Forma atipică de pneumonie și tratamentul care a salvat mii de vieți. Prof dr Miron Bogdan: O cunoșteam din cadrul unor boli ciudate
01 Martie 2021 / 22:05

Plămâni afectați
EXCLUSIV
Prof. dr. Miron Bogdan, renumit pneumolog, a vorbit la Academia de Sănătate, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, despre o afecțiune numită pneumonia în organizare, pe care experții au sesizat-o în boli ciudate.

Invitatul emisiunii Academia de Sănătate din această săptămână este prof dr Miron Bogdan care a explicat ce este pneumonia în organizare și care este legătura cu infecția COVID. Vorbind despre leziunile create de COVID în plămâni, prof dr Miron Bogdan a precizat că ”aceste imagini de opacitate” au fost identificate drept ”o formă anatomo-patologică” sesizate în primele 3-6 luni de la izbucnirea epidemiei.

”Și ceea ce caracterizează aceste leziuni este o formă specială de afectare celulară, microscopică a plămânului care se cheamă pneumonie în organizare. O pneumonie în organizare, pe care noi, pneumologii, o cunoșteam mai demult în cadrul unor boli ciudate care aveau deseori o cauză neprecizată, o etiologie neclară, și care mimau o pneumonie. De aceea, acei pacienți primeau 3-4-5 cure de antibiotic fără niciun rezultat.

În schimb, aceste leziuni de pneumonie în organizare au căpătat numele de pneumonie în organizare criptogene - se referă la o cauză neelucidată. Aceste pneumonii în organizare nu treceau și nu trec la antibiotice, trec la tratamentul cu cortizon, adică cu un fel de tratament care are o vocație foarte activă, antiinflamatorie. De aceea, a fost o extraordinară victorie terapeutică în momentul în care, constatând această natură a leziunilor, care mimau pneumonia în infecția SARS-CoV-2 s-a făcut un tratament mult mai precoce cu cortizon pe cale generală. Și această abordare terapeutică a salvat probabil zeci de mii de vieți”, a subliniat prof dr Miron Bogdan. 

G Ad:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri