Fobiile, de ce ne sperie lucrurile din jurul nostru

Fobie
Fobiile, fricile iraționale de o anumită situație, scad calitatea vieții. Femeile au de două ori mai multe șanse să sufere de acestea decât bărbații. Aproape o treime din populația globului trăiește cu varii fobii.

Fobii, tratăm. Experții spun că teama asociată cu o fobie este mult mai mare decât cea cauzată de stres sau griji întrucât duc la frică extremă. Există frică de anumite situații, stări, animale și interacțiuni sociale. În termeni medicali, când cuiva îi este frică de o anumită situație sau de un obiect i se spune că suferă de o anumită fobie.

Fobii, tratăm: care sunt cele mai cunoscute și frecvente fobii

1. Fobia socială - o frică extremă de situații sociale ca vorbirea în public și interacțiunea cu ceilalți. Teama poate fi atât de extremă încât afectează relațiile cu prietenii, familia și colegii de muncă. Oamenilor cu o astfel de fobie le e groază să nu se simtă jenați în situații sociale. Fobia socială se mai numește uneori tulburare de anxietate socială, se explică pe medicinenet.

2. Agorafobia - frica excesivă de a fi în spații deschise sau în locuri de unde nu se poate ieși ușor. Medicii nu exclud existența unei componente genetice la această fobie.

3. Claustrofobia - frica de spații închise; oamenilor suferinzi de claustrofobie le este teamă de zone ca tuneluri sau ascensoare.

4. Zoofobia – teama de animale și insecte; se poate referi la frica de albine (apifobie), păianjeni (arahnofobie), păsări (ornitofobie), șerpi (arahnofobie) și alte tipuri de creaturi.

5. Acrofobie - teama de înălțimi; la această fobie, oamenii experimentează anxietate severă.

6. Aerofobie - teama de a zbura; se manifestă la cei care au pierdut un membru al familiei într-un accident de avion sau care au fost martorii unui accident de avion, dar și la oameni care nu au suferit nicio traumă în timpul zborului.

7. Fobiile de injecții - frica de sânge, vătămare și obținerea unei injecții sau a unei proceduri medicale invazive. Fobia de sânge este cunoscută sub numele de hemofobie. Teama de a obține o injecție se numește aichmofobie.

Netratate, fobiile scad calitatea vieții, pot merge mână în mână cu alcoolul. 

Fobii, tratăm: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Genele, influențele culturale și experiențele traumatice contribuie la dezvoltarea fobiilor. Ca simptome, sursa citată amintește: panică, teroare, temere, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dificultăți de respirație, transpirație, sentimente de dorință de a scăpa sau de a fugi, tremur.

Medici de familie, psihoterapeuți și psihiatri sunt cei care diagnostichează fobiile evaluând atât simptomele fizice existente, cât și cele psihologice. "Fobiile apar adesea împreună cu alte tulburări de anxietate. Anxietatea poate fi o caracteristică a altor afecțiuni medicale sau poate apărea ca efect secundar datorită utilizării anumitor medicamente. Medicul poate comanda teste de laborator pentru a explora alte cauze potențiale ale simptomelor", se precizează pe site-ul citat.

În ce privește tratarea fobiilor, experții aplică terapia de desensibilizare care implică expunerea treptată a unei persoane la ceea ce îi este frică până când situația sau lucrul nu îi mai produce frică.

Un alt tratament este terapia cognitivă comportamentală (CBT) este un tratament care implică examinarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor care contribuie la simptomele nedorite. În prima fază, terapeutul creionează așteptările pentru terapie și încurajează pacientul să coopereze cu tratamentul. Apoi, ajută pacientul să descopere gânduri și presupuneri care joacă un rol cheie în producerea comportamentului fobic, respectiv îl învață pe pacient tehnici de modificare a comportamentului ca să-l ajute să se confrunta mai eficient cu situații fobice.

Legat de medicamentele pe care un specialist le poate prescrie în cazuri de fobie, dintre acestea amintim: antidepresivele, beta-blocante, benzodiazepinele. Acestea din urmă relaxează, dar sunt foarte dependente, iar amestecul de alcool poate fi mortal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel