Florin Călinescu, diagnosticat cu cancer: Un malaxor al destinului pe care nu-l doresc nimănui. Va ajunge să pătrundă la creier

Florin Călinescu - Foto: Facebook Florin Calinescu
Florin Călinescu a vorbit despre diagnosticul primit. Netratată la timp, boala sa poate pătrunde la creier.

Florin Călinescu a avut o viață presărată de drame, în ciuda succesului pe care l-a avut în carieră. Problemele din viaţa  sa au început în anul 2005, atunci când soţia sa, Ana Maria Călinescu, bolnavă de cancer la gât, a murit chiar în ziua în care împlinea 47 de ani şi 27 de ani de căsătorie.

Pierderea uriașă a soției sale l-a făcut pe Florin Călinescu să se retragă o bună perioadă din lumina reflectoarelor, iar când se zvonea că urmează să se întoarcă, viața a lovit din nou. De această dată, părinții actorului s-au stins din viață, la o distanță de doar două luni, tot din cauza cancerului. 

În anul 2012 a urmat o altă tragedie pentru Florin Călinescu, atunci când unul dintre fiii săi, Luca, în vârstă de 24 de ani, s-a sinucis din cauza depresiei.

Mai mult, în urmă cu mulți ani, Florin Călinescu a mai avut o fetiță, care a murit la cinci luni de la naștere, din cauza unei boli incurabile.

Nici Florin Călinescu nu a scăpat de problemele de sănătate, iar cancerul, boala care i-a furat cele mai dragi persoane din viață, i-a pus și lui viața în pericol. 

În urmă cu câțiva ani, Florin Călinescu a fost diagnosticat cu cancer de piele, un diagnostic care l-a dărâmat.

Actorul a fost nevoit să suporte o intervenție chirurgicală la nivelul nasului și s-a ales cu o cicatrice care, ulterior, a fost îndepărtată cu laser.

Vezi și: 5 tipuri de burtă. Care sunt cauzele și cum scapi de ele. Tu ce burtă ai și ce boli indică?

"Un malaxor al destinului pe care nu-l doresc nimănui"

 

Florin Călinescu a povestit ce a simțit atunci când medicii i-au spus că are cancer.

"Poți să fii Ioana d’Arc și Hercule la un loc și tot ți se înmoaie puțin genunchii. Nu cred că este cineva de pe planeta asta care să zică: Ce am?! Cancer?! Mișto! Să desfacem șampania!", a declarat Florin Călinescu.

"Acum vreo câţiva ani am găsit o chestie ciudată la nas, m-am prezentat la doctor şi era o formă uşoară din zona oncologică", a mai povestit Florin Călinescu.

"E o poveste care nu te omoară"

Florin Călinescu a povestit motivul pentru care a ales microchirurgia Mohs, o tehnică chirurgicală foarte precisă folosită pentru a trata cancerele cutanate, dar mai ales cu o rată de vindecare foarte mare, de 99%.

"Nu mai treci prin teroarea aşteptării, 2-3 săptămâni, aşa afli pe loc rezultatele biopsiilor şi aşa poţi să afli pe loc şi că e bine. Asta, psihic, te scuteşte de un chin şi de un calvar. E o poveste care nu te omoară, dar netratată îţi mănâncă tot ţesutul. N-am o problemă… până la oncologic!

Acolo intri într-un malaxor al destinului pe care nu-l doresc nimănui. Acum sunt bine, dar vreun an de zile nu cred că ar fi fost plăcut să mă vadă cineva. În primul rând, timp de trei luni am avut nasul triplu, ziceai că m-am bătut cu Mayweather", a mai spus Florin Călinescu.

Vezi și: Depresia postpartum la bărbați. De ce devin RECI după nașterea copilului și unde greșesc femeile. Leca: Nu știu cum să fugă mai repede! Va spune că este mult prea obosit

"Această formă de cancer ajunge să pătrundă până la creier, produce mutilări, cu ulcerații foarte mari, până la desfigurare"

 

Medicul care l-a operat pe Florin Călinescu a făcut declarații despre tumorile precum cea a îndrăgitului actor.

"Această tumoră nu pune viața în pericol imediat, dar, ignorată, ajunge să penetreze structura osoasă și va ajunge să pătrundă până la creier.

De cele mai multe ori, această formă de cancer de piele produce mutilări, cu ulcerații foarte mari, până la desfigurare, distrugerea nasului, ochilor și a țesuturilor alăturate tumorii atunci când evoluează necontrolat sau când este tratată insuficient", a spus dr Mihaela Leventer, potrivit ciao.ro.

