Focar de scarlatină la o grădiniță din Alba. 3 cazuri confirmate oficial

Când ai scarlatină pe piele apar multe bubițe mici și pielea este iritată. FOTO: CDC
DSP Alba a anunțat că la o grădiniță din municipiul Alba Iulia este un focar de scarlatină. Trei copii sunt infectați, iar pentru alți doi se așteaptă rezultatul analizelor.

„Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba informează că la Grădinița cu program prelungit nr. 13 din Alba Iulia există trei cazuri confirmate de scarlatină de către analizele de laborator, iar alte două cazuri sunt probabile, fiind diagnosticate clinic. Astfel a fost declarat focar. (...) Copiii nu au necesitat spitalizare, sunt sub tratament medical și au fost izolați la domiciliu încă de la apariția primelor simptome. Colectivitatea este atent supraveghează de către personalul medical al DSP Alba și de către personalul cabinetului medical școlar", se arată într-un comunicat de presă al DSP Alba.

Încă de la apariția primelor cazuri suspecte, DSP a dispus mai multe măsuri de control și prevenție pentru limitarea răspândirii boli: au fost recoltate probe de exudat faringian de la contacții de colectivitate, se face triaj clinic zilnic prin personalul medical care supraveghează colectivitatea, se efectuează curățenie curentă prin personalul grădiniței, se efectuează dezinfecție generală de către o firmă de specialitate.

Totodată, personalul medical a făcut recomandări privind modul de dezinfecție a suprafețelor, obiectelor, veselei etc. și s-a făcut educație sanitară.

Ce este scarlatina și cum se transmite ea

Scarlatina este o boală infecțioasă care apare în colectivități de copii în special în lunile noiembrie și decembrie. O receptivitate mare pentru scarlatină au copiii mai mici de 10 ani, grupa de vârstă cel mai des afectată fiind cea de 5-9 ani. Perioada de incubație copiii infectați durează între una și 10 zile din momentul infectării, cu o medie de 3-6 zile.

Boala debutează cu febră, care poate ajunge la 39-40° C, vărsături și dureri în gât. Copilul refuză mâncarea, e agitat și are dureri puternice atunci când înghite.

Pentru că scarlatina este o boală foarte contagioasă, pacientul trebuie să fie izolat mai multe zile, fiind urmărit în continuare de pediatru sau de medicul de familie timp de o lună, anunță experții de la DSP Alba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel