzheimer, în primul rând cu încurcăturile tau fosforilate", au concluzionat cercetătorii.

Ce conțin căpșunii

Căpșunile sunt compuse în principal din apă (91%) și carbohidrați (7,7%). Ele conțin doar cantități minore de grăsimi (0,3%) și proteine (0,7%).

Substanțele nutritive din 3,5 uncii (100 de grame) de căpșuni crude sunt:

- Calorii: 32

- Apă: 91%.

- Proteine: 0,7 grame

- Carbohidrați: 7,7 grame

- Zahăr: 4.9 grame

- Fibre: 2 grame

- Grăsimi: 0.3 grame

- Carbohidrați

Căpșunile proaspete sunt foarte bogate în apă, astfel încât conținutul lor total de carbohidrați este foarte scăzut - mai puțin de 8 grame de carbohidrați la 100 de grame (3,5 uncii).

Conținutul net de carbohidrați digerabili este mai mic de 6 grame în aceeași porție.

Majoritatea carbohidraților din aceste fructe de pădure provin din zaharuri simple cum ar fi glucoza, fructoza și zaharoza, dar conțin și o cantitate decentă de fibre.

Căpșunile au un scor al indicelui glicemic (IG) de 40, ceea ce este relativ scăzut (4).

Acest lucru înseamnă că ele nu ar trebui să ducă la vârfuri mari ale nivelului de zahăr din sânge și sunt considerate sigure pentru persoanele cu diabet.

În plus, căpșunile conțin fibre, aproximativ 26% din conținutul de carbohidrați al căpșunilor.

O porție de căpșuni de 3,5 uncii (100 de grame) oferă 2 grame de fibre, atât solubile, cât și insolubile.

Fibrele alimentare sunt importante pentru a hrăni bacteriile prietenoase din intestin și pentru a îmbunătăți sănătatea digestivă. Ele sunt, de asemenea, utile pentru pierderea în greutate și pot ajuta la prevenirea multor boli.

Căpșunii, sursă bogată de vitamine

- Vitamina C. Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant necesar pentru sănătatea sistemului imunitar și a pielii.

- Mangan. Găsit frecvent în cantități mari în cereale integrale, leguminoase, fructe și legume, acest oligoelement este important pentru multe procese din organism.

- Folat (vitamina B9). Una dintre vitaminele B, acidul folic este important pentru creșterea normală a țesuturilor și pentru funcția celulară - și fundamental pentru femeile însărcinate și adulții în vârstă.

- Potasiu. Acest mineral este implicat în multe funcții esențiale ale organismului, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale.

Într-o măsură mai mică, căpșunile furnizează, de asemenea, fier, cupru, magneziu, fosfor și vitaminele B6, K și E.

Căpșunile sunt pline de antioxidanți și compuși vegetali benefici, printre care:

- Pelargonidina. Principala antocianină din căpșuni, acest compus este responsabil pentru culoarea roșu aprins. Mai mult de 25 de antociani diferiți au fost găsiți în căpșuni, însă pelargonidina este cea mai abundentă.

- Acidul elagic. Găsit în cantități mari în căpșuni, acidul elagic este un antioxidant polifenol care poate avea multe beneficii pentru sănătate.

- Ellagitanini. Înrudiți cu acidul elagic, elagitaninii sunt transformați în acid elagic în intestin. Căpșunile sunt clasate în mod constant printre cele mai bune surse de antioxidanți fenolici - cu niveluri de 2-11 ori mai mari decât alte fructe. Ellagitanii și acidul elagic cuprind o mare parte din acești antioxidanți din căpșuni.

Acestea au primit o atenție considerabilă și au fost legate de numeroase beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără combaterea bacteriilor și un risc redus de cancer.

Principalul elagitanin din căpșuni este sanguiinul H-6.

- Procianidine. Aceștia sunt antioxidanți care se găsesc în mod obișnuit în pulpa și semințele de căpșuni și care pot avea efecte benefice asupra sănătății.

- Antocianine. Antocianii sunt responsabili de culorile strălucitoare ale fructelor și florilor. Ele sunt de obicei concentrate în pielițele fructelor, dar fructele de pădure - cum ar fi căpșunile - tind să aibă, de asemenea, antociani în pulpă.

Conținutul de antociani este de obicei proporțional cu intensitatea culorii, crescând foarte mult pe măsură ce fructele se coc.