Melanomul, cauze și variante de tratament. Depistat din timp poate avea o rată ridicată de vindecare

 

Melanomul este o formă de cancer care apare în momentul în care celulele producătoare de melanină, cele care dau culoarea pielii - melanocite se multiplică foarte mult.

Unele tipuri de melanim se dezvoltă din cauza expunerii fără utilizarea cremelor de protecție solară, la razele ultraviolete, pe fondul ardurilor solare.

Melanomul este mai puțin frecvent decât alte tipuri de cancer piele, potrivit studiilor realizate de Societatea Americană de Cancer, însă este mai periculos pentru că este mult mai probabil să se răspândească în alte părți ale corpului în cazul în care nu este depistat și tratat din timp. 

Cele patru tipuri de melanom

Vezi și: "Am aflat că mama are cancer. Oroarea față de spital a făcut-o să țină boala ascunsă. Acum pornim pe drumul lung şi anevoios al tratamentului"

Melanomul cu extensie superficială, acesta fiind cel mai frecvent tip, cu apariții adesea pe trunchi sau pe membre, el reprezentând aproximativ 70% din totalul cancerelor de piele.  

Acesta variază în funcție de culoare și poate avea diferite nuanțe de roșu, albastru, negru, gri sau alb. De precizat că acest tip de melanom pornește de obicei de la o simplă aluniță, tinzând să apară pe spate, la bărbați, și pe picioare, la femei. 

Melanomul nodular, al doilea cel mai frecvent, dar și cel mai agresiv tip de melanom malign, apare pe trunchi, cap sau gât. Acest tip de melanom reprezintă 15-20% din toate cancerele de piele. De reținut, că acest tip de melanom poate să apară și în zonele care nu sunt expuse la soare și tinde să crească mai repede decât alte tipuri, putând avea o culoare roșiatică, negru-albastru sau chiar aceeași nuanță cu pielea. Acesta poate fi identificată după forma de ciupercă pe care o are. 

Lentigo maligna melanom reprezintă 10-15% dintre toate cancerele de piele. Acest tip de melanom se dezvoltă în special la persoanele în vârstă, locurile în care se prezintă fiind cele care au fost expuse excesiv la soare pe parcursul mai multor ani, ca de exemplu, fața, urechile sau brațele. Debutează ca o mică pată pe piele, mai închisă la culoare, ca pe măsura creșterii să își modifice culoarea devenind mai întunecată și cu mai multe nuanțe de maro sau negru.

Melanomul lentiginos acral este cel mai frecvent la persoanele cu tenul închis la culoare, afro-americanii, asiaticii sau hispanicii, acesta neavând nicio legătură cu expunerea la soare. De altfel, melanomul lentigios acral reprezintă cel mai mic procent (5%) din cancerele de piele. Apare pe palme, tălpi sau sub unghii, zonele fiind mai deschise la culoare comparativ cu restul pielii. 

Cauzele apariției melanomului

Potrivit cercetătorilor, este posibil ca melanomul să fie provocat de o sumă de factori, inclusiv genetici și de mediu. Cu toate acestea, medicii cred că expunerea la radiațiile ultraviolete de la soare, precum și la cele de la lămpile și saloanele de bronzare reprezintă principala cauza a melanomului. De subliniat că razele ultraviolete nu provoacă toate tipurile de melanom, dovadă fiind cele care apar în locuri de pe corpul tău neexpuse la lumina soarelui. Acest lucru indică faptul că alți factori pot contribui la riscul de melanom.

Melanom - Diagnostic și tratament

Diagnosticarea melanomului se face în urma unui examen clinic, medicul analizând istoricul medical al pacientului și prin examinarea pielii. De asemenea, se face biopsie pentru a determina dacă o leziune cutanată este suspectă de melanom, dar și prin teste imagistice: raze X, scanări CT și tomografie cu emisie de pozitroni. 

Cel mai adecvat tratament pentru melanom depinde de mărime și stadiul cancerului precum și de starea generală de sănătate a pacientului. 

Astfel, pentru melanoamele mici tratamentul înseamnă o intervenție chirurgicală de îndepărtare a acestuia, care poate fi de altfel îndepărtat chiar în timpul recoltării biopsiei. În cazul în care melanoamele sunt răspândite dincolo de piele, opțiunile de tratament sunt următoarele: 

- chirurgia pentru a elimina ganglionii limfatici afectați;

- imunoterapia;

-terapia țintită;

- radioterapia;

- chimioterapia. 

Cele mai multe tipuri de cancer de piele pot fi vindecate dacă sunt tratate înainte de a se răspândi, rata de supraviețuire fiind mare în aceste cazuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel