Flavonoidele, compușii organici bogați în antioxidanți. Protejează organismul de toxinele zilnice și scad riscul de AVC

Flavonoidele compusii organici bogati in antioxidanti Foto: Freepik @KamranAydinov
Flavonoidele, compușii organici bogați în antioxidanți. Află care sunt cele mai bune surse alimentare care ajută la gestionarea tensiunii arteriale ridicate.

Flavonoidele sunt compuși care se găsesc în multe produse vegetale, inclusiv în ceaiuri, citrice și legume. Acestea au proprietăți antioxidante și pot reduce riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral.

Flavonoidele sunt diverși compuși care se găsesc în mod natural în multe fructe și legume și de asemenea, în produse vegetale precum vinul, ceaiul și ciocolata. Există șase tipuri diferite de flavonoide care se găsesc în alimente, iar fiecare tip este descompus de către organism într-un mod diferit.

Acești compuși sunt bogați în activitate antioxidantă și pot ajuta organismul să se ferească de toxinele zilnice. Includerea mai multor flavonoide în alimentația ta este o modalitate excelentă de a îți ajuta organismul să rămână sănătos și de a diminua, potențial, riscul de apariție a unor afecțiuni cronice de sănătate.

Vezi și: Portocalele oferă 92% din necesarul zilnic de vitamina C. Alegerea corectă între sucul de portocale și fructul întreg

Ce alimente au flavonoide?

Multe produse vegetale conțin flavonoide dietetice. Iată care sunt cele șase subtipuri de flavonoide și alimentele care le conțin.

Flavonoli

Aceste tipuri de flavonoide sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. Ele pot ajuta la gestionarea simptomelor bolilor cardiovasculare. Flavanolii se găsesc în aceste alimente:

- Ceapă

- Varză kale

- Strugurii și vinul roșu

- Ceai

- Piersică

- Fructe de pădure

- Roșii

- Salată verde

- Ceapă verde

- Broccoli

Flavan-3-oli (catechine)

Alimentele cu aceste tipuri de flavonoide sunt foarte bogate în substanțe nutritive. Printre acestea se numără:

- Ceaiul alb

- Ceaiul verde

- Ceaiul oolong

- Ceaiul negru

- Mere

- Struguri mov și roșii

- Afine

- Căpșuni

- Produse din cacao și ciocolată

Flavone

Flavonele sunt pigmenții din plantele cu flori albastre și albe. De asemenea, acționează ca un pesticid natural, protejând frunzele de insectele dăunătoare.

Flavonele pot ajuta, de asemenea, în cazul inflamațiilor din organism. Le puteți găsi în:

- Pătrunjel

- Ardei roșu

- Țelină

- Mușețel

- Mentă

Flavanone

Flavanonele sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii. De asemenea, acestea vă pot ajuta să vă gestionați greutatea și colesterolul. Flavanonele se găsesc în aceste alimente:

- Lămâi

- Lămâi verzi

- Portocale

- Grapefruit

Isoflavone

Isoflavonele pot ajuta la menținerea echilibrului hormonal în organism. Isoflavonoidele se găsesc în principal în soia, în produsele din soia și în unele alte leguminoase, cum ar fi fasolea fava.

Antocianine

Antocianinele sunt pigmenți produși în mod natural care dau florilor culoarea roșie, violet și albastră. Ele se găsesc cu precădere în coaja exterioară a fructelor de pădure și a produselor din fructe de pădure, cum ar fi:

- Strugurii roșii și mov

- Vinul roșu

- Afinele

- Mure

- Căpșunile

Ce rol au flavonoidele?

Flavonoidele ajută la reglarea activității celulare și luptă împotriva radicalilor liberi care provoacă stresul oxidativ în organism. În termeni mai simpli, acestea ajută organismul tău să funcționeze mai eficient, protejându-l în același timp împotriva toxinelor și a factorilor de stres de zi cu zi.

Flavonoidele sunt, de asemenea, agenți antioxidanți puternici. Antioxidanții ajută organismul să lupte împotriva moleculelor potențial dăunătoare care pot fi introduse în organism, potrivit Healthline. Organismul tău produce antioxidanți în mod natural, dar aceștia se găsesc, de asemenea, în ciocolata neagră, în leguminoase și în multe fructe și legume.

Inflamația este unul dintre răspunsurile imunitare ale organismului. Alergenii, germenii, toxinele și alți iritanți pot declanșa o inflamație care duce la simptome neplăcute. Flavonoidele pot ajuta organismul tău să respingă acea reacție inflamatorie, astfel încât aceste simptome să fie reduse.

Vezi și: Tulburarea afectivă sezonieră sau depresia legată de schimbările de anotimp. Cum îi faci față și când trebuie să vorbești cu un psiholog

Beneficiile pentru sănătate

Diferite flavonoide pot ajuta organismul în moduri diferite. Pentru început, includerea alimentelor cu flavonoide în dieta ta poate fi o modalitate eficientă de a ajuta la gestionarea tensiunii arteriale ridicate. Cel puțin cinci subtipuri de flavonoide au un efect demonstrabil asupra scăderii tensiunii arteriale ridicate, potrivit unei analize publicată în 2015.

De asemenea, flavonoidele care se găsesc în ceai, cafea și soia pot ajuta la scăderea riscului de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Un studiu publicat în Journal of Translational Medicine a constatat că persoanele care au consumat niveluri mai ridicate de flavonoide în cadrul dietei lor au avut un risc mai mic de a se confrunta cu un eveniment cardiovascular. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi beneficiile cardiovasculare ale flavonoidelor.

O dietă bogată în flavonoide poate, de asemenea, să vă diminueze riscul de diabet de tip 2. Rezultatele unei meta-analize realizate în 2018 sugerează că un aport ridicat de flavonoide alimentare se corelează cu un risc mai mic de diabet de tip 2. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi eficacitatea flavonoidelor ca regulatori ai glicemiei.

Efectele antiinflamatorii și antioxidante ale flavonoidelor au încurajat, de asemenea, cercetările să studieze potențialul acestora ca medicamente anticancerigene. Cercetările au arătat că anumite flavonoide pot ajuta la oprirea înmulțirii celulelor canceroase. Includerea alimentelor cu flavonoide și menținerea unei diete sănătoase poate scădea riscul de a face anumite tipuri de cancer.

Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma dacă flavonoidele pot fi folosite ca terapie eficientă împotriva cancerului.

Flavonoidele au multe beneficii pentru sănătate și sunt ușor de inclus în dieta ta. Ei au proprietăți antioxidante puternice și pot ajuta la gestionarea simptomelor de inflamație. Cercetătorii abia încep să afle potențialul flavonoidelor ca medicament, dar pare promițător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel