Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii au descoperit că căparticipanții la un studiu care au folosit rețelele sociale în mod excesiv au niveluri mai ridicate de proteină C reactivă (CRP), un marker biologic al inflamației cronice care prezice boli grave, cum ar fi diabetul, anumite tipuri de cancer și boli cardiovasculare. Pe lângă nivelurile crescute ale CRP, rezultatele sugerează că utilizarea mai mare a rețelelor sociale a fost legată și de simptome somatice, cum ar fi dureri de cap, dureri în piept și spate și vizite mai frecvente la medici și centre de sănătate pentru tratamentul bolilor.
„Utilizarea rețelelor sociale a devenit o parte integrantă a vieții de zi cu zi a multor tineri adulți”, arată David Lee, autor principal al unui studiu publicat în jurnalul Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking (link direct studiu) și profesor asistent de comunicare la Colegiul de Arte și Științe al Universității din Buffalo. „Este esențial să înțelegem modul în care implicarea pe aceste platforme contribuie la sănătatea fizică”.
De zeci de ani, cercetătorii au în atenție modul în care implicarea pe rețelele sociale se leagă de sănătatea mintală a utilizatorilor, dar efectele acesteia nu au fost investigate în detaliu. Sondajele recente indică faptul că utilizarea rețelelor sociale este deosebit de ridicată în rândul persoanelor aflate la sfârșitul adolescenței și la începutul vârstei de 20 de ani, o populație care petrece aproximativ șase ore pe zi trimițând mesaje, online sau folosind rețelele sociale. Și, deși câteva studii au găsit legături între utilizarea rețelelor sociale și sănătatea fizică, această cercetare s-a bazat în mare parte pe auto-raportare sau pe efectele utilizării unei singure platforme.
„Scopul nostru a fost să extindem munca anterioară prin examinarea modului în care utilizarea rețelelor sociale pe mai multe platforme este asociată cu rezultatele sănătății fizice măsurate cu măsuri biologice, comportamentale și de auto-raportare”, a spus Lee, care este expert în rezultatele sănătății legate de interacțiunile sociale.
Cercetătorii au recrutat pentru studiu un eșantion divers compus din 251 de studenți cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Au fost recoltate probe de sânge, iar participanții au completat, de asemenea, chestionare privind sănătatea fizică și utilizarea rețelelor sociale precum Facebook, Twitter, Snapchat și Instagram, cele mai populare platforme la momentul în care datele au fost colectate, în 2017. Aceste răspunsuri au fost verificate cu alte sondaje care a măsurat validitatea lor, prin determinarea gradului în care participanții și-au luat în serios rolul în studiu.
„Am reușit să stabilim o corelație între cantitatea de utilizare a rețelelor sociale și acești indicatori de sănătate fizică”, a spus Lee. „Cu cât participanții au folosit mai multe rețele sociale, cu atât au experimentat mai multe simptome somatice și vizite la medic pe care le-au raportat. De asemenea, au arătat niveluri mai mari de inflamație cronică”, a arătat cercetătorul.
Lee spune că acest studiu este doar începutul înțelegerii relației dintre rețelele sociale și sănătatea fizică, are poate lucra fi în ambele direcții.
„Privind un marker biologic din sânge, am putut găsi o asociere relativ mai obiectivă între utilizarea rețelelor sociale și sănătatea fizică, dar această constatare corelațională nu poate exclude posibilitatea ca sănătatea precară să aibă un impact asupra utilizării rețelelor sociale”, a spus. Lee.
Lee spune că aforismul ar putea fi valabil cu utilizarea rețelelor sociale și sănătatea fizică: bogații devin mai bogați, în timp ce săracii devin mai săraci. „În cercetările noastre anterioare, am descoperit că cei cu stima de sine înaltă au beneficiat de pe urma utilizării rețelelor sociale, dar oamenii cu stima de sine scazută nu au făcut-o. Deci, efectul poate fi mai nuanțat”, a arătat cercetătorul.
„Mai sunt multe de făcut”, a spus Lee. „Dar acum, pot să spun că utilizarea rețelelor sociale poate avea o legătură cu rezultate importante asupra sănătății fizice”, a concluzionat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...
Uite trucul simplu care îți usucă...