Fractura dentară, un traumatism frecvent. Cum se tratează și cum poate fi evitat

Consult stomatologic
Oricine poate suferi la un moment dat o fractură dentară fie într-un moment de neatenție, fie din cauza unor afecțiuni asociate cu fragilitate a dinților. Iată ce este de făcut în astfel de cazuri și mai ales cum pot fi prevenite.

În majoritatea cazurilor, fractura dentară se produce sub forma unei fisuri la nivelul dintelui, caz în care este indicat un tratament imediat efectuat de medicului stomatolog. Dacă însă dintele se fracturează în două părți distincte, el nu mai poate fi salvat, ci trebuie extras. Dar să vedem în continuare ce se poate face în cazul fisurilor dentare.

Fractura dentară: cauze frecvente

Printre cauzele care pot favoriza fractura dentara se numără:

- scrâșnirea sau încleștarea puternică și necontrolată a dinților;

- consumul unor alimente foarte dure sau încercarea de a sparge ceva dur în dinți (nuci, fistic...) sau de a desface cu dinții o sticlă sau altceva;

- un traumatism puternic la nivelul capului (în special la nivelul bărbiei sau mandibulei), cum ar fi o căzătură cu bicicleta, rolele sau un accident sportiv, accident rutier;

- chiar și schimbările bruște de temperatură la nivelul cavității bucale

- obturații mari care pot compromite rezistența dintelui

De reținut un aspect important: dinții care au suferit tratamente endodontice, adică au nervul scos, sunt mai predispuși la fractură dentară, deoarece au o rezistență mai scăzută.

Fractura dentară: simptome

Ca urmare a unei fisuri în dinte, uneori pot apărea dureri în timpul masticației. Dacă fisura pătrunde în pulpa dintelui, pot apărea dureri spontane de intensitate mare, dar acest lucru variază în funcție de fiecare pacient. De asemenea, poate apărea o sensibilitate crescută la consumul de alimente reci, calde sau dulci.

Mulți pacienți amână însă vizita la medicul stomatolog și suportă aceste neplăceri luni întregi. Consecințele sunt pe măsură. Dacă nu sunt tratate la timp, fisurile pot progresa, conducând la infecții ale pulpei dentare sau ale țesuturilor înconjurătoare. Acestea vor complica tratamentul, iar în unele cazuri dintele va deveni imposibil de salvat.

Fractura dentară: tratament

Dacă fisura a afectat și pulpa dentară, prima etapă a tratamentului este „scoaterea nervului" și obturația de canal. După încheierea tratamentului endodontic, este indicată montarea unei coroane dentare pentru a proteja cât mai bine dintele fisurat.

Dacă fisura se extinde și sub marginea gingiei, este necesară extracția dintelui. 

Atenție! Spre deosebire de fracturile osoase, fracturile dentare nu se vindecă în întregime. În ciuda tratamentului, unele fisuri vor continua să progreseze periclitând sănătatea și stabilitatea dintelui. Totuși, tratamentul este important pentru a elimina durerea și a crea cele mai bune condiții pentru ca fractura să nu se agraveze.

Fractura dentară: măsuri de prevenție

- Nu mușcați alimente sau obiecte extrem de dure.

- Dacă suferiți de bruxism (o afecțiune care se manifestă prin scrâșnirea excesivă a dinților în special în timpul nopții), purtați o gutieră specială de protecție în timpul somnului.

- Folosiți întotdeauna echipament de protecție corespunzător în timpul activităților sportive.

Sursa: Infodentis.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel