Durerea este un fenomen complex,...
Fructoza, un zahăr natural care se găsește în fructe, legume și miere, poate fi dăunătoare atunci când este consumată ca parte a siropului de porumb bogat în fructoză din alimentele procesate.
Studiile anterioare au asociat consumul de sirop de porumb bogat în fructoză cu multe boli, inclusiv cancerul. Cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis au descoperit că fructoza alimentară poate favoriza creșterea tumorilor în modelele animale de melanom, cancer de sân și cancer de col uterin.
Fructoza nu este considerată nocivă atunci când este consumată din surse naturale precum merele sau curmalele.
Cu toate acestea, atunci când este consumată ca parte a siropului de porumb bogat în fructoză din alimente procesate precum sucurile și produsele de patiserie ambalate, poate deveni o problemă de sănătate. Studiile anterioare au asociat consumul de fructoză sau de sirop de porumb bogat în fructoză cu un risc crescut de apariție a bolii Alzheimer, a diabetului de tip 2, a bolii ficatului gras, a bolii renale și a cancerului
Cercetătorii au folosit un model animal de tumori canceroase pentru a studia efectele unei diete bogate în fructoză. Se știe că aceste celule canceroase sunt dependente de glucoză, iar scanările PET arată că acestea se aprind în imagini. Studiul sugerează că celulele canceroase ar putea utiliza fructoza într-un mod similar datorită avidității lor pentru glucoză. Studiul a constatat, de asemenea, că glucoza și fructoza sunt alcătuite din aceiași atomi, singura diferență fiind dispunerea atomilor.
Ficatul transformă fructoza în lizofosfatidilcoline (LPC), care sunt asociate cu inflamația. Celulele canceroase au nevoie de o cantitate mare de lipide atunci când se divid, iar existența unei cantități mai mari de LPC-uri în fluxul sanguin ajută la replicarea celulelor canceroase și la creșterea tumorilor.
Foto: Freepik @wirestock
Consumul excesiv de alimente le transformă în grăsimi, care sunt stocate ca energie. Nivelurile ridicate de fructoză alimentară induc un proces similar, convertind fructoza într-un precursor al grăsimii din ficat numit lipide. Aceste lipide pot alimenta apoi tumoarea. Celulele canceroase sunt unice deoarece se divid rapid, ceea ce le permite să crească mai mari. Pentru ca o celulă canceroasă să se dividă în două, are nevoie de un nou set de conținuturi celulare, care necesită nutrienți din alimentație.
Modificările dietetice ar putea influența creșterea tumorală. Cu toate acestea, există multe variabile de luat în considerare, cum ar fi localizarea tumorii, oncogenele, medicamentele utilizate și componentele dietetice transformate înainte de a ajunge la tumoră. Înțelegerea acestor aspecte se află încă în stadiu incipient, dar mai multe studii încep să lumineze detalii importante.
Un studiu realizat de Anton Bilchik, chirurg oncolog și medic-șef la Providence Saint John's Cancer Institute, a descoperit că anumite suplimente alimentare, precum îndulcitorii și alimentele procesate, pot crește riscul de cancer.
Anton Bilchik, care nu a fost implicat în cercetare, consideră că fructoza, care se găsește în siropul de porumb, alimentele procesate și îndulcitorii, poate provoca diverse tipuri de cancer. El sugerează că oamenii ar trebui să fie precauți cu privire la utilizarea îndulcitorilor sau a zaharurilor care se găsesc în alimentele procesate, deoarece acestea pot fi legate de o creștere masivă a numărului de tineri diagnosticați cu anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal.
Acesta sugerează că ar trebui efectuate studii clinice la persoanele care iau îndulcitori față de zaharurile naturale pentru a vedea dacă există vreo diferență în ceea ce privește riscul de cancer. Transpunerea acestei cercetări în lumea clinică ar fi benefică.
Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, sugerează că cititorii pot reduce cantitatea de fructoză pe care o consumă consumând mai multe alimente care nu au ambalaje sau etichete, cum ar fi produsele.
Aceasta sfătuiește să se spună „da” fructozei din fructe și „nu, mulțumesc” fructozei din rulourile cu fructe. Fibrele, vitaminele și mineralele care însoțesc în mod natural carbohidrații din fructe și legume sunt mai puțin susceptibile de a fi consumate în exces, deși porțiile contează în continuare.
Fibrele și substanțele nutritive sunt, de asemenea, benefice pentru microbiota intestinului nostru, care este afectată de consumul excesiv de fructoză din alimentele ultraprocesate.
Citirea etichetelor și înțelegerea ingredientelor este, de asemenea, esențială pentru a ști ce consumați. Producătorii de alimente înțeleg cum să comercializeze pentru a face bani, iar etichetele pot conține la fel de multă sau mai multă fructoză, glucoză sau zaharoză (zahăr de masă) cum scrie pe etichetă.
Richard ne sfătuiește să nu fim obsedați de anumite elemente, ci să știm cât de mult, cât de des și să ne asigurăm că alimentele adevărate nu sunt înlocuite în locul acestora este cel mai important pentru modelele alimentare zilnice și pentru bucuria de a trăi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Durerea este un fenomen complex,...
Fructoza din surse procesate poate favoriza creșterea tumorilor...
Dieta mediteraneană, cu accent pe...
Când primești diagnosticul de cancer la sân sau doar suspiciunea...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Când refuzi ceva gratuit, plătești...
Un studiu recent a demonstrat că...
Magneziul, un mineral indispensabil,...