Această metodă simplă ne ajută să...
„Prin reducerea rezervei fiziologice a individului, fragilitatea ar putea declanșa expresia clinică a demenței atunci când aceasta ar putea rămâne asimptomatică în cineva care nu este fragil", a spus coordonatorul unui nou studiu privind demența, Dr. Kenneth Rockwood, profesor la Universitatea Dalhousie din Halifax, Canada.
„Acest lucru indică faptul că un „creier fragil" ar putea fi mai susceptibil la probleme neurologice, cum ar fi demența, deoarece este mai puțin capabil să facă față sarcinii patologice", a adăugat el.
Studiul a inclus 456 de adulți din Illinois, cu vârste mai mari de 59 de ani, care nu au aveau Alzheimer la momentul când au fost incluși în proiectul Rush Memory and Aging. Ei au făcut evaluări anuale ale sănătății lor mentale și fizice, iar creierul lor a fost examinat inclusiv după ce au murit.
La ultima lor evaluare, 53% dintre participanți au fost diagnosticați cu „posibilă" sau „probabilă" boală Alzheimer.
Pentru evaluările fizice, cercetătorii au creat un indice de fragilitate utilizând 41 de componente, incluzând probleme de oboseală, articulații și cardiace, osteoporoză, mobilitate și abilități de pregătire a meselor.
Per total, 8% dintre subiecți au avut modificări semnificative legate de Alzheimer, fără a fi diagnosticați cu demență, și 11% au avut dovezi Alzheimer, dar puține de modificări legate de boală.
Cei cu niveluri mai înalte de fragilitate aveau o probabilitate mai mare de modificări ale creierului legate de boala Alzheimer și simptome de demență, în timp ce alții, cu modificări substanțiale ale creierului, dar care nu erau fragili, aveau mai puține simptome ale bolii.
După ajustarea datelor în funcție de vârstă, sex și educație, cercetătorii au concluzionat că fragilitatea și modificările cerebrale legate de boala Alzheimer contribuie independent la demență, deși nu au putut dovedi că această fragilitate a provocat boala Alzheimer și simptomele acesteia.
Cercetătorii au notat, de asemenea, că există o asociere semnificativă între fragilitate și modificările legate de Alzheimer ale creierului după ce au exclus activitățile de viață cotidiană din indicele de fragilitate și au ajustat pentru alți factori de risc, cum ar fi accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială și diabet.
Studiul a fost publicat pe 17 ianuarie în revista The Lancet Neurology.
„Acesta este un pas enorm în direcția bună pentru cercetarea Alzheimer", a spus Rockwood într-un material de presă care însoțește studiul. „Descoperirile noastre sugerează că expresia de simptome de demență rezultă din mai multe cauze, și schimbarile cerebrale legate de boala Alzheimer sunt susceptibile de a fi doar un factor într-o întreagă cascadă de evenimente care duc la simptome clinice".
Înțelegerea fragilității ar putea contribui la prezicerea și prevenirea demenței, a scris, la rândul său, dr. Francesco Panza de la Universitatea din Bari, Aldo Moro, în Italia, într-un editorial care însoțește studiul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...