Alimentele bogate în antociani sunt asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, în special în ceea ce privește sănătatea inimii.

Căpșunile - beneficii pentru sănătate

 

Consumul de căpșuni este asociat cu un risc redus al multor boli cronice, pot îmbunătăți sănătatea inimii, pot reduce nivelul de zahăr din sânge și pot ajuta la prevenirea cancerului.

Iată principalele beneficii pe care le au căpșunile:

1. Sănătatea inimii

Bolile de inimă sunt cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial. Studiile au găsit o relație între fructele de pădure - sau antocianii din fructe de pădure - și îmbunătățirea sănătății inimii.

Studii observaționale de amploare efectuate pe mii de persoane leagă consumul de fructe de pădure de un risc mai mic de decese legate de inimă.

Potrivit unui studiu efectuat la persoane de vârstă mijlocie cu factori de risc bine stabiliți pentru boli de inimă, fructele de pădure pot îmbunătăți colesterolul HDL (bun), tensiunea arterială și funcția trombocitelor din sânge.

Căpșunile pot, de asemenea:

- să îmbunătățească starea antioxidanților din sânge

- să reducă stresul oxidativ

- să reducă inflamația

- îmbunătățirea funcției vasculare

- îmbunătățiți profilul lipidic din sânge

- reduce oxidarea dăunătoare a colesterolului LDL (rău)

Efectele suplimentelor de căpșuni liofilizate asupra diabetului de tip 2 sau a sindromului metabolic au fost studiate intens - în principal la persoanele supraponderale sau obeze.

După 4-12 săptămâni de suplimentare, participanții au înregistrat o scădere semnificativă a mai multor factori de risc majori, inclusiv a colesterolului LDL (rău), a markerilor inflamatori și a particulelor LDL oxidate.

2. Reglarea zahărului din sânge

Atunci când carbohidrații sunt digerate, corpul dumneavoastră îi descompune în zaharuri simple și le eliberează în fluxul sanguin.

Organismul dumneavoastră începe apoi să secrete insulină, care le spune celulelor dumneavoastră să preia zahărul din fluxul sanguin și să îl folosească drept combustibil sau pentru depozitare.

Dezechilibrele în reglarea glicemiei și dietele bogate în zahăr sunt asociate cu un risc crescut de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă.

Căpșunile par să încetinească digestia glucozei și să reducă vârfurile atât de glucoză, cât și de insulină după o masă bogată în carbohidrați, în comparație cu o masă bogată în carbohidrați fără căpșuni.

Astfel, căpșunile pot fi deosebit de utile pentru prevenirea sindromului metabolic și a diabetului de tip 2.

3. Prevenirea cancerului

Cancerul este o boală caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor anormale. Formarea și progresia cancerului sunt adesea legate de stresul oxidativ și de inflamația cronică.

O serie de studii sugerează că fructele de pădure pot ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer prin capacitatea lor de a lupta împotriva stresului oxidativ și a inflamației.

S-a demonstrat că fructele de căpșuni inhibă formarea de tumori la animalele cu cancer bucal și la celulele canceroase hepatice umane.

Efectele protectoare ale căpșunilor pot fi determinate de acidul elagic și de elagitanin, care s-au dovedit a opri creșterea celulelor canceroase.

Sunt necesare mai multe cercetări pe oameni pentru a îmbunătăți înțelegerea efectelor căpșunilor asupra cancerului înainte de a se putea ajunge la concluzii solide, notează Healthline.

Căpșuni - efecte adverse

Căpșunile sunt de obicei bine tolerate, dar alergia este destul de frecventă - mai ales la copiii mici.

Căpșunile conțin o proteină care poate provoca simptome la persoanele care sunt sensibile la polenul de mesteacăn sau la mere - o afecțiune cunoscută sub numele de alergie alimentară la polen.

Simptomele comune includ mâncărimi sau furnicături în gură, urticarie, dureri de cap și umflarea buzelor, a feței, a limbii sau a gâtului, precum și probleme de respirație în cazurile severe.

Se crede că proteina care cauzează alergia este legată de antocianii din căpșuni. Căpșunile incolore, albe, sunt de obicei bine tolerate de persoanele care altfel ar fi alergice.

În plus, căpșunile conțin goitrogeni care pot interfera cu funcția glandei tiroide la persoanele cu probleme tiroidiene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel